Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

U Brčkom obilježen Dan šehida

 

Dan šehida obilježen je danas polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na više spomen obilježja i mezarija u Brčkom.

 

Dan šehida obilježava se svake godine drugog dana Ramazanskog bajrama.

 

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Brčko Salih Delić ističe da je važno da se na ovaj način održava sjećanje na one koji više nisu među živima.

 

“Imamo dužnost da ih se sjećamo i da prenesemo na druge generacije to sjećanje, kao i da ih učimo da rata više ne bude”, rekao je Delić.

 

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa efendija Gobeljić rekao je da je ovaj dan, dan radosti zbog Bajrama, ali i dan tuge zbog sjećanja na šehide.

 

 

“Ovo je istovremeno i dan radosti, jer se Bajramu radujemo, ali i dan tuge, jer svako sjećanje na smrt nam budi tužna osjećanja. Ali ovo je i dan našeg ponosa, jer su se šehidi borili za zemlju koja će biti široka za sve njene građane”, rekao je Gobeljić.

 

 

Obilježavanje Dana šehida podržao je Medžlis Islamske zajednice Brčko i udruženja proistekla iz proteklog rata u BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Otvaranje streljane Streljačkog kluba „Strijelac“ u subotu,15.maja

 

Sportsko društvo „Bosona“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine obavještava svoje članove, prijatelje i interesante da će u subotu, 15. maja 2021. godine, sa početkom u 14.00 sati, biti upriličeno svečano otvaranje streljane Streljačkog kluba „Strijelac“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, koji radi pod okriljem Društva.

 

Otvaranju će prisustvovati jedini bosanskohercegovački olimpijski strijelac Nedžad Fazlija.
Svi zainteresirani građani su dobrodošli u članstvo streljačkog kluba, a do 15. juna 2021. godine, povodom zvaničnog početka rada, neće se plaćati članarina za one koji žele da se oprobaju u izvođenju ove olimpijske vještine.

Više...

„Posavina bez mina“ provodi edukacije nastavnog kadra u osnovnim školama

 

Nevladina organizacija „Posavina bez mina“, u suradnji s donatorima, u osnovnim školama u Brčko Distriktu i u Županiji Posavskoj provodi projekt edukacije nastavnog kadra o opasnostima koje predstavljaju mine.

 

„Ovaj projekt se realizira zbog činjenice da u posljednje dvije godine na ovom području nije bilo gotovo nikakvih protuminskih akcija, niti edukacija u školama“, kaže Svjetlana Pavlović, ispred ove organizacije.

 

 

Zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom, radionice s nastavnicima izvođene su u školskim dvorištima ili pomoćnim prostorijama, a u sklopu projekta, nastavnicima su podijeljeni posteri i edukativne brošure te je predstavljena i nova mobilna aplikacija koja upozorava i prikazuje minski sumnjiva područja u BiH.

 

 

„Radi se o aplikaciji ‘BH Mine Suspected Areas’ koju je radio BH MAC Sarajevo, koja se može naći na njihovoj stranici i na Google Playu. Ona u svakom trenutku govori koliko je korisnik udaljen od najbliže minske sumnjive površine“, rekla je Pavlović.

 

 

Organizacija „Posavina bez mina“ od sljedećeg tjedna započinje još jedan projekt koji se odnosi na edukaciju o minama i reobilježavanje minskih područja, a sprovodit će se na području Lopara i Ugljevika. Ovaj projekt uz ITF iz Slovenije, financira Južna Koreja.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko distrikt osigurao nove kontingente vakcina za kontinuirani nastavak imunizacije

 

U Brčko distrikt tokom minulog vikenda pristiglo je novih 3.510 doza vakcina, a danas se očekuje novi kontigent iz COVAX mehanizma.

 

 

„U ovom trenutku na raspolaganju ima više od 4.000 doza vakcina različitih proizvođača. Danas će stići još 1.060 doza Pfizera tako da će od sutra brčansko Javno zdravstvo raspolagati sa više od 5.000 doza za vakcinaciju i revakcinaciju stanovništva“, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade, Sead Šadić.

 

Inače, zahvaljujući naporima resornog odjeljenja, Distrikt spada u rijetke sredine unutar BiH u kojima od početka procesa vakcinacije ona kontinuirano traje.

 

 

„Vjerujemo da ćemo ovaj kontinuitet održati i u narednom periodu“, istakao je Šadić, dodavši da je kroz redovni Plan vakcinacije, do sada vakcinisano više od 2.000 građana.

Inače, putem call-centra, do ovog momenta, više od 10.500 brčaka izrazilo je želju da se vakcinišu, a prijave za imunizaciju je i dalje moguće izvršiti.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Gobeljić: Ramazanski bajram je poklon vjernicima

Mustafa ef. Gobeljic

 

Ramazanski bajram važan je islamski blagdan koji se održava svake godine nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricananja. Ovim blagdanom obilježava se završetak 29 ili 30-dnevnog posta od izlaska do zalaska Sunca. Ramazanski bajram traje tri dana, a pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest lunarnih mjeseca Islamskog kalendar. Na dan Ramazanskog bajrama moli se poseban namaz (islamska molitva) koji se sastoji od dva rekata (jedinica islamske molitve).

Više...

Čestitka Organizacije SDA Brčko distrikt BiH povodom nadolazećeg Ramazanskog bajrama

 

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Brčko distriktu BiH, Bosni i Hercegovini i dijaspori želimo da bajramske dane dočekaju u miru, zdravlju i blagostanju, u krugu svojih najbližih i najmilijih.

 

Kao kruna mjeseca ibadeta i dobročinstva, Bajram je najradosniji muslimanski praznik, vrijeme blagostanja, darivanja i jedinstva svih muslimana.

 

Iskoristimo ove mubarek dane, obiđimo rodbinu, komšije i prijatelje, te pokažimo međusobno poštovanje, zahvalnost, ljubav, toleranciju i solidarnost.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com