Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Usvojen Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 21. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje i da se u svakom momentu može izmijeniti.

 

„Ovo je možda jedan istorijski trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriji Brčko distrikta BiH i kao što znamo nije više zakonska obaveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje tj. u svakom momentu se može promijeniti kada bude postojala potreba da se uvede neka nova poljoprivredna proizvodnja, da se određena poljoprivredna proizvodnja podstiče više ili manje itd. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. januara, odnosno 3. januara, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji pravilnik”, kazao je Ninković.

 

 

On je naglasio da su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

 

„To je iz razloga što nema dovoljno novca u budžetu, odnosno sredstva koja su predviđena za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da je od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva porastao sa 13 miliona na 16 miliona i tristo. Jednostavno, takvim tempom, to nijedan budžet ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni da uvedemo određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulisano neki zagarantovani iznos odmah u startu u iznosu od 100%. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a i pravna lica s tim da u prvom krugu dobijaju onaj zagarantovani iznos, a drugi dio tek na osnovu toga da li je preostalo sredstava u budžetu za te namjene ili ne”, kazao je Ninković.

 

On je istakao da je za fizička lica zagarantovano 20.000 KM i da će se isplaćivati u procentu 100%, dok je maksimalni limit koji može dobiti fizičko lice 25.000 KM.

 

„Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM. Znači, ukupan iznos za fizička lica u sistemu PDV-a može biti do 80.000 KM. Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000 KM, 40.000 KM, 50.000 KM, 60.000 KM i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 KM i plus dodatno 70.000 KM za investicije s tim da, ponavljam, zagarantovani iznos je 40.000 KM”, naglasio je Ninković.

 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je okončala i 20. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2021. godinu.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je da je za te namjene predviđeno nešto manje od 2 miliona konvertibilnih maraka.

 

„Za oblast sporta izdvojeno je nešto manje od 1.300.000 KM, za oblast kulture 600.000 KM i turizma 100.000 KM. Nakon što odluka bude potpisana bit će objavljen javni poziv svim zainteresovanim korisnicima ovih sredstava tako da će oni biti u prilici da pišu projekte i programe kao što je to predvidio Zakon o budžetu Brčko distrikta BiH i kako je to predviđeno Pravilnikom o raspodjeli sredstava za ove namjene. Nadamo se da ćemo svi zajedno, i Odjeljenje i budući korisnici, uspješno proći ovu prvu stepenicu jer ovo je prvi put da se ova vrsta sredstava dodjeljuje na način gdje će se pisati projekti i programi”, kazao je Gudeljević.

 

Vlada na 21. redovnoj sjednici odobrila je i Smjernice za izradu nacrta zakona o dopunama Zakona o bankama u Brčko distriktu BiH i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruženja građana Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ i Udruženja građana „Organizacija ratnih vojnih invalida”.

 

 

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele donacija – stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za sačinjavanje kriterija za raspodjelu stambenih jedinica u novoizgrađenoj zgradi namijenjenoj demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i šehida iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije kao i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o električnoj energiji.

 

Vlada je na sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavljanju elektronske evidencije i obrade u postupanju inspektora u obavljanju inspekcijskog pregleda pošiljki u prekograničnom saobraćaju i u unutrašnjem mjestu carinjenja, Prijedlog zaključka o memorandumu o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, promocije poljoprivrede –prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Italije i Bosne i Hercegovine i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaj o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

 

Vlada je dala saglasnost za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat autobuskog stajališta s pješačkom stazom i nadstrešnicom u MZ Gorice kao i saglasnosti za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekat izgradnje ulice Tome Maksimovića, stambeno naselje Srpska Varoš.

 

Vlada je odobrila i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije „Udruženja fudbalskih trenera i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist udruženja mladih „Trka za život“.

 

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o broju djece koja su izgubila pravo na dječji doplatak tokom 2020–2021. godine, na zahtjev Srđana Blažića.

Više...

Brčko: Obilježena 80. godišnjica podizanja ustanka u BiH

 

Svečano obilježavanje 80. godišnjicu podizanja ustanka u Bosni i Hercegovini održano je danas na Partizanskom groblju u Brčkom polaganjem vijenaca i cvijeća i odavanjem pošte palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, u organizaciji SUBNOR-a Brčko.

 

 

Vijence na Partizanskom groblju položili su predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, izaslanik predsjednika Skupštine Siniše Milića, predstavnici brojnih boračkih delegacija iz BiH, Srbije i Hrvatske, te političke stranke i udruženja Brčko distrikta.

 

Šerif Karahasanović iz Šatorovića, koji se kao šesnaestogodišnjak pridružio partizanima 1941. godine, kazao je da partizane prvi put vidio na Ledinkama i da im se odmah nakon upoznavanja i pridržio.

On je poručio mladima da svoj život i sudbinu trebaju stvarati ovdje.

 

Potpredsjednik SUBNORA-a Srbije Jovo Baroševčić, kazao je da je u Srbiji uz podršku Vlade 07. jula oblježena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma, na način kao što se to danas radi u Brčkom uz odavanje pošte i zahvalnosti svima koji dali svoje živote a nama donijeli slobodu i mir.

 

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković poručio je da je značaj i simbolika ovog datuma da se nikome nikada više ne dese stradanja među narodima na ovim prostorima kao što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

 

Zajednička poruka svih sudionika svečanosti je trajno njegovanje antifašizma i slobodarskih ideja.

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

 

Više...

Brčko: U prvoj polovini godine broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja rođenih

 

Prema službenim podacima Pododjela za matičnu evidenciju Vladinog Odjela za javni registar, u prvoj polovini tekuće godine u Brčko Distriktu je broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja novorođenih beba. Naime, preminulo je 859 osoba, dok je u matične knjige zabilježeno 441 rođenja.

 

Šefica Pododjela Jelena Nikić Damjanović kaže kako će Brčko distrikt, sudeći prema dosadašnjim podacima za prvih šest mjeseci, a uključujući i posljednji trogodišnji prosjek, imati najveći broj umrlih.

„U matičnu knjigu umrlih u prvih šest mjeseci tekuće godine izvršeno je 859 upisa što je preko 66 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 48 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Napominjem da privremeni podaci o umrilima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u matične knjige Brčko distrikta, a ne na mjesec događaja“, rekla je Nikić Damjanović.

 

Pored toga, zabilježen je porast broja rođenih u prvoj polovini tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,5 posto, odnosno izvršen je 441 upis u matičnu knjigu rođenih.

 

Na održavanje svadbenih svečanosti u 2021. godini u najvećoj mjeri je utjecala pandemija koronavirusa i uvedene epidemiološke mjere na području distrikta jer je sve do 1. juna bila na snazi i Naredba kojom su zaključenja braka bila omogućena isključivo u službenim prostorijama, nakon čega je ista stavljena izvan snage, podsjetila je Nikić Damjanović.

 

To je rezultiralo povećanjem broja sklopljenih brakova u prvoj polovini ove godine, kada ih je sklopljeno ukupno 144, što je za 45 posto više u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine. No, svejedno je za 34 posto manje u odnosu na ‘predpandemijsku’ 2019. godinu.

 

 

U posmatranom razdoblju povećan je i ukupan broj izvršenih ovjera za 15.000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je izdano preko 47.700 izvoda i uvjerenja iz matične evidencije po zahtjevima stranaka i institucija BD BiH.

 

Nadalje, zaprimljeno je ukupno 560 zahtjeva za izbor ili promjenu entitetskog državljanstva, od čega je 402 za državljanstvo Federacije BiH, a 158 za državljanstvo Republike Srpske.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Na punktu za vakcinaciju od danas moguće vakcinisati 450 građana

 

Punkt za vakcinaciju građana distrikta od danas radi 12 časova dnevno od osam do 20 časova i na ovaj način moguće je vakcinisati do 450 građana, odnosno oko 10 hiljada osoba za mjesec dana, potvrdio nam je danas Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta distrikta.

 

Iako ima i onih građana koji ne žele da se vakcinišu i protivnici su vakcinacije, ipak većina Brčaka danas je u anketi koju smo uradili istaklo da želi da se vakciniše ili je već primilo vakcinu. Prema današnjem saopštenju štaba za zaštitu i spasavanje u Brčkom je prvu dozu vakcine primilo 7.580 građana, do je drugom dozom vakcinisano 5270 stanovnika distrikta.

 

Kako je ranije najavljeno , na području distrikta uskoro bi trebala da krene masovna vakcinacija protiv virusa korona na više punktova u distriktu.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com