Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 24 Juni 2022

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

  • Objavljeno u Brcko

 

U galeriji Gradske vijećnice danas je otvorena izložba pod nazivom „Sjećanje na Aleksu Mikića“, koja je organizovana u saradnji Službe za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Brčko. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, a prisutnima su se također obratili šef Službe za arhiv Ćazim Suljević, arhivistica Tamara Vijoglavin Mančić te predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Dragan Tomić.

 

Gradonačelnik Kadrić je u svom obraćanju kazao da se radi o vrlo značajnoj izložbi te je istakao da Vlada Distrikta pruža punu podršku za davanje naziva jednoj ulici u Brčkom po Aleksi Mikiću kako bi se očuvalo sjećanje na ovog književnika.

 

Dragan Tomić, predsjednik „Prosvjete“, se u ime društva zahvalio nastavnicima srpskog jezika koji su pokrenuli ovu inicijativu, kao i MZ Bukvik gdje će danas biti otkrivena spomen-bista za Aleksu Mikića, koji je u ovom mjestu rođen na današnji dan prije 110 godina.

 

„Zahvaljujemo se gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Službi za arhiv na pokroviteljstvu izložbe i finansiranju izrade kataloga i materijala za istu i pozivam sugrađane da posjete ovu izložbu i pogledaju stvaralaštvo Alekse Mikića“, izjavio je u svom obraćanju Tomić.

 

„Provedeno je jedno obimno istraživanje u arhivima i bibliotekama u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu i došli smo do vrijedne arhivske građe iz koje je dio predstavljen danas izložbenim katalogom“, kazao je Suljević.

 

Izložba će za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena radnim danima do 8. jula 2022. godine.

 

Podsjećamo, književnik Aleksa Mikić rođen je u selu Bukvik kod Brčkog i autor je mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista „Oslobođenje“ Sarajevo, glavni urednik listova za djecu „Male novine“ i „Vesela sveska“ te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu.

 

 

Više...

„Mladi pitaju“ u Skupštini Brčkog

  • Objavljeno u Brcko

 

U ponedeljak, 27. juna Vijeće/Savjet mladih Brčkog okupiće na jednom mjestu zastupnike Skupštine i Vlade Brčko distrikta BiH te veliki broj mladih.

 

Naime, Savjet mladih Brčko distrikta u ponedeljak organizuje završni događaj ovogodišnjih Susreta mladih – Mladi pitaju. Sastanak mladih sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti našeg grada biće upriličen u velikoj sali Skupštine sa početkom u 11h, a ovom prilikom partneri Savjeta mladih – Institut za razvoj mladih KULT prezentovaće i Nacrt strategije za mlade, te najnovije istraživanje o problemima i potrebama mladih Brčko distrikta

 

Vijeće/Savjet mladih ujedno će napraviti kratak osvrt na petomjesečni projekat „Susreti mladih Brčko 2022“ ali i druge svoje aktivnosti, te pokazati da Brčko distrikt ima zaista snažnu krovnu organizaciju mladih, a predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Vladimir Kanostrevac ističe da su on i njegove kolege i kolegice posebno ponosni na ovaj događaj gdje je omogućen neposredan kontakt mladih sa donosiocima odluka te pozvao sve mlade da se pridruže ovom događaju.

 

«Zaista raduje činjenica da će predstavnici vlasti sjesti sa mladima, razgovarati otvoreno i odgovarati na njihova pitanja.Zaista je važno da predstavnici vlasti vide rezultate istraživanja o problemima i potrebama mladih te nacrt Strategije za mlade kao vid sistemskog riješenja tih problema i potreba. Ovim ujedno završavamo i više nego uspješne ovogodišnje Susrete i mislim da nema boljeg načina za to od razgovora, zato pozivamo sve mlade da nam se pridruže u ponedeljak u Skupštini», kaže Kanostrevac.

 

Svi zainteresovano da prisustvuju ovom događaju, za isti se mogu prijaviti PUTEM LINKAhttps://forms.gle/Czmdeh5zwMAQKiEM9 . „Susreti mladih Brčko distrikta 2022“ održavaju se zahvaljujući BHRI (Bosnia and Herzegovina resiliance) projektu kojeg realizuje Međunarodna organizacija za migracije BiH (IOM) a finansira Austrijska razvojna saradnja

Više...

Zemljotres pogodio BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Jutros oko 9 časova BiH je pogodio zemljotres koji se osjetio i u Banjaluci.

 

Prema informacijama EMSC, epicentar je u blizini Omarske, a magnitude 2,3 stepena po Rihteru.

 

Čitalac iz banjalučkog naselja Lauš kaže za "Nezavisne" da se zemljotres jako osjetio u ovom dijelu grada.

 

"Zemljotres se jako osjetio, čak je srušio nekoliko ramova u kući", rekao je čitalac.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Brčanski Sindikat apeluje na poslodavce da prilagode radno vrijeme najavljenim tropskim vrućinama

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici usvojila je instrukciju kojom se nalaže poslodavcima da radno vrijeme prilagode vremenskim prilikama, odnosno tropskim vrućinama koje se očekuju u narednom periodu. U ovom kontekstu i Sindikat Distrikta upućuje apel čelnicima brčanske izvršne vlasti da postupe isto.

 

„ Apelujemo na donošenje odluke kojom će radnici koji posao obavljaju na otvorenom imati takozvano adaptirano radno vrijeme, što znači da neće biti izloženi direktnim zracima sunca bar u periodu od od 12 do petnaest sati“, rekao je predsjednik brčanskog Sindikata Igor Babić, izrazivši uvjerenje da će ovaj prijedlog po hitnom postupku biti primjenjen u praksi.

 

Svakako da je razumljiva apsolutna zainteresovanost poslodavca za efekte i to tokom punog radnog vremena.
„U ovom kontekstu na poslodavcima ostaje mogućnost da početak radnog dana pomjere za 60 do 90 minuta ranije, kao i da za identičan interval odlože kraj radnog vremena. Svakako da bi cijeli posao bio uspješan, odnosno da bi donesene odluke bile i provedene. Vrlo je važna uloga brčanskog Inspektorata, od koga očekujemo intenzivniju kontrolu provođenja navedenog u praksi“, zaključio je predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Opljačkana ASA banka u Gračanici, ukradena kasa s 20 hiljada KM

  • Objavljeno u BiH

 

Pljačka poslovnice ASA banke u Gračanici izvršena je noćas, a tom prilikom ukradena je kasa s 20 hiljada konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapdižić za Klix.ba je izjavila da su njihove kolege u Gračanici noćas, jedan sat iza ponoći dobili prijavu da se u banci lociranoj u tom gradu aktivirao alarm.

 

"U prijavi je navedeno i da je izvršena provala u banku, a tom prilikom je otuđena manja metalna kasa u kojoj se nalazila određena količina novca", dodala je Kapidžić.

 

Prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, u metalnoj kasi se nalazilo 20 hiljada KM.

 

O događaju je obavješten dežurni tužilac, a uviđaj je u toku.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Vratila se iz Njemačke u BiH i pokrenula posao: Ne žalim, ima posla i ovdje

  • Objavljeno u BiH

 

Franka Križanović 2017. godine otišla je iz Busovače u Njemačku, radila, snalazila se, a onda je došla pandemija korona virusa kada su svi zbog lokdauna bili zatvoreni, a dosada ju je natjerala da se vrati u BiH.

 

Franka za portal "Avaza" kaže da je na kraju imala i sreću, koju je iskoristila i sada je otvorila kozmetički salon u Busovači.

 

Ističe da se nije pokajala što se vratila.


"Odmah poslije srednje škole, 2017. sam otišla u Njemačku. Tamo sam radila, najviše u kladionici. Uz to sam radila i nokte, u svom stanu. Nisam nikako uspjela doći do posla u kozmetičkom salonu jer sam imala samo završenu srednju školu, a i nedovoljno prakse Tako da kada je ova korona započela, nismo radili, pa je bilo jako dosadno", kaže Franka.

Rekla je da je u BiH došla na godišnji i da je na "godišnjem" ostala.

Ispričala je i kako je došlo do toga da otvori kozmetički salon.



"Slučajno sam pronašla posao u Vitezu, a Dragana, sadašnja kolegica, mi je bila mušterija. Razgovarale smo i tako smo došle na ideju da kod nje u frizerskom salonu otvorim kozmetički sektor, jer u Busovači nema nijedan frizersko-kozmetički salon. Na kraju smo uradile to i počela sam s radom od ponedeljka", rekla je Franka.

Ističe da se zbog ovog poteza nije pokajala.


"Nisam se pokajala nijednog dana, ma ni sekunde otkako sam došla. Lijepo je kad se radi ono što se voli", naglasila je Franka.

 



Za početak je prezadovoljna, a posla ima i iznad očekivanja.

"Ovo mi je prva sedmica da radim i za početak sam prezadovoljna. Mislila sam da ću prvi mjesec raditi samo svojim prijateljicama. Prezadovoljna sam", istakla je ona.

 

Imala je i poruku za sve one koji se odluče ići vani.

 

Izvor: Avaz

Više...

Buduće hadžije iz BiH se okupile u Sarajevu prije polaska za Mekku

  • Objavljeno u BiH

 

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 vjernika, a oni su se jutros prije polaska okupili u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu.

 

Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati danas, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9:20 sati.

 

Ostala četiri aviona sa budućim hadžijama iz BiH prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

 

Nakon sastanka u džamiji prva grupa se uputila prema sarajevskom aerodromu. Prije toga smo kratko razgovarali s nekima od njih što možete pogledati u videu.

 

 

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić izjavio je da su pripreme protekle u najboljem redu te da su vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda. Ove godine hadž počinje 7. jula.

 

Islamska zajednica u BiH ranije je utvrdila da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž iznosi 12.000 konvertibilnih maraka.

 

U obrazloženju se navodi kako je cijena utvrđena nakon temeljite analize svih troškova i uvažavanje činjenice da je došlo do velikog povećanja cijena smještaja, unutrašnjeg prijevoza i troškova državnih taksi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com