Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Najtraženija zanimanja u BiH – IT i softver inženjeri, prodavači, tesari, zidari…

 

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

 

– Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored tih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave – navodi Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je dodao, jeste za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

 

– Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri – dodao je Bandić.

 

Kraj školske godine, podsjetio je Bandić, vrijeme je kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome periodu postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te smo, u skladu sa tim potrebama, ponovo pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je Bandić .

 

Izbor profesije je jedna od najvažnijih odluka koje maturanti trebaju donijeti u životu i zbog toga trebaju biti jako pažljivi kada budu donosili tu odluku.

 

– Kao i svake godine mi smo tu da im olakšamo tu odluku i damo kvalitetne informacije koje mogu pomoći u odabiru zanimanja. Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije sa tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek dali smo na nivou Bosne i Hercegovine pregled po 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba – naveo je Bandić.

 

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći na web stranici http://www.arz.gov.ba/statistika/zanimanja/default.aspx?id=6470&langTag=bs-BA , saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

 

Izvor: Fena

Više...

Val poskupljenja nije zaobišao ni Neum, no hotelijeri svejedno imaju velika očekivanja

 

Dolazak turista u Neum se ovih dana zahuktava, a već se značajno bilježe i rezervacije gostiju iz Njemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja koje nagovještavaju uspješnu ovogodišnju ljetnu sezonu u jedinom bh gradu na moru.

 

Predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan za Klix.ba kaže da su hotelijeri i turistički radnici zadovoljni interesom gostiju za dolazak u jedini bh grad na Jadranu i da se već vidi veliki napredak u odnosu na ranije godine.

 

"Ovog mjeseca ćemo zabilježiti oko 50 posto popunjenih smještajnih kapaciteta što je izuzetno dobro u odnosu na to da prošle dvije godine u predsezoni nismo imali ništa zbog pandemije i brojnih restrikcija, tako da smo uistinu zadovoljni", kaže Butigan za Klix.ba.

 

Ističe kako je ukidanjem mjera i zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima i uz olakšano kretanje preko graničnih prijelaza ovom turističkom biseru omogućilo povratak u normalan život čime su počeli dolaziti i turisti, kako iz BiH tako i drugih zemalja.

 

Iako predsezona nije na nivou one 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada svakodnevno što je i maksimum smještajnih kapaciteta u tom gradu.

 

Velika su očekivanja i od podsezone, jer već ima značajan broj rezervacija za oktobar, a najveći broj gostiju se javlja iz Francuske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

 

Ove godine veliki značaj za Neum ima i otvaranje nove magistralne ceste Stolac –Neum koja će s početkom sezone povezati jedini bh grad na moru sa ostatkom zemlje i olakšati dolazak mnogim građanima, koji su zbog loše infrastrukture ranijih godina odlazili u Hrvatsku gdje su ljetovanja daleko skuplja nego u Neumu.

 

Neum ne može primiti više gostiju nego što prima zadnjih osam godina, a to je 18 hiljada što u privatnom što u hotelskom smještaju, a cesta će sigurno utjecati i na strukturu gostiju koji su prije zbog loše saobraćajne infrastrukture birali Makarsku rivijeru ili Dubrovnik. Sigurno da će se ove godine mnogi odlučiti za Neum, jer zaista ima hotelski smještaj na zavidnom nivou. Struktura grada se poboljšava svake godine i šire se sadržaji zanimljivi turistima", kaže naš sagovornik.

 

Dodaje da val poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa smještajni kapacitet skuplji za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto, ali da to ne utječe na dolazak gostiju, jer, kako kaže znaju da je sve poskupilo.

 

Tako je u samom vrhuncu sezone u Neumu noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvjezdice 100 do 150 KM po osobi, dok je u privatnom smještajima apartman za četveročlanu porodicu oko 100 eura, ali se može naći i za 60 eura malo dalje od plaže.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Danas dženaza u Bratuncu: Prije 30 godina Suvadina je posljednji put vidjela roditelje, bratiće i druge članove porodice

 

Prošlo je trideset godina otkako je Suvadina Mujić posljednji put vidjela svoje bratiće Salmira i Elvisa, roditelje, ali i druge članove porodice u bratunačkom selu Suha.

 

Mujić je u proljeće 1992. godine za Bajram došla posjetiti roditelje, kao i snahu Sabru, te Salmira i Elvisa. U sjećanju joj je ostala slika Salmira i Elvisa kako se igraju sa njenom djecom.

 

- Djeca kao djeca, nisu znala šta je rat - kaže ona za Birn. Kada je krenula kući, kako govori, uz Salmira i Elvisa, ispratila je i njena majka Zineta. Mujić je, prisjeća se, rekla Salmiru i Elvisu da će se vratiti dok donese nešto garderobe djeci.

 

- Moja mati meni govori: "Vrati se, nemoj biti dugo, makar za dva-tri dana dođi." Nikad ja više nisam otišla, niti ih vidjela. (…) Nisam vidjela više ni roditelje, ni njih. Nikog više nisam vidjela - govori tiho Mujić u svojoj kući u Tuzli.

 

Salmir je identifikovan ove godine kao najmlađi od četiri osobe koje će danas biti ukopane na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Prema Mujić, pronađen je mali broj kostiju, bez lobanje, a oštećenja od vatre otežavaju identifikaciju posmrtnih ostataka. Njegova majka je ukopana 2012., a ove godine će on biti ukopan kraj nje.

Mujić kaže da su početkom rata njeni roditelji, snaha, Salmir, Elvis i drugi članovi porodice živjeli u porodičnoj kući njenog oca Osmana koji je bio nepokretan. Njena majka nije htjela ostaviti oca, a snaha je također odlučila da ostane sa Salmirom i Elvisom.

 

Početkom maja, prema informacijama koje ima Mujić, porodična kuća je zapaljena, a do sada su iz te kuće identifikovani posmrtni ostaci tri osobe među kojima su njena majka Zineta i snaha Sabra.

 

- Mi smo čuli da je bila naredba u Bratuncu, kad su nekakve Raše u Glogovoj poginule, da i oni redom krenu da ubijaju sve, gdje god koga nađu. (…) Neće niko da kaže istinu ko ih je ubio, ko je taj zločin počinio. Nikad niko nije odgovarao do sada, ni osuđen. Ništa ne znamo - govori Mujić.

 

 

Njen brat, Salmirov i Elvisov otac koji je poginuo padom Srebrenice, pričao joj je tokom rata da je vidio kako je šporet u kući bio izrešetan mecima te su se tješili da su članovi njihove porodice prvo ubijeni, pa tek onda zapaljeni.

 

Dok pokazuje njihove slike, Mujić kaže kako su Salmir i Elvis bili dobra i živahna djeca, da su donijeli radost kad su se rodili. Nakon 30 godina od četveročlane porodice koja je nastradala u ratu, čeka se identifikacija Elvisovih posmrtnih ostataka.

 

Mujić ne gubi nadu da će ti, kao i posmrtni ostaci njenog oca biti uskoro identifikovani, kako bi ih možda već naredne godine ukopala.

 

- Tuga jeste, ali koliko je tuga, toliko mi je srce puno da ima njegov nišan, da su ta djeca postojala, da imaju rodne listove. S jedne sam strane tužna, a s jedne strane sam sretna što će se to dijete ukopati tu pored moje i njegove majke - kaže Salmirova tetka.

 

U šehidskom mezarju Veljaci ove godine Bekir Mehić će ukopati svog oca Saliha, koji je nestao u junu 1993. godine na području mjesta Lolići.

 

- Prošle godine, nekad u septembru, nazvao me amidža i obavijestio me da su pronašli moga babu. Nekih 29 godina nisam znao ništa o njemu - govori Mehić kroz suze.

 

Njegov otac je imao 28 godina kada je nestao, a on i nema sjećanja na njega s obzirom da je tada imao svega dvije i po godine.

 

 

- Bio sam mali, ja nemam nekakva sjećanja da bih ga mogao opisati kakav je bio, ali, prema pričama ljudi koji su ga poznavali, kažu da je bio izuzetno dobar čovjek koji je volio djecu. Bio je dobar za sve, ali nije bio dobar za sebe - kaže Mehić.

 

On pojašnjava kako početkom rata njegov otac, koji je obavljao građevinske radove u Švicarskoj, nije htio ostati u toj zemlji nego se vratio u BiH.

 

Tada se Mehić sa majkom, djedom, nanom i drugim članovima porodice nalazio u mjestu Hrnčići, a o povratku oca je slušao od drugih ljudi.

 

- Bili smo tu u selu i ne sjećam se apsolutno njegovog dolaska, ali znam po pričama ljudi tu u selu kada je babo došao. Opisivali su ga kao viteza na bijelom konju koji se pomolio tamo odnekle i zaista je došao na konju - kaže on.

 

Dok priča o svome ocu, Bekir ispred sebe drži uspomene koje ima na njega, među kojima su slike, ali i dnevnik koji je njegov otac pisao. Pokazuje kako često dijelovi koje je pisao završavaju sa molbom Bogu za spas ljudi, te pojašnjava kako je otac bio veliki vjernik.

 

Ove uspomene smatra blagom i priča da ih ima zahvaljujući jednom rođaku kojeg je njegov djed zadužio da ih prenese 1995. godine do Tuzle. Tada šesnaestogodišnji rođak je, prema Mehiću, zaboravio ranac sa tim stvarima tokom puta te se vratio po njih.

 

Bekir kaže kako su tokom godina gubili nadu da će saznati išta o ocu. Ipak, pronađen je u mezaru kod džamije u Voljavici, a identifikovan prošle godine.

 

 

- Često sam molio Boga da makar pronađem njegove kosti, da mu mogu otići na mezar i proučiti Fatihu, da znam gdje je, i hvala Allahu koji mi je uslišio tu molbu jer veliki broj ljudi i dan-danas vrši tu potragu za svojim i pitanje je da li će ih ikad pronaći - govori Bekir.

 

Predsjednica Udruženja "Žena Podrinja" Bratunac, Šuhra Sinanović, kaže kako se stradanje Bošnjaka iz Bratunca kroz različite aktivnosti obilježava tokom čitavog maja. Među aktivnostima su posjete grobnicama Borkovac, Glogova, Suha, a 10. maja je u Suhoj postavljena spomen-ploča.

 

Do sada je u šehidskom mezarju Veljaci, kako kaže, ukopano 306 osoba. Također pojašnjava da su neke porodice ukopale svoje najmilije na privatna mezarja, zbog čega izražava žaljenje.

- Iako će oni biti na spomen-zidu, imena svih nestalih i poginulih, bit će mi žao onih koji su otišli privatno, a nisu tu gdje je planirano da se ukopaju u mjestu Veljaci - govori ona.

Za zločine počinjene na području Bratunca pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su Radovan Karadžć, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Miroslav Deronjić, Najdan Mlađenović, Mirko Todorović, Miloš Radić, dok je u toku predmet protiv Milana Trišića.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Djevojka povrijeđena u sudaru kod Bijeljine bori se za život

 

Dvadesetogodišnja P.S, koja je juče teško povrijeđena u sudaru kod Bijeljine, životno je ugrožena i priključena je na aparate za vještačku ventilaciju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, gdje je hospitalizovana.

 

Potvrđeno je to "Nezavisnim novinama" iz ove zdravstvene ustanove, odakle su nam kazali da je ova pacijentkinja u njihov Urgentni centar dovezena sinoć u 22.35 kolima Službe hitne pomoći Opšte bolnice Bijeljina.

 

Pacijentkinja je, kako su dodali, primljena sa teškom povredom glave, inicijalno zbrinuta, dijagnostički obrađena te hospitalizovana u Kliniku za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske.

 

 

"Prema riječima načelnika ove Klinike dr Dragana Rakanovića, pacijentkinja je životno ugrožena, priključena na aparate za vještačku ventilaciju i sve dalje prognoze u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem su preuranjenje", rekli su za "Nezavisne novine" iz UKC RS.

 

Podsjetimo, ova dvadesetogodišnjakinja iz Ugljevika teško je povrijeđena u udesu koji se dogodio juče u Suvom Polju kod Bijeljine.

 

Nezgoda u kojoj su učestvovali mercedes i golf, a za čijim volanom je ona bila, dogodila se na magistralnom putu Bijeljina - Ugljevik oko 17.30 časova.

 

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Tragedija na proslavi rođendana, prijatelj osumnjičen da je 18-godišnjaku sipao drogu u piće

 

Osamnaestogodišnjak iz Tešnja Almedin Dugalić iznenada je preminuo prije dva dana nakon što mu je pozlilo na proslavi punoljetstva. Sumnja se da su mu prijatelji u piće stavili drogu, a jedan od njih je i osumnjičen.

 

Dugalić je u svojoj porodičnoj kući proslavljao 18. rođendan zajedno sa još četiri prijatelja kada mu je pozlilo. Roditelji su ga hitno odvezli u tešanjsku bolnicu, ali je on nažalost preminuo nekoliko sati kasnije usljed zatajenja srca.

 

Ističe se da unesrećeni dječak nije imao nikakve zdravstvene probleme, te da je bio povučena osoba, zbog čega se pretpostavlja da mu je neko namjerno sipao drogu u piće. Toksikološki nalaz još uvijek nije završen, ali su uzete izjave očevidaca, odnosno prijatelja koji su bili sa njim.

 

Kako nam je potvrdio portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek, jedna osoba je ispitana u svojstvu osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge. Tri osobe su saslušane u svojstvu svjedoka.

 

Tokom istrage, izuzeti su predmeti vještačenja, a nakon što vještačenje završi i budu analizirani svi materijalni i lični dokati, očekuje se i proširenje istrage na druga lica, a u vezi sa otkrivanjem osoba koje su opojno sredstvo prodale tek punoljetnim dječacima.

 

Stradalom mladiću jučer je klanjana i dženaza na mezarju "Pod brdom" u Medakovu.

 

 

Izvor: KLix.ba

Više...

Nova hapšenja u četiri grada u BiH zbog trgovine kanabisovim uljem, traga se za čak 32 osobe

 

Policijski službenici Zeničko-dobojskog kantona pretresaju objekte na 36 lokacija na području Zenice, Visokog, Mostara i Širokog Brijega, u okviru operativne akcije META u kojoj je ranije uhapšeno više osoba zbog nedozvoljenog prometa kanabisovim uljem.

 

Krajem marta ove godine započeta je policijska akcija s ciljem otkrivanja nadriljekarstva i lanca prodaje kanabisovog ulja koje je korišteno za liječene, inače ilegalno u Bosni i Hercegovini. Akcija ej tada provedena u tri kantona Federacije BiH, a tom prilikom je uhapšeno više osoba. Sada akcija dobija svoj nastavak u ZDK.
Postupajući po naredbama općinskih sudova u Visokom i Zenici, u nastavku operativne akcije META, u ranim jutarnjim satima, policijski timovi Uprave policije MUP-a ZDK započeli su istovremeni pretresi na najmanje 30 lokacija u Visokom, četiri lokacije u Zenici, jednoj lokaciji u Mostaru i jednoj u Širokom Brijegu.

 

Slobode je lišena jedna grupa osumnjičenih od pet osoba koje će biti privedene pri dolasku u policijsku stanicu u Zenicu, a u toku je njihovo privođenje.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 32 osobe koje su meta akcije.

 

Oni se sumnjiče za izvršenje više krivično pravnih radnji u okviru krivičnih djela "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", "odavanje službene tajne", "krivotvorenje isprave", "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i krivičnih djela iz člana 52 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je MUP-a ZDK.

 

Aktivnosti u okviru akcije META se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, u saradnji sa Federalnom upravom policije i uz tehničku podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

Ranije su ovoj akciji privedeni biznismen iz Visokog Gordan Memija, policijski službenik iz istog mjesta, Alen Mekić, bh. manekenka Džejla Glavović i njen muž Mahir Očuz. Svi su ubrzo pušteni na slobodu, a kako su istakli kanabisovo ulje su koristili za liječenje, a ne prodaju.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Tragedija u Mostaru: Brat izbo brata i ostavio ga na ulici

 

U noći sa utorka na srijedu oko 00.40 sati, PU Mostar je obaviještena da se u ulici Maršala Tita nalazi muškarac sa povredama.

 

Odmah je na mjesto događaja izašla policija koja je zatekla osobu S. N. (1974) sa vidnim povredama u obliku ubodnih rana u predjelu leđa i posjekotine na ruci. Policiji je kazao da je povrede dobio u porodičnoj kući u ulici Baltina od svog brata D. N. (1971).

 

- Osoba D.N. je pronađena u porodičnoj kući i lišen je slobode, a povrijeđeni S.N. je prevezen u bolnicu u Južni logor gdje je zadržan na liječenju. Upoznat je tužilac i odjel kriminalističke policije - kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

U bh. kantonu odlučeno: Majke porodilje u statusu studenta imat će pravo na naknadu

 

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, a kojom majke porodilje u statusu studenta imaju pravo na naknadu.

Time bi se i redovnim studenticama, koje su izostavljene važećim odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, omogućilo ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene majke porodilje i kako bi se produžio rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje tog prava.

Tim izmjenama predviđeno je da pravo na novčanu pomoć za nezaposlene majke porodilje mogu ostvariti i redovni studenti, koji ne mogu biti prijavljeni na evidenciji JU Službe za zapošljavanje, što je bio jedan od ranije propisanih uslova.

 

Naime, izmjenom se ova grupa eventualnih korisnika izuzima od uslova da su prijavljeni na evidenciji JU Služba zapošljavanje.

 

Takođe je na sjednici ocijenjeno da postoji potreba da se rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona, produži na 90 dana, kako bi sve porodilje blagovremeno mogle podnijeti zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Opća bolnica u Sarajevu obilježila 156 godina od osnivanja: Uvijek smo bili tu za grad i državu

 

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas su se u prostorijama ove bolnice javnosti obratili direktor Ismet Gavrankapetanović, ministar zdravstva Haris Vranić te pisac i bivši pacijent ove ustanove Abdulah Sidran.

Na početku obraćanja, predstavnici Opće bolnice su naglasili kako ova ustanova stoji na čvrstim temeljima te da bilježi impresivne rezultate za što su zaslužne i sve ranije generacije radnika.

"Zbog njih je ova bolnica izrasla u respektabilnu ustanovu. Ne planiramo stajati te ćemo i dalje vrijedno raditi i rasti. Trudit ćemo se da unaprijedimo kvalitet usluga i podižemo nivo stručnosti", rekli su.

Direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović naglasio je kako je Opća bolnica u svim teškim trenucima bila uz građane.

 

"Čestitam dan naše bolnice. Prošlo je 156 godina od osnivanja prve bolnice, baštinjenja tradicije. Ponosni smo na naše učitelje, sve one koji su radili i koristim priliku da ih se sjetimo. U periodu koji je iza nas, periodu koronavirusa, svjedočili smo teškom vremenu zatvorenosti zdravstvenog sistema i svemu šta je ova bolnica uradila za grad", rekao je direktor.

 

Nakon toga, iznio je niz pohvala za sva odjeljenja Opće bolnice te je naglasio kako su mladi timovi koji rade u njima budućnost bh. zdravstva.

"Opća bolnica je 1. jula otvorila sve kapacitete u punom obimu, prvu pravu covid bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio. Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojašnjava Gavrankapetanović.

 

Naročito se osvrnuo na rad ginekološkog odjeljenja koje je prije nekoliko dana imalo neobičnu situaciju tokom radnog vremena.

 

"Imate ginekološko odjeljenje gdje smo u 24 sata imali četiri poroda blizanaca. Slao sam kolegama u Turskoj informaciju i rekli su mi da ne znaju da se kod njih nekada to desilo. Imamo plan da pravimo iskorake i da pružimo gradu i zemlji sve što možemo", zaključio je Gavrankapetanović.

 

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja, javnosti se obratio i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

 

"Svjedoci smo da je naše zdravstvo u tranziciji, ali 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je Opća bolnica govori da se razvijamo i pružamo pacijentima kvalitetne usluge", rekao je Vranić.

 

Za uspjeh Opće bolnice je, prema riječima Vranića, prije svega zaslužan požrtvovan menadžment i osoblje.

Snaga Opće bolnice je u požrtvovanom menadžmentu i osoblju koje je pokazalo da se može nositi sa svim izazovima. Kadrovski, imaju prostor da se razvijaju. Ministarstvo zdravstva će kao i do sada dati punu podršku i biti vjetar u leđa", zaključio je.

Na kraju, prisutnima se obratio i pisac Abdulah Sidran koji je upravo u Općoj bolnici prošao oporavak od težeg oblika koronavirusa.

"Koliko god bila fraza, moram reći da mi je ogromna čast da su me odabrali da kažem bilo šta. Ja bih kao pisac mogao reći da svaki centimetar ovog poda na kojem stojimo može ispričati cijeli roman. U meni živi desetina knjiga nenapisanih, a koje bi mogle, kada bi bile napisane, govoriti samo o onome što sam ja preživljavao pod ovim krovom", rekao je Sidran.

 

Nakon toga, naveo je primjer medicinske sestre s kojom je razgovarao dok je boravio u bolnici.

 

"Čuo sam rečenicu u kojoj je rekla: 'Blago vama pacijentima, mi smo za vas priviđenja'. Kada izađete, vama će biti kao da ste sanjali, a mi ostajemo u ovoj stvarnosti od koje se vi odvajate. Bio sam gotovo bez šansi da preživim, ali sam zatekao u sebi stihove, pjesmu koju nisam prepoznao. Kasnije kod kuće sam razumio da je to nastalo u meni, nesvjesnom stanju. Trajno osjećanje većine pacijenata je prirodna žudnja da se ide kući. Nastala je onim dijelom moga bića koje je dato da kreira u jeziku", poručio je Sidran nakon čega je citirao stihove pjesme "Zaboraviti Itaku".

 

Na kraju, naglasio je kako se između pacijenata i osoblja bolnice stvara posebna ljubav.

 

"Između pacijenta i osoblja rađa se poseban oblik ljubavi. Nastaje ljubav. To je neslično svakoj ljubavi koju smo do sad poznavali. To je nešto što se meni činilo ljubavlju višega reda", ističe Sidran.

 

 

 

Izvor: Klix.ba

 

Više...

Dojavljena bomba u Općinskom sudu u Sarajevu

 

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je dojavljeno da je postavljena bomba.

 

Ovu informaciju potvrdio je dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova KS za portal Radiosarajevo.ba.

 

"Bomba je prijavljena u 8:40 sati. U toku je kontradiverzioni pregled", naveli su iz policije.

 

Zaposlenici ove ustanove su evakuisani, dok će više informacija biti kasnije poznato.

 

Podsjetimo, bomba je također u istoj ustanovi prijavljena 28. aprila, te se ispostavilo da se radi o lažnoj dojavi.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com