Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Burna rasprava: Kritike na predloženi sastav VM BiH

burna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, ...

... koju je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH) Predstavničkom domu na potvrđivanje.

Više...

Dok inflacija obara rekorde, od ukidanja akciza na gorivo i dalje ništa

benzin gorivo

 

 

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 31. januar, naći će se izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju izmjena Zakona o akcizama. Iako je prijedlog SDP-a BiH za ukidanje akciza na gorivo podnesen još u martu prošle godine, komisija je tek u septembru prošle godine postigla saglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca. Za primjenu izmijenjenog Zakona o akcizama potrebno je usvajanje u oba doma Parlamenta BiH.

 

 

Priča o ukidanju akciza na gorivo u parlamentarnim klupama traje skoro godinu dana, bez epiloga. A inflacija –obara rekorde. Umjesto donošenja zakona kojim bi gorivo bilo jeftinije za pola marke, političari su opet servirali samo izgovore.

 

Frustrirajuće je što na ukidanje akciza na gorivo čekamo 10 mjeseci, kaže Saša Magazinović iz SDP-a ističući da je potvrđivanje njihovog prijedloga stvar zdravog razuma. Kako će reagovati SDP, ukoliko SNSD sa kojim je u koaliciji na nivou BiH, opet bude protiv ovog zakona, Magazinović nije mogao komentarisati.

"Gorivo jeftinije za pola marke je vitalni nacionalni interes svakog naroda i svakog građanina pojedinačno. Očigledno je da su mu zamjerke nalazili oni koji su zadnji put nasuli gorivo kad je bilo nešto više od marku, dakle oni kojima država plaća gorivo", kaže Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (SDP).

 

Premijer Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković ističe da su kroz više jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim građanima podijelili više novca nego što se u budžet slilo prihoda od akciza.

"U razgovoru koji sam imao sa kolegama iz drugog entiteta, nije postojala od prvog dana saglasnost za ukidanje akciza na gorivo. Rekli su mi to nije dobra ideja, imaćete velike gubitke u budžetu i nećete dobiti efekte koje očekujete", navodi Višković.

 

Privremeno ukidanje akciza na gorivo je prvi test kvaliteta nove koalicije na nivou BiH i vidjećemo da li je zaista okrenuta boljitku građana, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Za razliku od okruženja, kaže, Bosna i Hercegovna nije uradila ništa da smanji opterećenje građanima na hranu i gorivo, dok novac od akciza troši - netransparentno.

"Ako vam kažem da smo do sada po tom osnovu prikupili 13 milijadi maraka, i ako uzmemo da u prosjeku cijena autoputa 10 miliona, to je 1.300 kilometara. Nijedan jedini kilometar nismo izgradili na bazi svojih sredstava. Suština cijele priče je da novca imamo, ali se nenamjenski troši, a građani to ne vide jer im se stalno u prvi plan stavljaju nacionalne teme, sukobi", ističe Pavlović.

 

Ukoliko izmijenjeni zakon o akcizama bude usvojen u Predstavničkom domu, neizvjesno je kada će doći na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH, koji još nije formiran. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da im treba minimum mjesec dana za primjenu.

 

Izvor: BHRT

Više...

Tri moguća ishoda odluke Ustavnog suda o Šmitovim izmjenama Izbornog zakona

Ustavni sud BiH Fena

 

Još je nepoznanica šta će Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučiti kada je riječ o apelacijama člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i tadašnjeg predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, a koje se odnose na izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo u izbornoj noći. Tri su scenarija u opticaju, proglasiti se nenadležnim, odbiti ili pak prihvatiti apelaciju. O ovoj prvoj najglasnije se priča.

 

Ako se Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasi nenadležnim ili odbije apelaciju Komšića i Džaferovića u tom slučaju bi proces formiranja vlasti u Federaciji tekao nesmetano. Ukoliko bi se pak prihvatila apelacija onda bi se priča o formiranju vlasti u Federaciji dodatno zakomplikovala i još više odužila. No, treba pomenuti da se nije sačekala odluka suda pa se ipak krenulo sa konstituisanjem Doma naroda Federacije. Namjerno ili slučajno.

 

 

ŠUKRIJA BAKŠIĆ, profesor ustavnog prava

"U slučaju ako bi Ustavni sud prihvatio zahtjev i osporio izmjene izbornog zakona i Ustava Federacije, tada bi u toj presudi trebalo da se precizira da li se to odnosi na postojeći saziv u ovom mandatu ili će se sačekati sljedeći mandat od 2026. godine pa da se vrati na staro."

 

 

DANIJEL VIDOVIĆ, politolog

"Očekujemo i već su neke najave u tom kontekstu odaslane da će potpredsjednik Federacije BiH, koji bude izabran iz SDA, blokirati izbor Vlade Federacije i što imamo na sceni visoki predstavnik bi opet morao uzeti stvar u svoje ruke ako želimo da se stvari riješe. Mislim da je visoki predstavnik pogriješio što nije kad je Federacija u pitanju vratio stvari na izvorne postavke."

Inače, potezi visokog predstavnika dvostruko se tumače u Bosni i Hercegovini. Za neke je visoki predstavnik tumač ustava Bosne i Hercegovine i može uređivati odnose i donositi propise, dok za neke druge se visoki predstavnik ne smije miješati u unutrašnja pitanja jer su ona najčešće, kako tvrde, protivpravna.

 

 

ASIM CRNALIĆ, pravnik

"Samo je jedna bila odluka Ustavnog suda u kojoj se Ustavni sud upustio u ispitivanje odluke visokog predstavnika, iza toga taj eksperiment nije nastavljen."

 

 

MILAN BLAGOJEVIĆ, profesor ustavnog prava

"Mi imamo rješenje, samo mora prestati jednom ovo gaženje Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika koji krši povelju UN-a. Nigdje mu u Dejtonskom mirovnom sporazumu nije dato to pravo, a i da je dato kojim slučajem, to bi bilo kršenje člana 53 Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora između država."

 

 

Bez obzira na to šta će se odlučiti i kakvi će se potezi napraviti, iz OHR-a su još jednom ponovili stav da je zadatak političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima te da s tim u vezi dogovore i sveobuhvatnu koalicionu platformu.

 

Izvor: BHRT

Više...

Ustavni sud BiH danas i sutra odlučuje o nametnutim odlukama Christiana Schmidta

Ustavni Sud BiH RSA

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas i sutra će na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt odlukama od 2. oktobra 2022. godine.

 

Sud je ranije odbio zahtjeve za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava Federacije BiH koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta.

 

Odbijeni su zahtjevi Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u trenutku podnošenja apelacije bili su članovi Predsjedništva BiH, za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava entiteta Federacija BIH koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

"Ustavni sud je na ovoj sjednici isključivo razmatrao i odlučivao o zahtjevima podnosilaca za donošenje privremene mjere. Ustavni sud je odlučio da odbije zahtjeve za donošenje privremene mjere", naveli su iz Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

 

Na sjednici će se odlučiti jesu li ove izmjene visokog predstavnika usaglašene sa Ustavom BiH.

 

Još jedna važna tačka Plenarne sjednice biće donošenje rješenja o neizvršenju Djelomične odluke Ustavnog suda BiH iz 2021. godine, a koja se tiče obaveze Komisije za koncesije BiH.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

U BiH litar mlijeka košta skoro kao litar goriva

Krave mlijeko

 

Obilne padaline prave probleme građanima Bosne i Hercegovine.Prave ih i poskupljenja koja ne prestaju. U marketima u Bosni i Hercegovini litra mlijeka košta gotovo kao litra goriva. Primarni proizvođač po litri dobije najviše 80 feninga, kupac ga plati čak tri marke u nekim trgovinama. Gdje nestaje razlika ili tko uzima taj novac?

 

Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini na pravom je ispitu. Poskupljenje hrane i repromaterijala za proizvodnju ne prati i otkupna cijena, pa sve više farmera zasušuje grla.

 

 

Milenko Nikolić, proizvođač mlijeka
"Kad je cijena bila 65 feninga bili smo zadovoljni jer je hrana bila 5 feninga, ali sad je hrana otišla na sto maraka i tu nema matematike za proizvodnju.“

 

 

Petar Dragojlović, proizvođač mlijeka

"Ja sam računao, da bih samo poklopio sebe mene mora izaći mlijeko na 1,40 ja sam izračunao svaki moj ulaz i izlaz, faktički ja na mlijeku gubi i nemojte se čuditi što narod smanjuje stoku.“

 

Dok litar mlijeka u marketima košta i više od tri marke, primarnom proizvođaču otkupna cijena je od 80 do 90 feninga. Na pitanje u čiji džep odlazi razlika od preko dvije marke, proizvođači odgovaraju.

 

 

Boško Radić, Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice

"Razlika ide mljekarama i lancima velikim trgovinskim centrima.Građani moraju da shvate da je otkupna cijena mlijeka od 85 do marke, to je ono što proizvođač ima, a razlika od 2,5 marke je u problemu sa onima koji drže mljekare.“

 

Zbog niske otkupne cijene, mljekari se okreću tzv. prodaji „od vrata do vrata“.

 

 

 Milenko Nikolić, proizvođač mlijeka

"Nose mušterijama, imaju stalne mušterije kojim nose kući, na kućnu dostavu dobijaju mlijeko i ljudima se malo više isplati, nemaju maltretiranja oko premija.“

 

 

Iako su u više navrata tražili da otkupna cijena bude viša, u tome nisu uspjeli.

 

Stočarstvo u Bosni i Hercegovini nema perspektivu, a ukoliko ovaj trend bude nastavljen, gašenje farmi je neminovno. Na kraju, mljekarima i stočarima u BiH ostaje samo da se uzdaju u veće podsticaje koji sunajavljeni ove godine kako bi održali proizvodnju.

 

 

Izvor: BHRT

Više...

Optužnica protiv osam lica za organizovani kriminal, među optuženima i Brčak

SUD BiH Tuzilastvo Tuziteljstvo 5

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija protiv osam osoba, koje se terete za niz krivičnih djela. Među optuženim je i policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, Evropske unije i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela. 

 

Optužnica je podignuta protiv:

1. Ratković Saše, rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije
2. Supić Dragana, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije
3. Vidaković Tomislava, rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH
4. Rakić Vladice, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije
5. Stjepić Vasilija, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske
6. Blagojević Mitra, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH
7. Čalija Miroslava, rođen 1975. godine u Mostaru, policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH
8. Šiniković Draženа, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH

 

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

 

U optužnici se navodi da su navedena lica, nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara. Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka. 

 

Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičnih djela, kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizovane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupnje nekretnina.

 

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija Sjedinjenih Američkih Država i FBI.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

U odnosu na osumnjičenog Matković Milana (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uslovi, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovrijeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH.

 

 

Izvor: BHRT

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com