Menu

Džaferović: Pozdravljam britanske sankcije Dodiku, očekujem od država EU da urade isto

 

Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je opravdana, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

 

– Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta Republika Srpska – ocijenio je Džaferović.

 

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

 

– Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju – istaknuo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

 

– Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede – zaključio je Džaferović.

 

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

 

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

 

Izvor: Fena

Više...

Privremena obustava saobraćaja u periodu od 01.02. do 15.07.2022. godine na dionici lokalnog puta L20 Laništa – Marković Polje

Znak stop

Na osnovu zakonskih ovlaštenja, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izdala je rješenje o privremenom obustavljanju saobraćaja za sva vozila na dionici lokalnog puta L20 Laništa -Marković Polje. Privremena obustava saobraćaja će se provoditi u periodu od 01.02. do 15.07.2022. godine u vremenu od 08.00 do 16.00 sati i to u vremenskim intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta puštanja saobraćaja, zbog realizacije uklanjanja mina po projektu “MSP Brčko sjever 1” BHMAC ID-055, Brčko distrikt BiH.

 

U navedenom vremenskom periodu saobraćaj će biti regulisan uz pomoć adekvatne vertikalne barijere ili saobraćajne signalizacije i uz upute od strane izvođača, te uz saglasnost i koordinaciju policijskih službenika Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Više...

Šef PBD BiH se sastao sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu i komandantom snaga EU za operaciju „ALTHEA” u BiH

Pisić i Hude sastanakŠef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Goran Pisić i njegov zamjenik Senad Jašarević sastali su se danas sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu koji je ujedno i komandant snaga Evropske Unije za operaciju „ALTHEA” u Bosni i Hercegovini, general pukovnikom Brisom Hudeom (Brice Houdet) i njegovim saradnicima.

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474