Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Devedesetogodišnjak ubo sina nožem u grudi

 

U Ugljeviku je uhapšen muškarac čiji su inicijali M.M. zbog nanošenja povreda nožem licu S.M, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

 

Zbog težine povreda, lice je prevezeno u Medicinski centar Bijeljina, gdje je zadržano na liječenju.

 

Nezvanično, riječ je o devedesetogodišnjaku koji je juče ispred porodične kuće ubo šezdesetdvogodišnjeg sina nožem u grudi.

 

Policijskoj stanici Ugljevik ljekari Doma zdravlja su prijavili da je dovezeno lice S.M. zbog povreda na grudima koje su, najvjerovatnije, nastale od uboda nožem.Policija je izvršila uviđaj na licu mjesta i obaviješten je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji je naložio da se preduzmu radnje s ciljem prikupljanja dokaza kako bi izvršio kvalifikaciju krivičnog djela.

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...

U iznajmljenom stanu u Sarajevu pronađena laboratorija za uzgoj i proizvodnju marihuane

 

Sarajevska policija jučer je otkrila laboratoriju za uzgoj marihuane. Akciju su izveli policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS.

 

Riječ je o operativnoj akciji kodnog naziva "Heisenberg", koja je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu.

 

Policija je izvršila pretres iznajmljenog stana u ulici Humska, općina Novo Sarajevo, koji koristi E. Š., rođen 1987. godine u Užicu, nastanjen u Sarajevu.

 

Tom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana.

 

Pronađeno je 15 stabljika biljke Cannabis sativa visine od 10 do 150 cm, 15 saksija sa sistemom za samonavodnjavanje, tri prigušnice, tri reflektora, jedna neonska lampa, četiri termo higrometra, dva ventilatora, dvije turbine, četiri karbonska filtera, dva PVC šatora, fleksibilno crijevo, PVC rezervoar od 50 litara za navodnjavanje s instalacijom i evidencija prihrane biljaka.

 

 

Također, pronađeno je i oduzeto oko 1,6 kilograma suhe zeljaste materije koja asocira na marihuanu i dvije digitalne vage.

E. Š. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, nakon čega je i predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

 

 

Po završenoj krininalističkoj obradi, on će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Izvor: Klix

Više...

Filmska pljačka: Vlasnik savladao pljačkaša, obojica povrijeđeni

 

U pljački zlatare večeras u Mostaru došlo je do sukoba pljačkaša i vlasnika, u kojem su obojica povrijeđena i hospitalizovana u bolnici.

 

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da je u zlataru upala osoba čiji su inicijali E.P, razbijala inventar, te povrijedila vlasnika P.D.

 

“Obojica su zadobili povrede i hospitalizovani su u mostarsku bolnicu”, rekao je Marić.

 

Prema riječima očevidaca, vlasnik je savladao pljačkaša, koji ga je prethodno udario i onesvijestio. Kada je sa dva paketa zlata pokušao da pobjegne, vlasnik se osvijestio i krenuo je za njim, te ga savladao.

 

 

Pokušaj pljačke dogodio se u Ulici Petra Krešimira, a policiji je prijavljen nešto poslije 19.00 časova.

 

Izvor: Fokus

Više...

Na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike dvije bronzane medalje za bh. predstavnike

 

Na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su dvije bronzane medalje i jednu pohvalu.

 

 

Učenici Fatih Žgalj i Marko Vučić osvojili su bronzane medalje, a Ismail Brkić iz Tuzle dobio je pohvalu za svoj nastup.

 

Također, na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike nastupili su i učenici drugog razreda srednjih škola Adin Frljak i Dženan Midžić koji su pokazali zavidno znanje iz ove naučne oblasti.

 

Učešće mladih fizičara na ovom takmičenju finansijski su podržali Pedagoški zavod RS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK, Pedagoški zavod USK-a i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

 

Olimpijada je ove godine održana u Litvaniji, a bh. predstavnici su nastupili putem online platforme zbog uslova uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

 

Izvor: Fokus

Više...

Kompanije u BiH sve više uvode robote u proizvodnji

 

Robotika u BiH nije zaživjela u potpunosti iz više razloga, ali da ipak ima pomaka zaslužan je Centar za robotiku iz Tuzle, koji nudi kompletna robotska rješenja.

Usluge Centra traže brojna javna i privatna preduzeća, kako u BiH, tako i van naše zemlje. U našoj zemlji svjetski trendovi se ne prate zbog nedostatka stručnjaka, resursa, potrebne opreme, nedostatka stabilnog tržišta, itd, ali malim koracima ide se ka promjeni tog stanja.

 

- Dobijamo na dnevnoj bazi upite za instalaciju robotskih ćelija. Ponosni smo da iza sebe imamo niz ostvarenih saradnji sa domaćim kompanijama iz različitih proizvodnih sektora, gdje smo kreirali inovativna rješenja i instalirali robote različitih funkcionalnosti - rekao je Miralem Bulić, uposlenik Centra zadužen za poslovni razvoj, pišu Nezavisne.

 

Planiraju pružiti podršku domaćoj privredi i prenijeti dobru praksu i znanja stečena u vodećoj svjetskoj auto-industriji u Njemačkoj. U Centru nude i edukativni program gdje polaznici obuke uče kako programirati moderne industrijske robote najvećih svjetskih proizvođača.

 

Proizvodni program Centra zapravo predstavlja realiziranje automatizacije proizvodnje sa i bez robota, u svrhu ubrzanja proizvodnje - tačnosti, efikasnosti i produktivnosti industrijskih procesa kod klijenta. Posebno je zanimljivo da Centar obučava zaposlenike partnera te ih osposobljava za direktan rad s robotom i time donosi dodatnu vrijednost partneru i održivosti njihovog procesa zavarivanja.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Od danas, ko negira genocid ili veliča ratne zločince u BiH - ide u zatvor!

 

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od danas, 28. jula idete u zatvor.

 

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

 

Podsjetimo, Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnu dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

 

To znači da bi se izmjene i dopune zakona počele primjenjivati u petak da jučer nisu objavljene u Službenom glasniku.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će "ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid".

 

 

"Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid", rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

 

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tužilaštvo BiH reagovati ukoliko Dodik od danas bude ponavljao u javnosti ovakav stav.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Češće zloupotrebe bolovanja u RS

 

Od početka ove godine Fond zdravstvenog osiguranja RS je na osnovu prijava 38 poslodavaca pri provjeri 45 radnika utvrdio da je šest bolovanja bilo zloupotrijebljeno, a poslodavci ističu da je vidljivo da se broj zloupotreba bolovanja iz godine u godinu povećava.

 

U FZO RS su za "Nezavisne novine" kazali da se tokom prošle godine 107 poslodavaca obratilo Fondu sa zahtjevom za provjeru opravdanosti bolovanja za 133 radnika, te da su kod devet slučajeva utvrđene nepravilnosti kod propisivanja bolovanja.

 

Kada je riječ o regularnim bolovanjima, u Fondu ističu da je u prvoj polovini ove godine u prosjeku mjesečno bilo 15.200 bolovanja, dok je taj broj prošle godine u istom periodu bio nešto niži, i iznosio 15.150 bolovanja mjesečno.

Više...

Panonska jezera od početka sezone posjetilo 153 hiljade posjetilaca

 

Nekada industrijski centar, danas turistički grad Tuzla, godinama je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se može kupati u slanim jezerima.

 

Pripreme za ovu turističku sezonu na Panonskim jezerima trajale su punih šest mjeseci, a da su spremni dočekali ljetnu sezonu govori i činjenica da su od 1. juna do danas na Panonici prodate 153.000 ulaznica.

 

 

– Naš ovogodišnji cilj jeste da nas do kraja sezone posjeti 260.000 ljudi – izjavio je za Fenu direktor Panonike Maid Porobić.

Visoke temperature doprinose dobroj ljetnoj sezoni, a prema najavama meteorologa isto vrijeme očekuje se i tokom augusta. Pored zabavnog sadržaja u kompleksu Panonskih jezera gosti mogu naučiti mnogo toga o samom gradu, kao i njegovom geološkom položaju.

 

– Mi imamo i dio kulturne ponude grada Tuzle, ne samo jezera. Radi se o arheološkom parku, sojeničkom naselju, geološkoj postavci koja ima interesantnu priču o Tuzli, kao fenomenu u geologiji u smislu susreta uglja i soli – kaže Porobić.

Ulaz za posjetu kulturnim sadržajima u okviru Panonice je besplatan, a kustos će posjetiocima ispričati dio bogate historije koju ovaj grad nosi.

 

Svoje prvo zaposlenje u okviru kompleksa Panonskih jezera ove godine su imale priliku dobiti i osobe s nekim oblikom invaliditeta.

Mersudin Muminović je zaposlen na poslovima konobara, a kao osoba oboljela od multiple skleroze bio je ograničen u traženju posla.

 

– Trudim se da ovdje uveseljavam ljude, razbijam im stereotipe o osobama s invaliditetom. Dočekujemo goste i ispraćamo ih pjesmom. Ja sam zadovoljan i sretan zbog prilike koju sam dobio – izjavio je Muminović.

 

Salinitet vode u Panonici je jednak salinitetu vode u Jadranskom moru. Prema mišljenjima stručnjaka iz oblasti medicine ova voda može biti od pomoći u ublažavanju zdravstvenih tegoba poput reumatskih oboljenja i respiratornih problema.

Više...

Region "trese" inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

 

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU Evropske komisije.

 

Kako je navedeno, BiH je jedna od zadnjih zemalja u kojoj su deflacioni trendovi, početkom aprila ove godine, zamijenjeni inflacijom, koja, kako je naglašeno, u maju iznosi 1,7 odsto. Kao glavni faktori za povećanje cijena navedeni su prevashodno globalni trendovi, koji se odnose na povećanje cijena energije, transporta i hrane.


Inače, u Evropskoj centralnoj banci ističu da su u evrozoni, za koju je konvertibilna marka BiH direktno vezana, glavni faktori za povećanje inflacije početkom ove godine problemi u snabdijevanju i smanjena proizvodnja zbog kovida, koja je sada izazvala manjak robe, a problem predstavlja i smanjena proizvodnja čipova, što se odražava na cijene automobila, elektronike i druge robe u kojoj se koristi informaciona tehnologija.

Kada je riječ o BiH, u izvještaju naglašavaju da je još početkom 2021. godine u BiH deflacija, odnosno smanjenje cijena, bila 1,2 odsto u odnosu na isti period lani."Povećanje cijena je krenulo u aprilu, kada je inflacija iznosila 0,9 odsto, a dodatno je porasla u maju 1,7 odsto. Pritisak je prouzrokovan prvenstveno u sektoru transporta, ali su cijene tekstila nastavile pad za otprilike deset odsto", naglasili su oni.

 

Što se tiče cijena hrane i bezalkoholnih pića, za koje je naglašeno da čine 32 odsto potrošačke korpe, istaknuto je da su u aprilu i maju porasle za jedan do 1,5 odsto, dok su alkohol i cigarete skuplji za oko dva odsto.

 

U periodu kada još nije počela inflacija, u Evropskoj komisiji ističu da su plate realno porasle za četiri odsto, a da je glavni pokretač bio odliv radne snage.

Američka i Evropska centralna banka predviđaju da će inflacija sigurno nastaviti barem do kraja godine, a da će onda cijene početi da se stabilizuju. Ako se ova predviđanja pokažu tačnim, može se očekivati i da će cijene u BiH nastaviti da rastu i da bi do kraja godine mogle biti više i do deset odsto u odnosu na vrijeme pred koronu. U Američkoj centralnoj banci, pak, upozoravaju i da neke cijene koje sada rastu su padale u vrijeme korone, pa se može činiti da je inflacija mnogo veća nego što su cijene realno porasle.

 

U Njemačkoj, za čije tržište je BiH vezana, ističu da je za dio inflacije odgovoran i rast cijena fosilnih goriva zbog plaćanja CO2 emisija, a i oni predviđaju da će cijene u toj zemlji rasti barem do kraja godine.

 

U izvještaju Evropske komisije su navedene i neke pozitivne vijesti, koje se odnose na jačanje izvoza, uopšteno potrošnje i industrijske proizvodnje, što se tumači znakom da počinje oporavak poslije pandemije.

 

"Podaci potvrđuju da je oporavak u prvih pet mjeseci ove godine podržan industrijom i proizvodnjom električne energije. U maju je industrijski rast iznosio 15,2 odsto u odnosu na isti period lani, a baziran je na snažnom rastu proizvodnje kapitalnih dobara i široke potrošnje", naglasili su oni.

 

U BiH je u prvom kvartalu, kako je istaknuto, registrovano 22.000 manje zaposlenih nego lani, odnosno 2,2 odsto, ali je, kako su naglasili, u istom periodu registrovana zaposlenost bila veća za 4,6 odsto nego godinu dana ranije. Najviše novonezaposlenih je došlo iz sektora trgovine ili usluge, a novozaposleni uglavnom dolaze iz informacionih tehnologija i iz sektora zdravstva.

 

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Plate u ugostiteljstvu skočile samo četiri marke

 

U prosjeku, plate u Srpskoj su u proteklih godinu dana povećane za 36 maraka, sa 958 na 994, što zavisi od oblasti do oblasti, pa su, recimo, zaposleni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili rast na tekućim računima od svega četiri KM.

 

Pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosječnim zaradama isplaćenim u junu ove i prošle godine, koje su "Nezavisne" analizirale, za svaku oblast pojedinačno.

Kada je riječ o spomenutoj djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, radnici su, dakle, dobili dodatne svega četiri marke - sa 695, plate su im otišle na 699.


Recimo, zaposlenima u oblasti poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, plate su sa 786 otišle na 801 marku. U oblasti vađenja ruda i kamena zabilježen je skok sa 1.273 na 1.374 marke.

U prerađivačkoj industriji su u junu 2020. zarađivali 753, a u proteklom mjesecu 807 KM. Kada je riječ o oblasti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, plate su sa 1.241 otišle na 1.371 marku.


Zaposleni u oblasti gdje, između ostalog, spada snabdijevanje vodom, zarađivali su 843, a u junu ove godine isplaćene su im 864 marke.

Građevinci su lani na tekuće račune dobijali 657, a sada im je "leglo" 715 KM, a trgovci su, sa 724, napredovali na 759 maraka.

Zaposlenima u oblasti saobraćaj i skladištenje, umjesto prošlogodišnjih 744, u junu ove godine isplaćeno je 748 KM, što takođe predstavlja mršav skok od četiri marke.U oblasti informacije i komunikacije zabilježen je skok sa 1.283 na 1.347 KM. Kada su u pitanju finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, u junu prošle godine isplaćivane su 1.434, a u istom mjesecu ove godine 1.472 marke.

 

U poslovanju nekretninama, umjesto 834 marke, radnici dobijaju 826 KM, što je jedina oblast gdje su plate smanjene.

 

Stručne, naučne i tehničke djelatnosti u junu prošle godine plaćane su 946, a godinu kasnije 1.045 maraka.

 

U oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, umjesto prošlogodišnjih 775, plate su otišle na 797 KM, a u oblasti javna uprava i odbrana te obavezno socijalno osiguranje, zabilježen je skok sa 1.261 na 1.266 KM.

Obrazovanje je i u junu prošle i u junu ove godine plaćano 977 maraka, dok je u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada zabilježen skok sa 1.165 na 1.187. U oblasti umjetnost, zabava i rekreacija došlo je do povećanja plata, i to sa 674 na 787, a u oblasti ostale uslužne djelatnosti sa 913 na 960 KM.

 

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kaže da su statistički podaci tek jedan dio istine o ugostiteljstvu.

 

"A istina je da je oblast ugostiteljstva u prethodnom periodu prošla izuzetno teško, da je dosta ljudi ostalo bez posla, dosta ljudi napustilo je firme, a sada je prisutan i trend odlazaka u Crnu Goru i Hrvatsku. Imamo izuzetno puno problema, jer nema radne snage, a i ono što ima, nije stručno", rekao je Savanović za "Nezavisne".

 

Dodao je da je opštepoznato da se u sektoru ugostiteljstva, izuzimajući neke ozbiljne firme, radi na način da se dio plata isplaćuje na crno.

 

"Ali ljudi se teško odlučuju da rade u toj oblasti bez obzira na plate. Ovo sad ljudi što rade u ugostiteljstvu, uglavnom su to mladi ljudi, početnici, sa nimalo ili malo radnog staža", rekao je Savanović.

 

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca RS", uvjerava da će se uskoro ozbiljno morati povećavati plate u oblasti ugostiteljstva i turizma.

 

"Ljudi odlaze i nemamo adekvatnu radnu snagu, koja treba što bolje da odgovori potrebama kada govorimo o dolasku turista, ljudi iz dijaspore i slično", naglasio je Šajić u izjavi za "Nezavisne novine".

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com