Menu

Politika (1734)

Rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula

 

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 02. oktobra 2022. godine rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula 2022. godine.

 

Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju elektronski putem portala e-Izbori dostupnom na web stranici Centralne izborne komisije BiH ili putem telefaksa na slјedeće brojeve: +387 33/251-333 i +387/33 251-334.

 

Sve informacije u vezi s glasanjem izvan BiH dostupne su na službenoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba ili putem Info-linije +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili elektronskim putem na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Nova platforma e-Izbori koja omogućava online korištenje servisa Centralne izborne komisije BiH je razvijena, pored ostalog, sa ciljem unapređenja komunikacije sa biračima i sprečavanja zloupotreba izbornog procesa.

 

Korisnici portala e-Izbori se za tehničku podršku pristupa portalu mogu obratiti na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

NOVITETI NA IZBORIMA: U oktobru glasačke kutije okrenute prema biračkom odboru

 

Centralna izborna komisija BiH izmjenila je Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je, između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatrača.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a rekao je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba pomoći drugog lica pri glasanju.

On je rekao da se ukida i praksa čitanja naglas imena glasača te da se glasački listić ovjerava posebnim štambiljem te pečaćenjem biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta.

 

 

"Na ovogodišnjim izborima prvi put se uvodi elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko konzularnim predstavništvima", rekao je Arnautović.

 

Kao i protiv odluke o raspisivanju izbora, protiv ovog pravilnika glasao je Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH.

 

"Izborni zakon tačno je naveo šta birači iz inostranstva treba da podnesu, a toga nema u zakonu. Niko nam ne može dati za pravo da proširimo pravilnikom uslove propisane zakonom", rekao je Rogić.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Crna Gora dobila novu vladu, Abazović izabran za premijera

 

Crna Gora je dobila novu vladu, a Dritan Abazović glasovima 45 zastupnika izabran je za predsjednika 43. Vlade, dok su protiv bili samo zastupnici Socijaldemokrata.

 

Abazović je istaknuo kako će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Europsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

 

Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika/ce koji su ujedno i resorni ministri.

 

“Ovo je država velikih mogućnosti, koje neće biti iskorištene sve dok ne naučimo da njegujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dvije podijeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti”, naveo je Abazović.

 

Izvor: Fena

Više...

Džaferović: Policijske agencije da privedu i procesuiraju one koji su izrekli prijetnje smrću Schmidtu

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je jučer prijetnje smrću visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu izrečene na skupu u Banjoj Luci.

 

- Najsnažnije osuđujem prijetnje smrću koje su na političkom skupu SNSD-a izrečene visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu. Prijetnje upućene Schmidtu skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - kazao je Džaferović.

 

Pozivao je policijske agencije da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekla prijetnje smrću visokom predstavniku.

 

U Banjoj Luci jučer je održan narodni skup "Sloboda" koji je formalno organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, ali prisustvali su mu najviši predstavnici SNSD-a uključujući i Dodika.

 

Izvor: Faktor

Više...

Sin Muamera Zukorlića dao izjavu u Tužilaštvu Srbije: "Mnogi su mu radili o glavi"

 

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru iskaz je dao Usame Zukorlić, zbog navoda da je njegov preminuli otac muftija Muamer efendija Zukorlić, najvjerovatnije, otrovan teškim metalima.

Iskaze temelji na analizama koje je dobio od inostranih laboratorija koje su vršile istraživanje.

 

Usame Zukorlić se u zgradi Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru zadržao više od dva sata i tamo je predočio dokumenta, prenose srbijanski mediji.

Prethodno je izjavio da je u ponedjeljak u ime porodice podnio krivičnu prijavu protiv N. N. lica Tužilaštvu Srbije i priložio laboratorijske izvještaje na osnovu osnovane sumnje da akademik muftija Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

 

"Dobili smo obećanje od vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac da će se proces tretirati s najvišim prioritetom jer je u pitanju potpredsjednik Skupštine Republike Srbije, da će ekshumacija biti obavezna i da je to jedini put da se dođe do konačne istine", dodao je Usame Zukorlić.

 

"Porodici je to teško i emotivno, ali obaveza prema istini o uzroku smrti rahmetli Muftije nam je jača od emocija", poručio je Zukorlić, nasljednik na čelu Stranke pravde i pomirenja.

 

Također, izjavio je da je muftija u prošlosti mnogo puta dobijao prijetnje smrću od raznih faktora iz ekstremističkog, mafijaškog, kriminalnog, političkog i udbaškog miljea.

 

"Bilo je i priprema za atentat. U jednom slučaju je pronađen snajper na krovu zgrade preko puta mjesta gdje je trebalo da drži govor. Život mu je bio konstantno ugrožen, zbog čega je imao stalnu policijsku zaštitu", dodao je Zukorlić.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Džaferović: Dodik je odavno izgubio kompas, od Vučića očekujem da vodi razumnu politiku

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentirao je izjavu člana Predsjedništva Milorada Dodika koji je kazao da će Zakon o nepokretnoj imovini RS-a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti ipak stupiti na snagu uprkos odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

- Dodik je već odavno pokazao da je izgubio kompas. Njegovo ponašanje svakog dana postaje sve više neuravnoteženije. Visoki predstavnik je donio odluku i to je sada zakon u Bosni i Hercegovini, jedini taj zakon važi za pravni promet, za ukupan ustavnopravni predak Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović.

Na pitanje o očekivanjima od današnjeg sastanka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, Džaferović je kazao da očekuje da Vučić poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

 

- Isto kao što ja prihvatam i poštujem suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, isto tako i predsjednik Srbije mora da prihvati i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Očekujem da se vodi jedna razumna politika jer nikome ne odgovara da se ide putem destabilizacije. Ja mislim da je mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini od interesa za kompletan region, pa i za samu Srbiju. Naravno i od interesa za kompletan zapadni Balkan i za kompletnu Evropsku uniju. Po mom dubokom uvjerenju, geostrateška i geopolitička konfiguracija zapadnog Balkana je završena. Nema novih država, nema promjene granica, nema razmjene teritorija. Postoje države koje postoje i na nana je da jedni druge poštujemo - kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić prisustvovali su danas na Šehidskom spomen-mezarju Kovači odavanju počasti poginulim borcima i šehidima Armije Republike BiH povodom 30. godišnjice formiranja Armije RBiH.

Polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim borcima i šehidima Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovali se također i brojne političke delegacije i boračka udruženja.

 

Džaferović je u obraćanju novinarima istakao da je 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine važan datum, te je svim građanima Bosne i Hercegovine uputio čestitke povodom ovog praznika.

- Da nije bilo Armije Republike Bosne i Hercegovine ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine je odbranila Bosnu i Hercegovinu. To će zauvijek ostati historijska činjenica. Uvijek ćemo odavati priznanje i poštovanje najboljim sinovima ove zemlje, šehidima i poginulim borcima. Borit ćemo se za istinu i pravdu, borit ćemo za što bolji status demobilisanih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i naravno borit ćemo se za Bosnu i Hercegovinu za kakvu su se borili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović.

Istakao je da se 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježava u trenutku kada, kako je rekao, počinje slom retrogradnih političkih snaga unutar Bosne i Hercegovine.

- To su političke snage koje su do sada zahtijevale secesije, dodatne teritorijalne etničke podjele. Ja mislim da je nastupio trenutak kada te snage padaju i kada će te snage u Bosni i Hercegovini biti poražene u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. To se vidi i po snažnijem angažmanu međunarodne zajednice u vojnom i civilnom smislu - rekao je Džaferović.

Komšić je istakao da je 30. godišnjica formiranja Armije Republike BiH poseban dan u historiji Bosne i Hercegovine.

 

- Ljudski je i moralno sjetiti se, prije svega, ljudi koji su dali život za ovu zemlju, njihovih porodica, sjetiti se ljudi koji su ostali bez svog zdravlja, invalida, svih onih koji su najzaslužniji što mi danas živimo u miru, stabilnosti i sigurnosti, kako god to gledali. To je bila velika armija. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila velika armija, nastala iz ničega, nastala iz hrabrosti i volje da se brani svoje, a ne da se bilo ko napada. Armija nastala iz ničega, postala je moćna, a kada je postala moćna, tada je i Bosna i Hercegovina, odnosno oni koji su predstavljali BiH postali politički faktor koji je s uvažavanjem priman na mjestima gdje se odlučuje o svjetskoj politici - kazao je Komšić.

Komentarišući izjavu Dodika o tome da će Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ipak stupiti na snagu uprkos odluci Schmidta, Komšić je kazao da Dodik konstantno ponavlja istu priču.

- Ipak, kod svakog njegovog poteza cijenu svega toga što on radi i izjavljuje neće plaćati on, jer on dobro živi, nego će plaćati ljudi u RS-u. Ali to je do ljudi u RS-u da prepoznaju šta on zapravo radi i kuda ih vuče. Vuče ih sigurno u daleko goru i lošiju ekonomsku, socijalnu i političku situaciju svakom svojom besmislenom izjavom. Dodik ne može preći preko činjenice da postoji Ustav Bosne i Hercegovine - rekao je Komšić.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Ako novca ne bude do 20. maja, izbori će biti odgođeni

 

Iako se BiH ozbiljno približava datumu kada Centralna izborna komisija (CIK) treba da raspiše ovogodišnje opšte izbore, za njihovo održavanje još zvanično nema novca, ali se u političkim kuloarima sve više spekuliše da bi budžet institucija na zajedničkom nivou vlasti najkasnije krajem mjeseca mogao biti upućen u proceduru usvajanja.

 

Opšti izbori bi, prema kalendaru, trebalo da budu održani 2. oktobra, a u skladu sa tim, te prema odredbama Izbornog zakona, CIK BiH je obavezan da ih raspiše 150 dana ranije, odnosno u prvoj sedmici maja. U CIK-u su za “Glas” potvrdili da s ciljem priprema za održavanje opštih izbora 2022. trenutno ažuriraju određene akte, pripremaju tendersku dokumentaciju za okvirne sporazume za javne nabavke, odluke i kalendar aktivnosti za iduće izbore. Na pitanje do kada CIK može čekati novac za održavanje izbora, odnosno da li je moguće da se ponovi ista situacija kao i pred lokalne izbore 2020. godine, odnosno da oni budu prolongirani u slučaju da ne bude na vrijeme obezbijeđen novac, u CIK-u kažu da su rokovi za obezbjeđivanje novca za izbore propisani odredbama Izbornog zakona BiH.

 

- Prema tim odredbama, sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana po raspisivanju izbora. Svi nadležni organi imaju obaveze i odgovornosti u obezbjeđivanju sredstava za izbore - istakli su u CIK-u i dodali da je plan da za ove izbore bude utrošeno oko 11,7 miliona KM, gdje je uračunat i dio troškova za rad biračkih odbora.

 

Ovogodišnji opšti izbori često su posljednjih mjeseci stavljani pod znak pitanja zbog nemogućnosti dogovora, prvenstveno političkih stranaka u FBiH, o izmjeni Izbornog zakona BiH, i tvrdnji da nema uslova za njihovo održavanje zbog ranije presude Ustavnog suda BiH. S druge strane, iz CIK-a su poručivali da izbori mogu biti održani po sadašnjim pravilima jer je i za njihovo odgađanje, u nekom roku, potrebno mijenjati određene stavke.

 

Druga prepreka koja staje na put izborima jeste činjenica da u BiH još nije usvojen budžet institucija za ovu godinu. Prije nekoliko dana je navedeno da je Fiskalni savjet BiH usvojio Globalni okvir od 2022. do 2024, čime je otklonjena prepreka za izradu budžeta institucija za ovu godinu, koji mora da dobije zeleno svjetlo Savjeta ministara, Predsjedništva i Parlamenta BiH.

 

Predsjednik Foruma građana Tuzla i član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” Vehid Šehić za “Glas Srpske” kaže da postoje neke naznake da bi budžet trebalo da bude pripremljen do kraja aprila i da ide po hitnoj proceduri u Parlament BiH.

 

- Nadam se da će biti usvojen. Vidljiv je pritisak međunarodne zajednice jer su to sredstva koja se ne odobravaju za rad Centralne izborne komisije već za pripremu izbora. Obaveza prema građanima jeste da im bude omogućeno ustavno i zagarantovano pravo da glasaju ili budu birani - rekao je Šehić.

 

Taj novac, dodaje, na računu CIK-a mora biti negdje do 20. maja.

 

- Očekujem da nadležni pokažu visok stepen odgovornosti, a treba očekivati da nas drže u neizvjesnosti gotovo do isteka svih rokova - zaključio je.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija nije odgovarao na telefonske pozive, a poslanici i delegati u parlamentarnim komisijama za finansije i budžet na nivou BiH juče nisu imali informacije da li se i šta radi u vezi sa pripremom budžeta institucija za 2022. godinu, odnosno kada će biti upućen u proceduri.

 

Institucije na zajedničkom nivou vlasti funkcionišu na osnovu odluka o privremenom finansiranju za svaki kvartal jer nije usvojen ni budžet za 2021. Posljednja takva odluka, koja im daje četvrtinu novca iz prethodne godine, samo za tekuće izdatke, na snazi je do kraja juna, a pismo domaćim nadležnima nedavno je uputila grupa međunarodnih zvaničnika, tražeći da obezbijede novac jer će, u suprotnom, to tretirati kao kršenje Dejtona.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Ursula von der Leyen i Josep Borrell idu u posjetu Kijevu

 

Kako su na svojim Twitter profilima objavili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, njih dvoje su se uputili u glavni grad Ukrajine, Kijev. Uz njih dvoje putuje i premijer Slovačke Eduard Heger.

 

Predsjednica Evropske komisije je na zvaničnom Twiter profilu napisala kako se raduje odlasku u Kijev uz objavljenu fotografiju izlaska iz voza.

 

Josep Borrell je također objavio tvit sa porukom na ukrajinskom i engleskom jeziku, idemo za Kijev uz fotografiju sa Von der Leyen.

 

Premijer Slovačke, Eduard Heger je objavio kako će sa Volodomirom Zelenskim, predsjednikom Ukrajine razgovarati o prijedlogu pomoći za Ukrajinu. Ukrajini će ponuditi pomoć za transport žitarica i pšenice.

 

Evropska unija je sinoć uvela petu rundu sankcija za Rusiju koje uključuju uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke.

 

Izvor: Klix

Više...

Supervizor Scanlan: Prioritet vlasti u Brčkom mora biti Brčko distrikt

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan prisustvovao je prezentaciji aktivnosti na uklanjanju mina u Brčkom povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Ovaj događaj je podcrtao da je Distrikt na putu da bude potpuno očišćen od mina do 2024. godine.

 

 

U tom kontekstu, supervizor pozdravlja činjenicu da je Vlada Distrikta kroz proljetni rebalans budžeta namijenila dodatnih 400.000 KM kako bi se ispoštovao rok za deminiranje. Scanlan također pozdravlja primjenu novih transparetnih procedura u procesu rebalansa budžeta pomoću kojih će se ojačati integritet samog procesa. Transparentan proces usvajanja je prvi od mnogih koraka koji su neophodni za uspostavu ciljane i odgovorne javne potrošnje – kako bi svaka marka bila potrošena na potrebe zajednice, te nijedna izgubljena zbog korupcije ili upitnih grantova i podsticaja u poljoprivredi i drugim oblastima.

 

Supervizor podsjeća vlasti u Brčkom da trebaju ostati fokusirani na reforme i da se ne upuštaju u polemike oko trenutne političke krize u BiH ili oko predstojećih opštih izbora. To je opredjeljenje koje su brčanski lideri izrazili u svojoj pohvalnoj zajedničkoj izjavi iz decembra. Supervizor očekuje od lidera da ispuštuju to opredjeljenje, te da svi drugi izabrani zvaničnici slijede taj primjer, bez obzira da li su u vladajućoj većini ili u opoziciji.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

SAD i Velika Britanija zatražili uklanjanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

 

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objavile su plan kojim će tražiti uklanjanje Rusije iz UN-ovog vijeća za ljudska prava. Najava dolazi nakon što su se pojavile optužbe da je Rusija sistematski vršila egzekucije civila u Buči.

 

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama, pozvala je da se Rusija suspenduje već ove sedmice.

 

"Ne možemo dopustiti da država članica koja ruši sve principe koje mi smatramo bitnim nastavi učestvovati u Vijeću. Rusija ne treba imati poziciju autoriteta u ovom tijelu, ne trebamo dozvoliti da Rusija zadrži mjesto i koristi ga kao sredstvo propagande da bi sugerisali da imaju legitmnu zabrinutost oko ljudskih prava", poručila je Thomas-Greenfield na svome Twitter profilu.

 

Ove stavove je podržala i ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, koja je izjavila da uz dokaze o zločinima, masovnim grobnicama i gnusnim ubistvima u Buči, Rusija ne može ostati članica UN-ovog vijeća za ljudska prava.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je izjavio kako za Rusiju nema mijesta u ovom UN-ovom tijelu i da će Ukrajina iskoristiti sve dostupne UN-ove mehanizme kako bi skupila dokaze i držala Rusiju odgovornom za zločine.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com