Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Tužilaštvo BD BiH: Nermin Salijević oslobođen od optužbi za ratni zločin

 

Presudom Apelacionog suda Brčko distrikta BiH Nermin Salijević iz Brčkog pravosnažno je oslobođen od optužbi da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, zatočenim na Okrajcima kod Gornjeg Rahića. Odbivši žalbu Tužilaštva Distrikta, ovaj sud potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu u kojoj je ocijenjeno da nije dokazano da je Salijević počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

Podsjetimo, optužnicom iz 2014. godine Nermin Salijević (53) zvani Gumeni bio je optužen da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik oružane formacije HOS, zajedno sa Salaj Redžepom zvanim Šok i drugima, vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja nad licima zatočenim na lokalitetu bivšeg šumskog gazdinstva u blizini G. Rahića. Po optužnici u sedam tačaka Salijeviću se sudilo da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

 

Nakon glavnog pretresa, Osnovni sud Brčko distrikta, koji je prethodno potvrdio optužnicu, oslobodio je Salijevića od svih optužbi, ocijenivši da u prvostepenom postupku Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret. Na prvostepenu presudu Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu koja je, međutim, u potpunosti odbijena, dok je oslobađajuća presuda Salijeviću u cijelosti potvrđena.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Svjetska banka upozorava na spori rast ekonomije i povećanje siromaštva

 

Rat u Ukrajini dodatno je opteretio ekonomije u razvoju posebno one koje su se borile sa posljedicama inflacije još od proglašenja pandemije koronavirusa.

 

Svjetska banka upozorila je vlade zemalja koje su u dugovima od 10 posto i više od ukupnog bruto društvenog proizvoda s kraja 2019. godine, da bi se mogli naći u situaciji gdje se bore za ekonomsku potporu.

Povećana inflacija koja je trenutno viša od ranijih projekcija za ovaj period a koja je nastala zbog šoka na tržištu nastalog kao rezultat visokih cijena nafte, smanjit će manevarski prostor za monetarno popuštanje. To znači da će se stanovništvo suočiti sa smanjenim finansijskim kapacitetom svojih vlada ali kombinacija fiskalnih, finansijskih i trgovinskih reformi mogla bi umanjiti rizike, obnoviti rast i time smanjiti siromaštvo, prenosi The Guardian.

Svjetska banka objavila je prošlog mjeseca nekoliko mogućnosti odgovora na krizu u vezi sa cijenom hrane u svijetu.

 

Pozvali su se na naučene lekcije iz 2007. i 2008. godine kada je globalna kriza u opskrbi hrane također bila rezultat suša i visokih cijena nafte. Kada države koje su veliki proizvođači hrane ograniče izvoz iz zabrinutosti o domaćoj opskrbi hranom, cijene se dižu što vezano za posljedicu ima nižu uhranjenosti stanovništva a posebno djece.
Navode primjer otvorenosti ekonomija i održavanju saradnje uprkos restrikcijama koje su bile na snazi na početku pandemije koronavirusa i smatraju kako bi takvo ponašanje u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi svjetska trgovina trebalo poslužiti kao vodilja za smanjenje krize.

Preporuke Svjetske banke su:

- ostaviti trgovinu otvorenom,

- podržati konzumente i ranjive kategofije kroz programe socijalnog zbrinjavanja,
- podržati poljoprivrednike ukidajući uvozne barijere,
- promoviranjem korištenja efikasnih gnojiva,
raditi na transformiranju trenutnih opskrba hranom kako bi sistem funkcionisao bez obzira na krize u svijetu.

 

Faktor događaja u Ukrajini dolazi povrh već postojećih rizika u regionu koji se prostire od Kine do Papua Nove Gvineje i dom je za 2.1 milijardu ljudi. Očekivani rast za Kinu koja u regionalnoj proizvodnji učestvuje a 86 posto je prema projekciji 5 posto za 2022. godinu za skoro pola posto manje od projekcija rasta iz oktobra 2021. godine.

 

Izvještaj Svjetske banke o tom području bavi se procjenama 23 države u razvoju bez država razvijenog svijeta poput Australije, Novog Zelanda, Singapura ili Japana.

 

Čak i prije rata u Ukrajini, Peking je pokušavao ublažiti mjere šoka koje je ekonomija pretrpjela pandemijom i sada pokušava da se nosi sa ranjivostima koje ima posebno u sektoru prodaje nekretnina.

 

Izvor: Klix

Više...

MMF: Neće biti globalne recesije

 

Globalni ekonomski rast ove godine će imati pozitivnu vrijednost uprkos ratu u Ukrajini, ali će brojne zemlje sa već slabim ekonomijama možda zapasti u recesiju, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

 

 

Ona je rekla magazinu "Forin polisi" da će MMF umanjiti prognozirani globalni privredni rast u novom izvještaju u aprilu. U januaru je prognoziran rast od 4,4 odsto.

 

Poskupljenje energenata usljed rata i sankcije koje su uvedene Rusiji pogodiće mnoge zemlje u razvoju, rekla je Georgijeva i ukazala na pooštravanje finansijskih uslova dok bogate zemlje podižu kamatne stope.

 

Ona je rekla da se MMF ranije zalagao za privredni rast i imao problem sa niskom inflacijom, a da je situacija sada potpuno obrnuta - rast opada, a inflacija raste.

 

Georgijeva i njen prvi zamjenik Gita Gopinat rekle su da ograničenje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije znači da će doći do poskupljenja hrane i gladi, naročito u Africi.

 

Gopinatova je upozorila da bi ovo moglo da rezultuje novim socijalnim tenzijama u Africi, na Bliskom istoku i u dijelovima Azije.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Članovi Predsjedništva BiH danas u Briselu na sastanku o našoj zemlji

 

Članovi Predsjedništva BiH učestvovat će danas u Briselu na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

 

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik potvrđeno je da će učestvovati na ovim razgovorima.

 

Na sastanku će biti razmijenjena mišljenja o situaciji u BiH, a poziv je upućen svim članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajućem Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Draganu Čoviću.

 

Predviđeno je da sastanak traje od 14.45 do 16.45 sati.

 

Kako smo pisali, ova sesija je dio dvodnevnog sastanka Odbora na kojem je BiH jedna od dominantnih tema.

 

 

Izvor: Klix

 

Više...

Dodijeljena priznanja povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, i Brčko distrikt među dobitnicima

 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine povodom Prvog marta, Međunarodnog dana civilne zaštite – zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, dodijelilo je javna priznanja pojedincima i organizacijama za učinjeni doprinos u oblasti zaštite i spašavanja u 2021. godini.

 

Pohvale pojedincima su dobili Mujo Rančić, Amir Sendić, Milana Škipina, Idriz Brković i Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Anes Ličina iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Maida Mekić Skrobanović i Muamer Husilović iz Federalne uprave civilne zaštite, Boban Kusturić iz Helikopterskog servisa Republike Srpske, Marijana Savić i Biljana Pajić iz Republičke uprave civilne zaštite, Nebojša Stjepanović iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH i Miro Kalem iz Gorske službe spašavanja Jahorina.

 

Pohvale su uručene i građanima Aleksandru Steviću i Husi Sinanoviću. Stević je priznanje dobio za gašenje požara i spašavanje ljudskih života iz požara na stambenoj zgradi u Bratuncu, a Sinanović za spašavanje djevojčice iz nabujale rijeke Bosne.

 

Zahvalnica je uručena Ademiru Spahiću iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ambasadi Republike Austrije, Ambasadi Republike Francuske, Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) Koordinacioni ured u Sarajevu, Sjedištu NATO-a u Sarajevu (NATO HQ Sarajevo), J.U. Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, J.U. Zavod za javno zdravstvo KS, Crvenom križu Federacije BiH, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici iz Bratunca, Jedinici žandarmerije Policijske uprave Zvornik, Teritorijalnoj vatrogasno – spasilačkoj jedinici Bijeljina i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Pismena pohvala zaštite i spašavanja dodjeljuje se pojedincima koji su nesebičnim radom, angažovanjem i ostvarenim rezultatima ispoljili samopožrtvovanje i humanost i time dali izuzetan doprinos u jačanju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.

 

Zahvalnica zaštite i spašavanja dodjeljuje se pojedincima i kolektivima u Bosni i Hercegovini i stranim državljanima, vladinim i nevladinim organizacijama i drugim partnerima za ostvarenu saradnju i pruženu podršku i pomoć koja je bila od izuzetnog značaja za organizaciju, razvoj i provođenje zaštite i spašavanja u BiH.

 

Ministar sigurnosti priznanja dodjeljuje na osnovu obrazloženog prijedloga koji podnosi Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, entitetskih uprava civilne zaštite i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Pisić sa saradnicima učestvovao na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela

 

Šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Goran Pisić učestvovao je među direktorima i nominovanim predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela za jačanje međupolicijske koordinacije i saradnje u BiH, održanom juče u Sarajevu.

 

Sastanak koji je otvorio šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, predstavlja prvu inicijativu koju predvodi i podržava EU, a tiče se uspostavljanja platforme za koordinaciju rukovodioca policijskih tijela, putem redovnih sastanaka, kako bi se poboljšalo razumijevanje ključnih sigurnosnih prijetnji i ojačala međuagencijska policijska saradnja i koordinacija u strateškim i operativnim aspektima u oblasti provođenja zakona, na svim nivoima u BiH.

 

Na Sastanku su naglašeni prioriteti EU za uklanjanje nedostataka u oblasti vladavine prava i pomoći agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini da provedu ključne reforme neophodne za put zemlje prema EU, a proistekle iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

 

Najavljeno je i redovno održavanje sastanaka, a Evropska unija će redovno koordinirati i sastanke policijskih oficira za vezu država članica EU i država koje nisu članice EU, kako bi se promovisala ojačana koordinacija u oblasti unutrašnjih poslova.

 

EU nastavlja pružati podršku agencijama za provođenje zakona u BiH kroz IPA projekte za dalje jačanje njihovih kapaciteta za bolju borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao što je trenutni twining projekat o kibernetičkom kriminalu i predstojeći projekat EU asistencije policijskim tijelima u BiH (EUP4BiH) vrijedan 10 miliona eura, kao sveobuhvatne projekte koji osim policije uključuju tužioce i sudije prema najboljoj praksi EU.

 

 

Izvor: nula49

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com