Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 12 Maj 2021

Čestitka Organizacije SDA Brčko distrikt BiH povodom nadolazećeg Ramazanskog bajrama

  • Objavljeno u Brcko

 

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Brčko distriktu BiH, Bosni i Hercegovini i dijaspori želimo da bajramske dane dočekaju u miru, zdravlju i blagostanju, u krugu svojih najbližih i najmilijih.

 

Kao kruna mjeseca ibadeta i dobročinstva, Bajram je najradosniji muslimanski praznik, vrijeme blagostanja, darivanja i jedinstva svih muslimana.

 

Iskoristimo ove mubarek dane, obiđimo rodbinu, komšije i prijatelje, te pokažimo međusobno poštovanje, zahvalnost, ljubav, toleranciju i solidarnost.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Više...

Čestitka predsjednika i potpredsjednika Skupštine povodom Ramazanskog bajrama

  • Objavljeno u Brcko

 

Svim sugrađanima islamske vjere čestitamo nastupajući Ramazanski bajram uz želju da ga dočekaju u dobrom zdravlju i blagostanju.

 

Neka vam ovaj veliki praznik donese mir i sreću i podsjeti nas na važnost međusobnog razumijevanja, poštovanja i tolerancije, kao najbitnijih ljudskih vrijednosti kojima treba da se i dalje vodimo na putu ka stvaranju bolje budućnosti u našoj lokalnoj zajednici.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Više...

Predstavnici DNS na parastosu u Gornjem Breziku

  • Objavljeno u Brcko

 

Predstavnici Opštinskog odbora DNS-a Brčko prisustvovali su parastosu poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama, u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gornjem Breziku.

 

Parastos je služen kod spomenika poginulim borcima, na kome su uklesana imena pet boraca stradalih u Prvom svjetskom ratu, 29 vojnika i 44 civila stradala u Drugom svjetskom ratu, kao i osam mještana Brezika stradalih u proteklom odbrambenootadžbinskom ratu.

 

„Molimo se Gospodu i svetom Vasiliju Čudotvorcu, slava mu i milost, da stradalima podari vječni mir.“, rekao je Dalibor Petrović predsjednik Organizacije mladih DNS Brčko, koji je predvodio delegaciju Opštinskog odbora.

 

Petrović je dodao da ,,mi, njihovi potomci, nikada ne smijemo da zaboravimo žrtve, i učinimo sve što je potrebno, da stradanja više ne bude.

Više...

Bajramska čestitka SDP BiH Brčko distrikt BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Rukovodstvo Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama svim muslimanima upućuje najiskrenije čestitke s željom da dane ovog velikog muslimanskog praznika provedu u iskrenoj sreći, radosti i duhovnom ispunjenju.

 

Ramazanski bajram nam stiže nakon ljepote i radosti koje su nam pružili dani posta, nakon mjeseca Ramazana u kojem se svaki musliman preispitao o svojima djelima i zatražio od dragog Boga ljubavi za sebe, svoje najmilije i sve naše komšije.

 

 

Želja nam je da dani Ramazanskog bajrama budu prilika za čestitanja i susrete ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i za čestitanja i susrete sa našim komšijama, kako se u našoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama.

Više...

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko: Obavještenje za javnost

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obavještava porodice i zainteresovane građane Brčkog da će se u (petak )14 maja/ drugog dana bajrama na Dan šehida sa početkom u 10 sati na Memorijalnom centru Bošnjačkih civilnih žrtava rata na Ivicima proučiti Jasini Šerif , predati hatma pred duše (ubijenih)šehida i položiti cvijeće na spomen obilježje.

 

Pozivamo Vas da navedenog dana dođemo u što većem broju i pokažemo našu odlučnost protiv zaborava o stradanju nedužnih civila.

Više...

Obilježeno 29 godina od osnivanja 108. Pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je obilježena 29. obljetnica od formiranja 108. Pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko. Tom prigodom položeni su vijenci i cvijeće kod spomen obilježja stradalim braniteljima u centru grada, Dubravama i u Boderištu. Sveta misa za stradale branitelje služena je u crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčkom, a koju je predvodio dekan brčanskog dekanata Damir Ivanović.

 

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Brčko distrikta Anto Jerković ističe da je događaj organiziran s manjim brojem zvanica radi pandemije, te da su simblično htjeli obilježiti ovaj datum u znak sjećanja na sve stradale branitelje.

 

 

Predsjednik HDZ-a Brčko distrikta i dogradonačelnik Brčkog Anto Domić podsjetio je na značaj palih branitelja HVO-a koji su, kako kaže, načinili temelje opstojnosti Hrvata na ovim prostorima.

 

 

 

“Svojim djelovanjem su i obranom hrvatskog življa i prostora ova brigada i Hrvatsko vijeće obrane uspostavili temelj opstojnosti Hrvata i kroz insitucije Brčko distrikta jer je svojim djelovanjem i ponašanjem svaki čovjek, pripadnik Brigade, pokazivao kako se voli svoj narod i kraj, ali i poštuju drugi. Mi možemo danas ovdje zajedno s druga dva konstitutivna naroda ravnopravno participirati u funkcioniranju političke zajednice i stvaranju boljih uvjeta za Hrvate i druge koji ovdje žive”, kazao je Domić.

 

 

Vijence za stradale Hrvate položili su predstavnici udruga proisteklih iz rata, predstavnici Hrvata u lokalnoj vlasti, te nekolicina građana, čije je okupljanje bilo u skladu s naredbama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Odjela za zdravstvo i ostale usluge, JZU “Zdravstvenog centra”, Udruge “Medicinar”, Udruge doktora porodične/obiteljske medicine i Crvenog križa, danas je na Gradskom trgu u Brčkom obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, koji se svake godine u cilju prevencije zdravlja diljem svijeta obilježava 12. svibnja.

 

U sklopu obilježavanja ovog dana, na trgu je organizirana dvosatna besplatna akcija mjerenja krvnog pritiska i razine šećera u krvi za sve građane.

 

Predstojnik Odjela za zdravstvo Sead Šadić ovom prilikom je čestitao i zahvalio se zdravstvenim djelatnicima nazvavši ih „prvom odbranom zdravstva“, aludirajući na njihovo posebno zalaganje u vremenu borbe protiv pandemije.

 

 

„Kada govorimo o samom pružanju usluga, moram istaknuti da su zdravstveni radnici, posebno srednji ili viši medicinski kadar, kada govorimo o medicinskim tehničarima i sestrama, na samom udaru. Pandemija je pokazala svoje i da je neophodno da u narednom razdoblju moramo povećati broj zdravstvenih djelatnika, moramo poboljšati uvjete njihovog rada i ono što je svakako bitno, i Odjel će na tome inzistirati, da se mora nastaviti kontinuirana edukacija medicinskih tehničara, odnosno sestara“, rekao je Šadić.

 

 

Glavni medicinski tehničar u Domu zdravlja u Brčkom i predsjednik Udruge „Medicinar” Elvedin Duran istaknuo je kako je pandemija dodatno pokazala značajnost medicinskih sestara u mehanizmu liječenja i pružanja zdravstvene skrbi pacijentima.

 

 

„Sestra nosi veliku odgovornost, ali naspram odgovornosti i posla koji obavlja, ona, nažalost, ne zauzima položaj u društvu koji bi trebala da zauzima. Potrebno je da uložimo dodatne napore da jačamo sestrinstvo, da jačamo tu struku kako bi sestre bile što educiranije i kako bi mogle odgovoriti svim zahtjevima koje liječenje i zdravstvena skrb traži od nas u društvu”, kazao je Duran.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

SBiH Brčko: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

  • Objavljeno u Brcko

 

Muslimankama i muslimanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore kao i svim muslimanima svijeta, čestitam nastupajući ramazanski bajram sa dovom Uzvišenom Allahu da mubarek dane, svi zajedno, provedemo u zdravlju i porodičnoj sreći.

 

Iskoristimo ove dane da osnažimo naše porodične veze, obnovimo nadu u bolje sutra za nas i našu Bosnu i Hercegovinu i oživimo sjećanje na najbolje sinove naše domovine kojih se posebno sjećamo drugog dana bajrama.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

                                                                                 

                                                                              Prim. dr. Zijad Nišić,

                                                                      Predsjednik Vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu

                                                                        Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

Više...

Alija Denjagić: Čestitka povodom Ramazanskog bajrama

  • Objavljeno u Brcko

 

Upućujem iskrene čestitke u povodu Ramazanskog bajrama.

 

Bajramski dani, koji dolaze nakon posebnog mjeseca Ramazana, donose nam obilje radosti.
U duhu naše tradicije podijelit ćemo je sa našim najbližima, sa komšijama i prijateljima.

 

Vjerujem da će nas to podsjetiti na važnost dobrih međuljudskih odnosa, međusobno poštovanje i uvažavanje, te potaknuti da činimo dobro posebno prema nemoćnima.
To će radost Bajrama učiniti još većom.

 

Želim vam da ove dane provedete u dobrom zdravlju i ispunjeni tom radošću.

 

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

 

                                                                             Alija Denjagić

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com