Menu

Politika (1597)

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

noam chomskyNa osnovu rada jednog od najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Chomskog, donosimo vam popis od deset strategija manipulacije putem medija. Iako je Chomsky ove strategije objavio prije nekoliko godina one su i dalje i te kako aktualne...

 

 

Više...

Kina dramatično pojačala progon muslimana

ki8Kina je dramatično povećala progon muslimanskih manjina u Xinjiangu osuđujući pripadnike tih zajednica na zatvorske kazne po dvojbenim optužnicama kao što su međusobne čarke ili darivanje rođaka izvan Kine, objavila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

Više...

Milorad Dodik iz Srebrenice najavio mogućnost blokade izbora 2022.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedištva BiH, najavio je mogućnost blokade izbora 2022. godine ako ne bude dogovora u vezi s Centralnom izbornom komisijom (CIK).

On je ovo kazao tokom današnjeg boravka u Srebrenici, nakon sastanka s načelnikom te općine Mladenom Grujičićem.

U Srebrenici će u nedjelju biti održano novo glasanje nakon što je CIK poništio izbore od 15. novembra zbog brojnih nepravilnosti.

Dodik je kritizirao odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici te je najavu probosanskih stranaka da bojkotiraju ponovljeno glasanje nazvao pogrešnom. Pozvao je sve da izađu na izbore u nedjelju, ali je kazao da CIK treba podnijeti ostavku.

"Ako ostane ovaj CIK, s ovakvim repovima koje vuče iza sebe, s nelegitimnostima i nelegalnostima, veliko je pitanje kako će se održati izbori 2022. Veoma smo ozbiljni u namjeri da te izbore zaobiđemo", rekao je Dodik.

Pojasnio je da je moguće da općine u kojima je SNSD na vlasti donesu odluku da ne izaberu općinske izborne komisije i mjesne odbore, te da ne odobre korištenje objekata za izborne svrhe, čime bi se onemogućilo održavanje izbora.

"Hoćemo regularne izborne uslove, a to podrazumijeva dogovor", rekao je Dodik.

On je pojasnio da nema govora o bojkotu izbora jer bi to samo značilo pobjedu opozicije.

Grujičić je rekao da na proteklim izborima u Srebrenici nije bilo nepravilnosti i incidenata, te da ih neće biti ni sada. On je naglasio da će se nakon izbora nastaviti razvoj Srebenice, u smislu otvaranja novih radnih mjesta.

"Zahvalnost dugujemo Dodiku koji je uvijek prisutan u Srebrenici, fizički i svojom podrškom", rekao je Grujičić.

Prisutnima se obratio i Nikola Špirić, koji je naglasio da će Srebrenica i dalje imati političku i institucionalnu podršku. On je rekao da su bošnjačke stranke zloupotrijebile CIK, a da su im se pridružili PDP i SDS.

Više...

Nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

 

Milorad Dodik sve je bliže donošenju odluke o napuštanju pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prije isteka mandata 2022. godine, kako bi imao vremena konsolidirati SNSD i voditi predizbornu kampanju za predsjednika Republike Srpske.

Uveliko se, kako nezvanično saznaje Faktor, po kuloarima kako SNSD-a, tako i opozicionih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, govori o tome.

Više je razloga zbog kojih će se Dodik najvjerovatnije odlučiti na ovaj potez nakon što mu istekne mandat na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 20. jula ove godine. Predsjedavanje je preuzeo 20. novembra prošle godine.

Dodik je pritisnut bukvalno sa svih strana. Afera "Ikona" nanijela mu je nemjereljivu političku štetu. Opterećen je i činjenicom da je na američkoj crnoj listi, te da bi se vrlo lako mogao naći i pod sankcijama Evropske unije.

Također, izjalovili su se svi njegovi planovi da će ulaskom u Predsjedništvo BiH moći nanijeti velike političke štete državi, a ojačati entitet Republiku Srpsku. Dogodilo mu se upravo suprotno.

Nakon dvije godine provedene u Predsjedništvu BiH, nije uradio gotovo ništa od zacrtanog u svom planeru, izuzme li se afera "Ikona", ali je zato sebe oštetio u političkom smislu kao nametnuti i samoprozvani vođa svih Srba u Bosni i Hercegovini.

U SNSD-u, gdje je neprikosnoveno vladao, tokom njegovog odsustva mnogo toga se događalo, te su pojedinci dobrano ojačali i stvorili svoje frakcije. Jednu predvodi Zoran Tegeltija, a uz njega je i Željka Cvijanović i Dragan Lukač. Druga struja je na čelu sa Nebojšom Radmanovićem, a treću vodi Nikola Špirić. Od svih koji su njegovi najbliži saradnici, najvjerniji su mu ostali Staša Košarac, Dušanka Majkić i Sredoje Nović. Da nisu baš njegovi partijski drugovi uz njega, kao što su nekada bili, osjetio je upravo u aferi "Ikona", kada je vrlo mali, gotovo i neznatan broj njih uključio se u njegovu odbranu.

Čak je i kćerka Gorica Dodik na svom Twitter profilu prozivala između redova njegove "prijatelje".

Ne treba svakako zaboraviti ni opozicione stranke SDS, PDP i DNS koje su ojačale i udružile se u djelovanju protiv Dodika i rušenju njegovog SNSD-a sa vlasti u entitetu RS, ali i na nivou države.

Ukoliko se u ljeto odluči povući i podnese ostavku, kako se to sve glasnije govori u matičnoj mu stranci, zamijenit će ga neko od državnih zastupnika u Parlamentu BiH.

Izborni zakon BiH i Zakon o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata jasno se definirali ovakvu situaciju. A i ne bi bio prvi put da se neko od članova Predsjedništva BiH povuče s te pozicije ili da ga je smijenio visoki predstavnik, nakon čega je izabran nasljednik iz skupštinskih klupa.

- Ako član Predsjedništva BiH iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ili ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje funkcije, zamjenjujući član Predsjedništva BiH preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH u skladu sa Zakonom o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata – navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Zakon jasno nalaže i korake u slučaju da član Predsjedništva BiH umre, podnese ostavku ili na drugi način bude razriješen dužnosti. Tada članovi Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama vrše izbor da bi se popunilo upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

- Na izborima koji se održavaju u skladu s ovim zakonom, na upražnjeno mjesto člana Predsjedništva, može biti izabran samo član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je iz reda istoga konstitutivnog naroda i koji je izabran s teritorije istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno.

Svaka politička stranka zastupljena u Zastupničkom domu može predložiti jednog kandidata koji ispunjava uvjete. Član Zastupničkog doma, koji je izabran kao nezavisni kandidat i koji također ispunjava uvjete ovog zakona, može biti kandidat za upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

Ukoliko je upražnjeno mjesto člana Predsjedništva izabranog s teritorije Republike Srpske ili jednog člana Predsjedništva izabranog s teritorije FBiH, svaki član Zastupničkog doma, izabran iz istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno, može dati samo jedan glas. Kandidat koji dobije najveći broj glasova bit će imenovan. Ukoliko dođe do ujednačenog broja glasova, imenovani će biti određen žrijebanjem.

Nakon imenovanja u Zastupničkom domu, imenovanog potvrđuje većina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i pripadaju istom konstitutivnom narodu kao i imenovani.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH 14 je zastupnika biranih sa teritorije Republike Srpske. Dodik može sam odrediti svog nasljednika ili će zastupnici od kojih je osam iz SNSD-a međusobno se dogovoriti ko će biti novi član Predsjedništva BiH.

Više...

Hoće li ideja rotiranja gradonačelnika u Mostaru biti sasječena?

mostarMostar danas čeka novo zasjedanje vijećnika i drugi krug glasanja za gradonačelnika. Ipak, čeka se i rasplet ideje Bh. bloka, a koju podržava SDA o opciji rotiranja gradonačelnika svakih 16 mjeseci.

Danas se očekuje da tu ideju podrži ili sasječe u korijenu međunarodni faktor u BiH. Naime, od tri politička bloka dva podržavaju opciju izmjena Statuta i uvođenja opcije rotiranja gradonačelnika gdje bi iz sve tri političke grupacije bio biran gradonačelnik na mandat od 16 mjeseci.

HDZ je odmah takvu ideju odbacio, a čelnik te stranke Dragan Čović je za vikend pisao Delegaciji EU u našoj zemlji, OHR-u, OSCE-u te Američkoj ambasadi. On traži podršku za okončanje procesa izbora gradonačelnika po važećim pravilima.

I to je najizglednija opcija s obzirom na je i međunarodna zajednica vjerovatno nespremno dočekala ovakav prijedlog, a u interesu im je da proces uspostave vlasti u Mostaru što prije okončaju. Ipak, zbog specifičnog političkog momenta izvjesno je da će svoj stav plasirati u nekoj umjerenijoj varijanti, kroz pozivanje na uspostavu vlasti, čime bi indirektno poslali poruku šta misle o ideji rotiranja na poziciji gradonačelnika.

Ukoliko u konačnici ne bude dogovora ili makar nekog znaka međunarodne zajednice da se podrži prijedlog Bh. bloka, onda se u Mostaru može očekivati unaprijed zacrtani scenarij. On podrazumijeva okončanje drugog kruga glasanja gdje neće biti pobjednika i odlazak u treći krug gdje će biti dovoljna natpolovična većina.

U takvom razvoju događaja bliži poziciji gradonačelnika je HDZ jer je dovoljno da samo jedan vijećnik iz Bh. bloka ne podrži kandidata Koalicije za Mostar i saga je gotova. A ukoliko ostane pri ranijim stavovima to će biti Boška Ćavar, koja je najavila da će biti suzdržana. To će značiti izbor Marija Kordića za novog gradonačelnika Mostara.

Bh. blok će potom morati ponijeti kritike i teret takvog raspleta, pomiriti se da će djelovati kao opozicija, a Koalicija za Mostar alibi da djeluje onako kako je jedino izvodivo, sa HDZ-om.

Više...

Partija demokratskog progresa Brčko obilježila krsnu slavu i tim povodom uručeni su prehrambene pokloni

150252661 210153967484033 424583772022498476 nPartija demokratskog progresa Brčko sinoć je obilježila krsnu slavu Sveta Tri Jerarha, u prostorijama stranke. Kako trenutna epidemiološka situacija nalaže, krsna slava je obilježena skromno, uz pridržavanje svih propisanih preporuka nadležnih organa, u prisustvu najužeg kruga članstva i sveštenstva.

„Želio bih da i mi danas i u vremenu pred nama pokažemo što više jedinstva, zajedništva i razumijevanja jednih prema drugima, zaboravljajući sve sujete, da bude što manje nesporazuma i nerazumijevanja, baš kako su to svetitelji nekada činili“, rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko.

Predsjednik PDP Brčko Siniša Golić je zahvalio svima koji su došli na Krsnu slavu i pozdravio sve časne članove koji nisu mogli prisustvovati današnjem obilježavanju zbog preporučenih mjera zaštite.

Povodom krsne slave uručeni su prehrambeni pokloni najmlađim sugrađanima i zdravstvenim radnicima, radnicima koji su u prvim redovima u borbi protiv pandemije.

Facebok/PDP Brčko

 

 

 

149408124 1635587296629094 6236720233913746157 n149408124 1635587296629094 6236720233913746157 n

Više...

Bakir Izetbegović primio novog gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića

149185892 5316904695016599 8800785829280141641 nPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas novog gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića.

Kadrić je predsjedniku Izetbegoviću prezentirao projekte koje je nova vlast planirala realizirati u predstojećem mandatu, poput izgradnje novog mosta preko rijeke Save, čija je procijenjena vrijednost 25 miliona KM, te završetak izgradnje Gradskog stadiona. Razgovarano je i o mogućnostima saradnje sa drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je čestitao Kadriću na ostvarenom izbornom rezultatu i izboru za gradonačelnika, te je iskazao punu podršku u svim planiranim aktivnostima koji će dovesti do unapređenja kvaliteta života svih građana Brčko distrikta.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com