Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Brčko: Proni izrađuje aplikaciju “Kapljica” za dobrovoljno darivanje krvi

 

S obzirom da je u toku realizacija projekta izrade mobilne aplikacije „Kapljica“, koji će olakšati registraciju dobrovoljnih davalaca krvi i skratiti vrijeme pronalaska istih u Brčko distriktu, obaveza Pronija Brčko je prema projektu bila posjeta i razmjena iskustva sa saradnicima na projektu iz jedne od zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se upoznali sa radom drugih organizacija ili kompanija koje rade sličan posao.

 

Menadžer omladinskih klubova u Proni centru za omladinski razvoj Brčko, Harun Šabanović je u izjavi za Radio Brčko pojasnio je da je studijska posjeta Beogradu i Crvenom krstu u Starom gradu bila veoma uspješna, a ona proizilazi i iz obaveze iz Rais programa. Inače, tim koji je predvodio Šabanović ispored Pronija Brčko, nedavno je osvojio 1. mjesto na državnom „Rais takmičenju“ u Sarajevu. Novi projekt registracije dobrovoljnih davalaca krvi funcioniraće na način da će svi korisnici besplatno instalirati mobilnu aplikaciju.

 

„Proni centar Brčko od samog svog osnutka, a postoji i uspješno djeluje već oko 25 godina, u najvećem dijelu finasira se iz inostranih izvora, odnosno ambasada međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, dok se jedan manji dio sredstava obezbjeđuje od strane Vlade Brčko distrikta“, kazao je Šabanović i dodao da pisanje projektata za ta sredstva nije nešto novo za ovu nevladinu omladinsku organizaciju, jer i sam Proni radi edukacije pisanja projekata iz različitih društveno korisnih oblasti.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Gradonačelnik i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH uputili čestitku maturantima

 

Poštovani maturanti!

 

Svim maturantima srednjih škola u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke povodom uspješnog završetka srednjoškolskog obrazovanja.

 

 

Onoga trenutka kad ste završili ovaj stupanj obrazovanja, dragi maturanti, praktično ste zakoračili u svijet odraslih i pred vama stoji mnoštvo izazova.

Vjerujemo da ste zajedničkim naporima s vašim profesorima, vašim roditeljima te prijateljicama i prijateljima iz školskih klupa u proteklim srednjoškolskim danima stekli dovoljno znanja i vještina da, potkovani znanjem i samopouzdanjem, samouvjereno krenete dalje u život kao odrasli ljudi.

 

 

Kao i sve generacije prije vas, dragi naši maturanti, vjerujemo da nikada nećete zaboraviti te divne školske dane, lijepe i manje lijepe trenutke učeničkog druženja.

Vama koji ćete nastaviti dalje školovanje želimo da upišete željene fakultete, a onima koji će potražiti posao želimo da do radnog mjesta na kojem će se moći u potpunosti ostvariti, dođu što prije.

 

 

Svim brčanskim maturantima želimo da svoju budućnost grade u svom gradu gdje su se rodili, gdje su se školovali i stekli prijatelje za cijeli život. Sve ono što rade i grade sadašnje generacije u Brčko distriktu BiH samo će tako imati puni smisao i značaj.

 

 

DOGRADONAČELNIK                    GRADONAČELNIK

Anto Domić                                        Esed Kadrić

Više...

U toku radovi na projektima „Željeznički kanal“ MZ Klanac i „Vodovodna mreža – druga faza“ u MZ Vučilovac

 

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Majazudin Vehabović danas je obišao radove na izgradnji dijela oborinskog i dijela fekalnog kolektora „Željeznički kanal“ u Mjesnoj zajednici Klanac.

 

„Ovaj projekat radio se u više etapa, sada se nalazi u završnoj fazi koja obuhvata dužinu od 580 metara. Izvođač radova je firma 'Balegem' Gradačac, koja je 12. aprila 2022. godine započela radove i od tada teče rok od 150 radnih dana za završetak radova“, kazao je Vehabović, te je dodao da se radi o projektu vrijednom oko 400.000,00 KM.

Vehabović je također obišao radove na drugoj fazi izgradnje vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Vučilovac, čijim završetkom će biti rekonstruisano oko 50 posto glavnog cjevovoda.

 

„Vrijednost ovog projekta je oko 120.000,00 KM, a izvođač radova firma 'Balegem' Gradačac ima rok od 60 dana da obavi radove“, izjavio je Vehabović.

Više...

U Vijećnici organizovan prijem za učesnike „Kobasice festa“

 

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Željko Antić danas je u Vijećnici primio organizatore i učesnike druge po redu Privredno-turističke manifestacije „Kobasice festa“ Brčko distrikta BiH na kojoj su učestvovali izlagači kulena, kobasice, sira, vina i rakije iz Srbije, Hrvatske i BiH.

 

Glavni koordinator je tokom razgovora istakao važnost ove manifestacije i naglasio da će Vlada nastaviti da podržava rad „Voćnog kluba“ iz Brčkog koji je organizator današnjeg događaja.

„Mi smo kao Vlada prepoznali ovu manifestaciju i nadam se da će prerasti u jednu tradiciju i da će ući u jedan od kalendara turističkih manifestacija u Distriktu“, kazao je Antić.

Koordinator „Voćnog kluba“ Savo Lukić zahvalio se Vladi i Kabinetu gradonačelnika na podršci koja, kako je kazao, ujedno omogućava i da se svi gosti u Brčkom osjećaju prijatno.

 

Više...

Brčko: Otvoren “Edukativni centar za dijabetes”

 

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta od danas realizuje projekat „Edukativni centar za dijabetes“ koji će se odvijati u vidu predavanja i radionica u prostorijama Udruženja dijabetičara.

 

Predsjednik Udruženja dijabetičara Đorđe Vuković rekao je da je danas počeo da se realizuje jedan od značajnijih projekata ovog Udruženja.

Vuković kaže da su predavanja i radionice predviđene za oboljele od dijabetesa, ali i za sve građane koji žele saznati više o dijabetesu, prevenciji i liječenju dijabetesa, fizičkoj aktivnosti, komplikacijama dijabetesa i svim drugim aspektima koje donosi život sa dijabetesom.

Vuković kaže da su tematske jedinice usklađene sa Evropskim upustvima i smjernicama za tretman dijabetesa.

 

 

Edukativni centar radiće svakodnevno u prostorijama Udruženja dijabetičara Brčko i pružati informacije i savjete svim građanima Brčkog u kojem prema riječima Đorđa Vukovića prema procjenama ima najmanje 10.000 oboljelih od dijabetesa tip 2.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH i direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona u BiH posjetili PBD BiH

 

U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas su boravili zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH, Deborah Mennuti i direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona u BiH, Stephen Glaser, a primio ih je šef Policije, Goran Pisić i njegov zamjenik, Senad Jašarević.

 

Tokom posjete upriličen je radni sastanak o budućoj saradnji u oblasti borbe protiv korupcije, te tehničkoj pomoći koju Policija Brčko distrikta BiH može dobiti, a iskazana je i snažna podrška misije Ambasade SAD-a u BiH Policiji Brčko distrikta BiH u oblasti istraga koje se vode u oblasti korupcije na prostoru Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com