Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 14 Maj 2021

U Brčkom obilježen Dan šehida

  • Objavljeno u Brcko

 

Dan šehida obilježen je danas polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na više spomen obilježja i mezarija u Brčkom.

 

Dan šehida obilježava se svake godine drugog dana Ramazanskog bajrama.

 

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Brčko Salih Delić ističe da je važno da se na ovaj način održava sjećanje na one koji više nisu među živima.

 

“Imamo dužnost da ih se sjećamo i da prenesemo na druge generacije to sjećanje, kao i da ih učimo da rata više ne bude”, rekao je Delić.

 

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa efendija Gobeljić rekao je da je ovaj dan, dan radosti zbog Bajrama, ali i dan tuge zbog sjećanja na šehide.

 

 

“Ovo je istovremeno i dan radosti, jer se Bajramu radujemo, ali i dan tuge, jer svako sjećanje na smrt nam budi tužna osjećanja. Ali ovo je i dan našeg ponosa, jer su se šehidi borili za zemlju koja će biti široka za sve njene građane”, rekao je Gobeljić.

 

 

Obilježavanje Dana šehida podržao je Medžlis Islamske zajednice Brčko i udruženja proistekla iz proteklog rata u BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Otvaranje streljane Streljačkog kluba „Strijelac“ u subotu,15.maja

  • Objavljeno u Brcko

 

Sportsko društvo „Bosona“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine obavještava svoje članove, prijatelje i interesante da će u subotu, 15. maja 2021. godine, sa početkom u 14.00 sati, biti upriličeno svečano otvaranje streljane Streljačkog kluba „Strijelac“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, koji radi pod okriljem Društva.

 

Otvaranju će prisustvovati jedini bosanskohercegovački olimpijski strijelac Nedžad Fazlija.
Svi zainteresirani građani su dobrodošli u članstvo streljačkog kluba, a do 15. juna 2021. godine, povodom zvaničnog početka rada, neće se plaćati članarina za one koji žele da se oprobaju u izvođenju ove olimpijske vještine.

Više...

„Posavina bez mina“ provodi edukacije nastavnog kadra u osnovnim školama

  • Objavljeno u Brcko

 

Nevladina organizacija „Posavina bez mina“, u suradnji s donatorima, u osnovnim školama u Brčko Distriktu i u Županiji Posavskoj provodi projekt edukacije nastavnog kadra o opasnostima koje predstavljaju mine.

 

„Ovaj projekt se realizira zbog činjenice da u posljednje dvije godine na ovom području nije bilo gotovo nikakvih protuminskih akcija, niti edukacija u školama“, kaže Svjetlana Pavlović, ispred ove organizacije.

 

 

Zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom, radionice s nastavnicima izvođene su u školskim dvorištima ili pomoćnim prostorijama, a u sklopu projekta, nastavnicima su podijeljeni posteri i edukativne brošure te je predstavljena i nova mobilna aplikacija koja upozorava i prikazuje minski sumnjiva područja u BiH.

 

 

„Radi se o aplikaciji ‘BH Mine Suspected Areas’ koju je radio BH MAC Sarajevo, koja se može naći na njihovoj stranici i na Google Playu. Ona u svakom trenutku govori koliko je korisnik udaljen od najbliže minske sumnjive površine“, rekla je Pavlović.

 

 

Organizacija „Posavina bez mina“ od sljedećeg tjedna započinje još jedan projekt koji se odnosi na edukaciju o minama i reobilježavanje minskih područja, a sprovodit će se na području Lopara i Ugljevika. Ovaj projekt uz ITF iz Slovenije, financira Južna Koreja.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko distrikt osigurao nove kontingente vakcina za kontinuirani nastavak imunizacije

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčko distrikt tokom minulog vikenda pristiglo je novih 3.510 doza vakcina, a danas se očekuje novi kontigent iz COVAX mehanizma.

 

 

„U ovom trenutku na raspolaganju ima više od 4.000 doza vakcina različitih proizvođača. Danas će stići još 1.060 doza Pfizera tako da će od sutra brčansko Javno zdravstvo raspolagati sa više od 5.000 doza za vakcinaciju i revakcinaciju stanovništva“, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade, Sead Šadić.

 

Inače, zahvaljujući naporima resornog odjeljenja, Distrikt spada u rijetke sredine unutar BiH u kojima od početka procesa vakcinacije ona kontinuirano traje.

 

 

„Vjerujemo da ćemo ovaj kontinuitet održati i u narednom periodu“, istakao je Šadić, dodavši da je kroz redovni Plan vakcinacije, do sada vakcinisano više od 2.000 građana.

Inače, putem call-centra, do ovog momenta, više od 10.500 brčaka izrazilo je želju da se vakcinišu, a prijave za imunizaciju je i dalje moguće izvršiti.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Glasnogovornik izraelske vojske: Nismo ušli u Gazu!

 

Izraelska vojska tvrdi da ipak ije ušla u pojas Gaze, iako su u petak rano ujutro objavili da su i kopnene snage ušle u palestinsku enklavu, javlja AFP.

Nešto nakon ponoći, vojska je poslala poruku medijima da su trupe “u” pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

 

 

No, dva sata kasnije, vojska je izdala “pojašnjenje” rekavši da u Gazi “nema vojnika”, a glasnogovornik vojske pozvao se na “pogrešno shvaćenu internu komunikaciju” kako bi objasnio situaciju.

Gotovo svi svjetski mediji, od New York Timesa do Guardiana, objavili su početak izraelskih kopnenih operacija u Gazi.

 

 

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre duboko u izraelski teritorij.

Kako su neprijateljstva ušla u peti dan, bez ikakvih znakova jenjavanja, izraelska vojska izjavila je nešto nakon ponoći da zračne i kopnene snage napadaju enklavu pod vodstvom Hamasa.

 

 

Iako se u izjavi ne navode daljnji detalji, dopisnici izraelskih vojnih listova koje oružane snage redovito izviještavaju rekli su da se ne radi o kopnenoj invaziji i da su trupe gađale topništvo s izraelske strane granice.

Stanovnici sjeverne Gaze, u blizini izraelske granice, rekli su da nisu vidjeli tragove izraelskih kopnenih snaga unutar enklave, ali izvijestili su o žestokoj topničkoj vatri i desecima zračnih udara.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da će kampanja “potrajati duže vrijeme”. Izraelski dužnosnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanijet snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre.

 

U izraelskim napadima na pojas Gaze, poginuli su otac i troje djece.

U saopćenju civilne zaštite navodi se kako je izraelska vojska intenzivno bombardovala sjeverne dijelove Gaze.

 

 

 

U bomabrdovanju u gradu Beit Lahia, ispod ruševina kuće izvučena su tijela palestinske porodice, oca i troje djece.

Ekipe civilne zaštite su na terenu i nastavljaju akcije spašavanja.

 

 

U izraelskim napadima na pojas Gaze od 10. maja poginulo je 109 osoba, među njima 28 djece i 15 žena, a ranjena je 621 osoba.

 

Izvor: Federalna.ba

 

Više...

Gobeljić: Ramazanski bajram je poklon vjernicima

  • Objavljeno u Brcko

Mustafa ef. Gobeljic

 

Ramazanski bajram važan je islamski blagdan koji se održava svake godine nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricananja. Ovim blagdanom obilježava se završetak 29 ili 30-dnevnog posta od izlaska do zalaska Sunca. Ramazanski bajram traje tri dana, a pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest lunarnih mjeseca Islamskog kalendar. Na dan Ramazanskog bajrama moli se poseban namaz (islamska molitva) koji se sastoji od dva rekata (jedinica islamske molitve).

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com