Menu

IMG 7128

Otkriven mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona, razotkrile ga društvene mreže Istaknuto

b 230413171

 

Jack Teixeira (21) je bio vođa male grupe za online igranje igrica u koju je tokom posljednjih nekoliko mjeseci procurilo mnoštvo povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata. On je član obavještajnog krila Zračne nacionalne garde Massachusettsa.

 

Gardist, čije je ime Jack Teixeira, nadgledao je privatnu online grupu pod nazivom Thug Shaker Central, gdje se oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladića i tinejdžera, okupilo oko zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim online memovima i video igrama.

 


Dva američka dužnosnika potvrdila su da istražitelji žele razgovarati s Teixeirom o curenju vladinih dokumenata u privatnoj internetskoj grupi. Jedan je dužnosnik rekao da bi Teixeira mogao imati informacije relevantne za istragu.

 

 

Savezni istražitelji danima tragaju za osobom koja je objavila tajne dokumente na internetu, ali nisu identificirali Teixeiru ili bilo koga drugog kao osumnjičenika. FBI je odbio komentirati ovaj momenat istrage.

 

 

Počevši od prije nekoliko mjeseci, jedan od korisnika učitao je stotine stranica obavještajnih brifinga u maloj grupi za chat, držeći predavanja svojim članovima, koji su se zbližili tokom izolacije pandemije, o važnosti ostajanja u toku sa svjetskim događajima.

 

 

New York Times razgovarao je s četiri člana chat grupe Thug Shaker Central, od kojih je jedan rekao da poznaje osobu koja je otkrila najmanje tri godine, da ga je lično sreo i nazvao ga OG. Prijatelji su ga opisali kao starijeg od većine članova grupe, koji su bili u tinejdžerskim godinama, i da je neprikosnoveni vođa. Jedan od prijatelja rekao je da je OG imao pristup obavještajnim dokumentima preko njegovog posla.

 

 

Dok prijatelji igrači nisu htjeli identificirati vođu grupe po imenu, trag digitalnih dokaza koje je prikupio NYT vodi do Teixeire.

 

 

The Times je uspio povezati Teixeiru s drugim članovima grupe Thug Shaker Central putem njegovog profila za online igranje i drugih zapisa. Detalji interijera kuće iz djetinjstva Teixeire objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama, također se podudaraju s detaljima na marginama nekih od fotografija procurjelih tajnih dokumenata.

 

 

Majka Teixeire govoreći ispred svoje kuće u Massachusettsu u četvrtak, potvrdila je da je njen sin bio pripadnik Zračne nacionalne garde i rekla da je nedavno radio preko noći u bazi na Cape Codu. Prije nekoliko dana promijenio je broj telefona.

 

Kasnije se neko ko je izgledao kao Teixeira dovezao na imanje u crvenom kamionetu. Kad su se novinari Timesa ponovno približili kući, kamionet je bio parkiran na prilazu. Majka Teixeire i muškarac stajali su vani na prilazu.

 

 

Na pitanje je li Teixeira bio tamo i voljan razgovarati, čovjek je rekao: "Mora pronaći advokata ako stvari sada teku kako idu. Federalci će se uskoro pojaviti, siguran sam."

 

 

Članovi Thug Shaker Centrala koji su razgovarali s The Timesom rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali na internetu trebali biti isključivo informativni. Dok su se mnogi odnosili na rat u Ukrajini, članovi su rekli da nisu stali ni na jednu stranu u sukobu.

 

 

Dokumenti su, rekli su, tek počeli privlačiti širu pažnju kada je jedan od tinejdžera iz skupine uzeo nekoliko desetaka njih i postavio ih na javni internetski forum. Odatle su ih preuzeli kanali Telegram na ruskom jeziku, a zatim The New York Times, koji je prvi izvijestio o njima.

 

 

Osoba koja je procurila, rekli su, nije bila zviždač, a tajni dokumenti nikada nisu trebali napustiti njihov mali krug.

 

 

"Taj tip je bio kršćanin, protiv rata, samo je htio obavijestiti neke od svojih prijatelja o tome šta se događa", rekao je jedan od prijatelja te osobe iz zajednice, 17-godišnji maturant srednje škole.

 

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com