Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

U Federaciji BiH u avgustu više od 143 hiljade turista, ostvareno više od 340 hiljada noćenja

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine u augustu 2022. godine boravilo je 143.715 turista što je za 27,4 posto više u odnosu na august 2021. godine, a u odnosu na juli ove godine više za 13,1 posto.

 

 

Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka bilo je 25,4 posto, a stranih turista 74,6 posto. Ukupan broj noćenja turista u augustu 2022. godine iznosio je 346.436 što je za 20,3 posto više u odnosu na august prošle godine, a u odnosu na juli 2022. godine više za 15,7 posto.

Učešće domaćih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja bilo je 24 posto, a stranih turista 76 posto.

 

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 93,4 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

 

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Ujedinjenih Arapskih Emirata (10,5 posto), Saudijske Arabije (7,8 posto), Hrvatske (7,2 posto), Njemačke (6,3 posto) i Kuvajta (5,4 posto) što je ukupno 37,2 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 62,8 posto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u FBiH u augustu 2022. godine iznosio je 30.272 što je za 7,1 posto više u odnosu na august 2021. godine.

 

Neto stopa iskorištenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH iznosila je 41 posto.

 

U bh. entitetu Republika Srpska u augustu 2022. godine je boravilo 49.920 turista, koji su ostvarili 120.453 noćenja, podaci su entitetskog zavoda za statistiku. U augustu ove godine RS je raspolagala sa 12.092 stalna ležaja.

 

Izvor: Fena

 

Više...

Nove informacije: Lidl razmatra lokacije u BiH, otvorit će 30 trgovina i traži još radnika

 

Njemačka kompanija Lidl trenutno ulaže u moguće filijale i skladišta u Bosni i Hercegovini. “U tom kontekstu, već smo popunili relevantna slobodna radna mjesta i aktivno tražimo dodatne zaposlene kako bismo dodatno proširili postojeći tim na licu mjesta”, rečeno je Nezavisnim novinama. U Lidlu nam kažu da je BiH maloprodajno tržište na kojem njihov koncept nailazi na veliko odobravanje potrošača.

 

“Molimo vas da razumijete da u ovom trenutku ne možemo davati nikakve dalje izjave o vrsti i obimu mogućih aktivnosti ili mogućih datuma otvaranja.

Zalažemo se za transparentnu komunikaciju i informisanje i blagovremeno ćemo saopštiti naredne korake zaposlenima i zainteresovanim stranama”, naglasili su ujedno apelujući na medije u BiH da se validnim informacijama smatraju samo one koje dolaze direktno iz ovog lanca, jer, kako kažu, kruži mnogo informacija koje nisu potvrđene.

 

Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluke, kazao je za Nezavisne novine da su i ranije vođeni razgovori s predstavnicim kompanije Lidl te da od strane Gradske uprave imaju punu podršku.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Mostar proglasio Dan žalosti

 

U povodu tragične smrti četiri osobe u saobraćajnoj nesreći proteklog vikenda, Grad Mostar je utorak, 27. septembra, proglasio Danom žalosti. Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave i Gradskog vijeća i javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Grad Mostar.

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti.

Također, obvezuju se elektronski mediji s područja Grada Mostara da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Jasna Mrkonjić iz Tuzle osuđena zbog okrutnog ubistva sestre

 

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio i objavio prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Jasnu Mrkonjić (53) iz Tuzle zbog krivičng djela ubistva počinjenog na okrutan način i izrekao joj kaznu zatvora u trajanju od dvadeset (20) godina.

Podsjećamo, Mrkonjić je optužena da je u julu 2021 godine u tuzlanskom prigradskom naselju Dobrnja došla do kuće u kojoj živi njena sestra jer ju je prethodno nazvao sestrić i javio da je žena veoma uznemirena i da se ne osjeća dobro, i nakon što je članovima porodice rekla da je ona tu i da će je spasiti, da nije potrebna hitna pomoć i da izađu iz kuće, sestri je sjela na stomak, rukama zatvarala usta i pritiskala vrat.

 

Tako je kod oštećene došlo do gušenja uslijed zatvaranja disajnih puteva i dotoka krvi i kiseonika u mozak što je izazvalo njenu smrt. Optuženoj je Kantonalni sud Tuzla na prijedlog postupajućeg tužioca produžio mjere pritvora u trajanju od devet (9) mjeseci.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

BiH dobila novih šest kilometara Koridora 5c

 

Otvaranjem nove dionice autoputa na koridoru 5c kod Doboja mreža autoputeva u Bosni i Hercegovini povećana je za više od šest kilometara. Ovo je prva dionica Koridora 5c kroz Republiku Srpsku koja je završena zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 70 miliona i grantu Evropske unije od 15 miliona eura.

 

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoputa na Koridoru 5c. Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

 

SLOBODAN STANAREVIĆ, ravnatelj JP „Autoputevi RS“

“Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će sa ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole sa granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za Republiku Srpsku. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c“.

 

Osim što će poboljšati kvalitet života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Evrope koji su zainteresovani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

 

BORIS JERINIĆ, gradonačelnik Doboja

“Izgradnjom u potpunosti Koridora 5c onda ćemo imati tu mrežu autoputeva koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih“.

 

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveća raskrsnica autuputeva.

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Evropske Unije odnosno evropskih finansijskih institucija.

 

SABINA DIZDAREVIĆ, Direkcija za europske integracije

“Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 miliona eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c“.

Javna preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS intenzivirala su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c prioritet.

 

Izvor: BHRT

Više...

BiH: Određen pritvor za 31-godišnjaka zbog obljube nad maloljetnicom

 

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, nakon ispitivanja osumnjičenog lica M.V., koji je rođen 1991.godine u Laktašima predložio je određivanje pritvora zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo Obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina.

 

Osumnjičeni je pomenuto krivično djelo počinio u vremenskom periodu od aprila mjeseca 2022.godine do 19.09.2022.godine, na štetu četrnaestogodišnjakinje.

 

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, iz razloga postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, te iz vanrednih okolnosti jer bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-uznemirenju javnosti Prijedlog za određivanje mjere pritvora razmatran je od strane sudije za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci, te je isti donio rješenje i odredio mjeru pritvora prema osumnjičenom.

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Vodeći proizvođač kartonske ambalaže u BiH radnicima isplatio po 1.000 KM jednokratne pomoći

 

Među prvim kompanijama koje su svojim radnicima podijelile jednokratnu pomoć, ubraja se i firma Neimax iz Visokog koja će danas za svojih 66 radnika uplatiti po 1.000 KM. Među prvim kompanijama koje su svojim radnicima podijelile jednokratnu pomoć, ubraja se i firma Neimax iz Visokog koja će danas za svojih 66 radnika uplatiti po 1.000 KM.

 

Na ovaj način firma Neimax je jedna od samo nekoliko kompanija iz realnog sektora u BiH, koja je postupila u skladu sa preporukom Vlade Federacije BiH u Uredbi za pomoć radnicima u vrijeme inflacije i rasta indexa potrošačkih cijena. “Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da smo danas isplatili svakom našem radniku po 1.000 KM pomoći.

 

Procijenili smo da je sada najbolji momenat obzirom na potražnju ogrjeva, stalan rast cijena ali i sve neizvjesnije prognoze o cijenama energenata za ovu zimu. Vjerujemo da će ovaj iznos pomoći radnicima u svakodnevnim troškovima”, ističe komercijalni direktor Neimaxa Ermin Neimarlija, prenosi Akta.ba.

 

Uprava firme Neimax iz Visokog jedna je od rijetkih koja je u vremenu pandemije i velikih poslovnih izazova pokazala značajnu odgovornost, pa su početkom godine kao odgovor na rast troškova života, povećali plate radnicima. “Nadamo se da će naš primjer biti motivacija i drugim poslodavcima da zajedno kreiramo povoljno radno okruženje i zadržimo uposlenike i ostvarimo planirane poslovne rezultate”, ističe Neimarlija.

Osnovan kao mala porodična firma prije 31 godinu, Neimax danas posluje na dvije lokacije u Visokom, zapošljava 66 radnika i strana tržišta osvaja proizvodima koji su se do danas uglavnom uvozili u Bosnu i Hercegovinu.

 

Neimax proizvodi dvoslojni, troslojni i petoslojni valoviti karton i kartonsku ambalažu u B, C, R, BC i BR valovima. Kao vodeći proizvođač valovitog kartona i transportnih kartonskih kutija u BiH, u Neimax-u su spremni odgovoriti na sve zahtjeve kupaca s punim razumijevanjem potreba industrije.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Džaferović se danas obraća na Generalnoj skupštini UN-a

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je u utorak u New Yorku na sastanku koji je sa liderima država Zapadnog Balkana upriličio visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je razgovarano o očuvanju stabilnosti regiona i njegovoj evropskoj perspektivi.

Također, razgovarano je i o zajedničkom odgovoru Evropske unije i regiona u sankcijama prema Ruskoj Federaciji i drugim izazovima nakon agresije na Ukrajinu.

Džaferović će se danas obratiti na sjednici Generalne skupštine UN-a. Govorit će o globalnoj situaciji, ali i trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Generalna debata Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trajat će do 26. septembra.

 

Izvor: AA

Više...

Rizvanović i ostali: Potrebna dodatna razjašnjenja prije odluke o sudbini predmeta

 

Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, održana je statusna konferencija radi razjašnjenja informacija u vezi s postupkom u kojem su jedan optuženi i moguće još dvojica njih pravosnažno oslobođeni optužbi za koje im se nakon više od 25 godina sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

 

Tužilaštvo je iznijelo informacije dobijene od Osnovnog suda i Tužilaštva Brčko distrikta, navodeći da je Admir Rizvanović pravosnažno oslobođen, ali da identitet optuženih Smajila Omerovića i Jasmina Huskanovića nije u potpunosti utvrđen. Prema Odbranama, identitet nije sporan i Sud treba da odbaci optužbe s obzirom da se radi o presuđenoj stvari.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je Osnovni sud u Brčkom 1995. donio presudu kojom je 61 lice osuđeno, a 72 oslobođena, a koju je Viši sud u Bijeljini 1996. godine potvrdio u oslobađajućem dijelu, a ukinuo osuđujući dio.

Tužilac je naveo da je Rizvanović pravosnažno oslobođen, ali da identifikacioni podaci za Omerovića i Huskanovića nisu potpuni.

“Ne možemo tvrditi da se odnosi na ova lica”, rekao je Janjić.

Prema dostavljenim informacijama, Ramiz Pljakić je bio osuđen na smrtnu kaznu, ali je Viši sud ukinuo tu presudu. Tužilac je kazao da mu je odgovoreno da je nakon ukidanja presude formiran istražni predmet, odnosno da je Osnovni sud naveo da je predmet 2003. godine dostavio Tužilaštvu Brčko distrikta.

Na dodatna pitanja sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović u vezi s tim postupkom, Janjić je rekao da su odgovori šturi s obzirom da se “radi o odgovornosti”. Ćosić-Dedović je prokomentarisala da je to na Tužilaštvu da istraži, na šta je Janjić kazao kako smatra da je to prije posao za disciplinskog tužioca.

Janjić je naveo da je ovaj predmet dva puta ustupan između dva tužilaštva, ali da Tužilaštvu BiH nijednom nisu dostavljene presude iz ‘90-ih.

Tužilac je predložio da Odbrane dostave dokaze da li se presuda odnosi na sporne optužene, a da Sud donese odluku da li se radi o presuđenoj stvari.

U presudi se navode imena Smajo Omerović i Jasmin Huskanović. Za Odbranu Omerovića nema sumnje da je u pitanju isto lice, posebno ako se ima u vidu da se presuda poklapa s radnjama iz optužnice.

“Nesporno je da je nadimak optuženog Smajo”, kazao je branilac Kadrija Kolić.

Huskanovićev branilac Mirsad Crnovršanin je rekao da se, na osnovu poziva koji su u ranijem postupku slati optuženima, radi o istim licima.

 

“Lako je provjeriti da je na području Brčkog samo jedan Jasmin Huskanović, kao i Smajil Omerović”, kazao je Crnovršanin.

 

Sutkinja je rekla Odbranama da dostave dodatne dokaze u vezi sa identitetom.

 

Prijedlog za odbacivanje optužbi Odbrane su pokrenule na ročištu održanom 5. jula, nakon što je branilac Crnovršanin došao do informacija o ranijem postupku koji je vođen u odsustvu.

 

Rizvanović, Omerović, Huskanović, Pljakić i Hazim Fazlović su optuženi za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Ćosić-Dedović je na ročištu pokrenula pitanje moguće izmjene člana Vijeća s obzirom da je sutkinja Dalida Burzić suspendovana, napomenuvši da se čeka pravosnažna odluka.

Tužilaštvo i Odbrane su se preliminarno izjasnili da se neće protiviti eventualnoj izmjeni člana Vijeća, kao i da neće tražiti da se dokazi ponovo izvode.

 

Izvor: Detektor

Više...

U Srebrenici 15 povratničkih porodica potpisuje ugovore za izgradnju kuća

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravit će danas u Srebrenici – najavljeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Ramić će tom prilikom u Opštini Srebrenica uručiti ugovore za 15 povratničkih porodica za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica.

Uručenje ugovora će biti upriličeno u 9.30 sati u skupštinskoj sali.

 

Izvor: Fena

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474