Menu

Bollywood kada je prestigao Ameriku i Hollywood

boli“Zlatno doba, akcije i romanse Bollywood“ naziv je indijske filmske industrije iz Mumbaija u Indiji i često se pogrešno koristi u kontekstu cjelokupne indijske kinematografije. Iako je samo dio ogromne indijske filmske industrije, Bollywood je bez sumnje jedan od najvećih centara filmske produkcije u svijetu. Ime Bollywood izvedeno je iz dviju riječi: Bombay (ime za Mumbai koje se više ne koristi) i Hollywood (centar američke filmske industrije). Nastanak imena Bollywood veže se za ime Tollywood, ime zapadnobengalskog kina i prvi se put takvo ime, inspirirano američkim, pojavljuje 1932. godine. Međutim, ime Tollywood koristilo se sve više kao nadimak, dok se termin Bollywood uveo 1970. godine, označavajući vodeću svjetsku filmsku produkciju, te iste godine kada je Indija prestigla Ameriku, do tada najvećeg svjetskog proizvođača filmova. Ne zna se tačno ko je zaslužan za davanje imena poznatog čitavom svijetu, jer su zaslugu za njegovo uobličenje i nastanak svojatali mnogi od književnika, preko pjesnika, režisera i učenjaka.

 

 

 

Više...

Čelnik WHO-a kritikovao nedostatak pristupa vakcinama za najsiromašnije

 

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kritikovao je nedostatak pristupa vakcinama protiv koronavirusa za siromašne u svijetu. Rekao je da "više od 210 zemalja tek treba dati jednu dozu".

Ghebreyesus je govorio na događaju koji je organizovala dobrotvorna organizacija Global Citizen, gdje se raspravljalo o koronavirusu i klimatskim promjenama.

"Vakcine će pomoći da se pandemija stavi pod kontrolu, ali i dalje će nam ostati mnogo istih problema koji su postojali prije", naveo je Ghebreyesus.

John Kerry, američki specijalni predsjednički predstavnik za klimu, rekao je da nijedna zemlja sama ne može riješiti takve probleme, javlja AP.

Opisao je predstojeći novembarski sastanak o klimatskim promjenama u Glasgowu kao "posljednju najbolju priliku da krenu na pravi put i obave posao".

Više...

Izvjesno samo ljetovanje u Neumu i Crnoj Gori

 

Epidemiološka situacija u BiH i svijetu diktiraće propise za predstojeću turističku sezonu, a za sada je izvjesno samo ljetovanje u Neumu i na Crnogorskom primorju. Potvrđuju to u turističkim agencijama širom BiH, ističući da se nadaju da će masovna vakcinacija stanovništva doprinijeti stabilizaciji epidemiološke situacije u cijelom svijetu, kako bi ovog ljeta bila omogućena putovanja do dalekih destinacija koje su godinama hit među građanima, piše Glas Srpske.

U turističkoj agenciji “Hapy travel” iz Bijeljine ističu da će 1. marta biti objavljeni novi propisi po kojima će se moći putovati u Tursku, a sredinom aprila i za zemlje Evropske unije, te da će na osnovu toga moći da definišu konkretne ponude za ljetovanja. – Za Egipat još od septembra treba negativan PCR test i oni su rekli da se to neće mijenjati ni u narednom periodu. Ono što je i dalje nepoznanica jeste kakvu će uslugu turisti imati u hotelima, kako će se hrana posluživati i sve ostalo. Posljednjih pet dana imamo rezervacije za Crnu Goru, dok se za Grčku dosta raspituju – rekli su u “Hapy travelu”. Dodali su da su hoteli u Crnoj Gori ponudili dobre popuste, te da je i to jedan od razloga zašto su mnogi već rezervisali aranžman za ljeto na obalama Jadranskog mora. – Cijene smještaja su snižene od deset do 30 odsto za rezervacije do kraja marta – rekli su u ovoj agenciji. Dok čekaju ljeto u nadi da će imati šta da ponude svojim klijentima, u banjalučkoj turističkoj agenciji “Cepter pasport” kažu da trenutno imaju zainteresovanih za putovanja do Dubaija i Egipta. – Riječ je o individualnim rezervacijama. Letovi su iz Beograda, a cijene se kreću od 400 eura pa naviše. Čekamo ljeto i postoje najave da će ponovo ići letovi iz Banjaluke za Tursku – rekli su u “Zepter Passportu”. Naglašavaju da već sada rade rezervacije za ljeto u Neumu. – Iznenađujuće je velika zainteresovanost za Neum. Čak i klijenti kojima u normalnim okolnostima Neum ne bi bio prvi izbor, lani su se vraćali zadovoljni s ljetovanja i ponovo rezervišu aranžmane za tu destinaciju – rekli su u ovoj banjalučkoj agenciji istakavši da turiste nije omelo ni to što su tamošnji hotelijeri blago podigli cijene smještaja. Ponudu za ljetnju sezonu još nisu kreirali u trebinjskoj turističkoj agenciji “Friend Travel” iako Trebinjci uveliko zovu i raspituju se. – Mnogo je više naših sugrađana koji ovih dana žele putovati širom Republike uz turističke vaučere, tako da uglavnom radimo ta putovanja – naveli su u ovoj agenciji. Osmi mart Za Dan žena turističke agencije damama nude putovanja na domaće i destinacije u regionu. U širokoj lepezi ponuda, zavisno od agencije, mogu se pronaći osmomartovska putovanja do teslićkog Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” uz mogućnost korišćenja turističkog vaučera, a u ponudi su i Zlatibor i Ohrid sa izletom u Tiranu.

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com