Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 19 Februar 2021

Preminuo legendarni Đorđe Balašević

 

Legendarni regionalni muzičar i kantautor iz Novog Sada Đorđe Balašević, preminuo je danas u 67. godini uslijed komplikacija zbog upale pluća, prenosi Blic.

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu. Kako se tada pisalo, poznati novosadski kantautor smješten je u bolnicu zbog komplikacija zbog upale pluća.

Balašević se više od 10 dana liječio kod kuće međutim stanje se naglo pogoršalo te je zbog toga prebačen u bolnicu.

Kako saznaje Blic, bio je zaražen koronavirusom i njegovo stanje je bilo jako loše.

Iako su ljekari učinili sve da mu pomognu, do poboljšanja nije dolazilo. Srbijanski mediji jučer su objavili da mu je bolje, da je raspoložen i da se šali s ljekarima, no njegovo stanje danas se pogoršalo uslijed ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Balašević je preminuo tri mjeseca prije 68. rođendana, a njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za cijelu regiju.

Bio je član grupa "Žetva" i "Rani mraz", a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Više...

Moj webshop, online prodajno mjesto BH Telecoma

thumbnail webshop 800x600Novitet iz BH Telecoma, Moj webshop, je online prodajno mjesto BH Telecoma koji je od januara 2021. godine dostupan svim korisnicima u BiH i širom svijeta. Moj webshop je mjesto za korisnike usluga BH Telecoma namijenjeno za lakše, ljepše, drugačije i efikasnije kupovanje i plaćanje usluga i proizvoda iz asortimana BH Telecoma.

Na mojwebshop.bhtelecom.ba je korisnicima omogućeno da, iz udobnosti svoga doma, pregledaju ponudu od preko 300 uređaja, usluga i servisa, uz posebno pripremljene ponude za online kupovinu. Također je omogućeno ugovaranje Extra i ostalih pretplatničkih paketa, Ultra i kombinovanih paketa, te pretplatničkih paketa fiksne, internet i Moja TV usluge te usluge Moj izbor. Na mojwebshop.bhtelecom.ba se može realizovati kupovina različitih vrsta dokupa kao što su Instant internet, Buy&Surf, Turist, Travel, Moja TV dodatnih usluga, kao i izvršiti aktivacija e - računa, Bonus plus program lojalnosti, promjena paket usluga, produženje ugovora i ostalih usluga iz ponude BH Telecoma.

Već u prvih mjesec dana Moj webshop BH Telecom je zabilježio sjajne rezultate i veliki uspjeh sa više od 10.000 registrovanih korisnika i 1.000.000 pregleda aktivnih korisnika iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta.

Moj webshop je online prodajno mjesto za fizička lica gdje mogu:

- kupiti uređaje i ostalu opremu (jednokratno, uz ugovor na 12 ili 24) kao dio asemblirane ponude i Partnerske ponude uređaja (komision)

- kupiti Ultra i Ultra Internet start pakete

- Podnijeti zahtjeve za sve osnovne usluge, promijeniti paket, objediniti usluge u Moj Izbor.

- Preći sa Ultra na pretplatu, ugovoriti mobilnu uslugu (USIM +Ugovor)

- Ugovoriti novi obavezni period 12/24

- Podnijeti zahtjev za prelazak sa druge mreže

- Aktivirati online servise (različite vrste dokupa: Instant internet, Buy&Surf, Turist, Travel dokupi, MojaTV dodatne usluge itd.)

- Aktivirati Bonus plus program lojalnosti, pratiti dodijeljene bodove kao i iskoristiti bodove za kupovine koje se obavljaju preko webshopa.

- Prijaviti smetnju

- Podnijeti reklamaciju/žalbu na usluge BH Telecoma.

Odabrani uređaji se mogu platiti jednokratno ili na rate na, 12 ili 24 mjeseca, a plaćanje se, ovisno o vrsti usluge ili odabranog uređaja, može obaviti uz mjesečni račun, putem OPA aplikacije, online platnim karticama (Maestro, Master, Visa, Visa electron) ili gotovinom pri isporuci.

Više...

Šefu Policije Brčko distrikta BiH uručena plaketa

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH saopštila je danas da je u prethodnom periodu ostvarila vrlo visok stepen saradnje sa policijskim organima Savezne Republike Njemačke.

Imajući u vidu ostvarene rezultate, jučer u prostorijama Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, predstavnik Njemačke carine i carinske policije šefu Policije Brčko distrikta BiH, Goranu Pisiću je u znak zahvalnosti za ostvareni nivo saradnje, uručio prigodnu plaketu.

Više...

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić oslobođen optužbe za nezakonito izuzimanje snimka u BH Pošti

  • Objavljeno u BiH

873x400 1Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića. Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte.

 Tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana.

Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina.

S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. august uz tvrdnju da je pitanju državna tajna, navodilo se u optužnici. Tužilaštvo je tvrdilo da im je cilj bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića.

Ipak, u konačnici Sud je sve odbacio i oslobodio Mehmedagića i Pekića, a sudija Perić je kazao da je u ovom slučaju bilo veoma mnogo pritisaka na Sud.

 

Klix.ba

Više...

Prosječna plata u BiH u decembru 988 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle godine iznosila je 988 KM i nominalno je viša za 2,2 posto nego u novembru, te viša za 3,8 posto u odnosu na decembar 2019. godine. Najniža prosječna neto plata u decembru lani bila je u uslugama smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 596 KM, u građevinarstvu 672 KM, dok je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima prosječna neto plata u decembru prošle godine iznosila 675 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u decembru lani je iznosila 1.638 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 1.500 KM, a u oblasti informacija i komunikacija 1.480 KM. Prosječna mjesečna bruto plata u Bosni i Hercegovini je u decembru prošle godine iznosila 1.526 KM i nominalno je viša za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, te za 3,8 posto viša u odnosu na decembar 2019. godine.

Više...

Pao snijeg u Saudijskoj Arabiji nakon 50 godina

  • Objavljeno u Sport

 

Snijeg je pao u Saudijskoj Arabiji, prvi put poslije 50 godina, javlja "Sputnjik". U nekoliko dijelova Saudijske Arabije pao je snijeg, što je veoma rijedak fenomen nakon što su snježne mećave pogodile Bliski istok.

Upozorenje na loše vremenske prilike izdato je za više dijelove države, a najgore je pogođen region Aser, gdje je palo mnogo snijega.

Mnogi Saudijci objavili su video-snimke i fotografije snijega u pustinji, a najzanimljivije i najgledanije su one sa kamilama.

Krajem januara temperatura u Saudijskoj Arabiji se spustila ispod nula stepeni Celzijusovih.

Više...

Njemačke vlasti odlučile ukinuti lockdown

 

Njemačka je odlučila ukinuti lockdown usljed stabilizacije epidemiološke situacije, ali pojedine mjere i dalje ostaju na snazi u ovoj zemlji.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je danas da pad broja zaraženih i sve masovnija vakcinacija znači ukidanje mjera blokade, ali je pozvao na oprez imajući u vidu da je identifikovan novi zarazniji soj virusa.

“Sve su glasniji zahtjevi da se okonča blokada i to je moguće, ali moramo da budemo oprezni kako ne bismo ugrozili sve što smo do sada postigli”, rekao je Spahn na konferenciji za novinare.

Od početka epidemije, u Njemačkoj je potvrđena zaraza kod 2.369.719 ljudi, dok ih je 67.206 preminulo.

 

Više...

Brčko: U naredne dvije godine glavni transportni cjevovod oko obilaznice

  • Objavljeno u Brcko

Vodovod 01Šef vladinog Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović za Radio Brčko je kazao da je realizacija prvog od kapitalnih projekata Odjela iz 2021. godine snabdijevanje vodom mjesne zajednice Rašljani.

 

On je pojasnio da je to projekat koji je već ranije kandidiran, dugo vremena je na čekanju, plan je u ovoj godini početak, a ako uslovi dozvole i kompletna realizacija radova. Vrijednost kompletnog projekta je oko milion KM.

Vehabović je dalje kazao da je drugi veliki projekat glavni transportni cjevovod oko obilaznice koji će se realizirati u naredne dvije godine. Sredstva za ovaj projekat iznose šest miliona eura, a obezbijeđena su od Svjetske banke za obnovu i razvoj (EUBRD).

 

U planu je i pokretanje projekta vodosnabdijevanja od Fabrike vode u Plazuljama do Krepšića, na način da se na taj cjevovod mogu priključiti i ostala mjesta. Ovaj projekat je isprojektiran, a nakon dobijanja sredstava može se krenuti u njegovu realizaciju.

Vehabović je naznačio da će Odjel biti aktivan i u dijelu poslova oko led rasvjete, jer je prošle godine za uličnu rasvjetu potrošeno oko 2,5 miliona maraka, plus oko 240.000 maraka za održavanje.

Uvođenjem led rasvjete troškovi bi bili znatno manji.

Vehabović je naveo i poslove oko zamjene azbest cement cijevi u duljini od 31 km., te zamjenu oko 20 km pvc-cijevi zbog dotrajalosti.

„Sredstvima iz kapitalnog budžeta planirani su radovi u Gornjem Breziku, a u planu su radovi na uređenju kanalizacije ugrađivanjem prečišćača otpadnih voda“, naveo je još Vehabović i dodao da pred Odjelom stoji jako puno poslova i zadataka u ovoj, ali i u narednim godinama.

Radio Brčko

Više...

Brčko: Kraći zastoji u isporuci struje na području Gornjeg Rahića

  • Objavljeno u Brcko

Komunalno 1 640x470Zastoji u isporuci električne energije:

TS 10/0,4 kV Gornji Rahić 7 – moguća dva kraća zastoja u toku dana po 10 minuta
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Vodosnabdijevanja gradskog i lokalnih vodovodnih sistema kojima upravlja JP “Komunalno Brčko“ je uredno
Kvalitet vode odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. list BiH 40/10).
RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Kolobara – Burića Brdo – Meraje – Ivici – Rosulje, Prutače – Ograđenovac – Čande – Ćoseti – Hukelji – Rašljani, Cerik –Bijela – Gornja Skakava – Gredice 1 – Donji Brezik – 1.Maj, Novo Brčko – EŠ Naselje – Bijeljinska cesta, Klanac – Rijeke.

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom Odjeljenja za javne poslove:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica i puteva u skladu sa planom i prioritetima JP „Putevi Brčko“
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

 

JP Komunalno

Više...

Pucali u munaru džamije Aladža u Foči

  • Objavljeno u BiH

 

Jutros iza 8 sati pripadnici CJB Foča obavili su uviđaj u kompleksu Aladža džamije, nakon što je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila u minaret ovog vjerskog i kulturno- historijskog spomenika.

Pretpostavlja se da se pucnjava desila preksinoć. Osim istražitelja iz CJB Foča uviđaju je prisustvovao i muftija goraždanski muftija Remzija ef. Pitić sa imamima.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com