Menu

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu Istaknuto

novi 

Društvo novinara BiH večeras je u Banja Luci dodijelilo 27. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu. Nagrada „Novinar godine 2022.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Nadini Maličbegović, reporterki Al Jazeera Balkans.

-U 2022. godini bila je na više ratišta u Europi i svijetu nego u Bosni i Hercegovini. Izvještavala je od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu. Boravila je u Kijevu kad su mnogobrojni Ukrajinci grad napustili. Izvještavala je iz obruča ruskih vojnih snaga sa ratnih područja, ali i o počinjenim ratnim zločinima, masovnim grobnicama i nestalima u Buči, Irpinju, Borodjanki, kao i o novim napadima iz zraka. U nastavku godine izvještavala je o višedecenijskom bliskoistočnom konfliktu. Pratila je i događaje u BiH poput izbora, izvještavala o svakodnevnim političkim prepirkama i sve upisala u svoj novinarski staž iz kojeg se rado sjetim njenih javljanja s područja zahvaćenih izbjegličkom krizom od Grčke do Austrije.

Nagrada za životno djelo uručena je novinaru Slavku Klisuri iz Goražda koji se više od 40 godina bavi novinarstvom i aktivizmom. Velika karijera počela je počela davne 1975, godine s prvim tekstovima objavljenim u fakultetskom časopisu „Politolog“. Radio je kao urednik lokalnog radija, urednik Drinski novosti, urednik dopisništva Radio Sarajeva, dopisnik Oslobođenja, radio Ferna i mnogih drugih medija. Svoje bogato novinarsko znanje danas prenosi mlađim zaljubljenicima u novinarski posao.
Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je Elmi Kazagić, urednici i producentici Federalne televizije iz redakcije Dokumentarnog programa koja je u protekloj godini uradila dva kapitalna serijala a to su „ Drugačija Srbija“ i „Moskva Balkan“. Oba serijala su rađena temeljito, predano i prije svega objektivno. Danas sa svim sakupljenim iskustvom kaže da najrađe prenosi znanje mlađim naraštajima, a nije joj strana ni analiza političkih dešavanja.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobila je Kristina Perić, urednica portala hercegovina.info. Najnovija afera, koju je razotkrila, a o kojoj bruji zemlja i regija je Peti kat, tajni projekt koji je novcem Zavoda zdravstvenog osiguranja gradio ravnatelj Rade Bošnjak, inače jedan od utemeljitelja najjače hrvatske stranke u BiH. Prije Petog kata afera bila je Afera urbicid, gdje je meta bila građevinska mafija, a ovih dana čeka se podizanje optužnice.

Amir Sužanj, urednik i producent BH Radija 1 dobitnik je nagrade u kategoriji radijskog novinarstva. Sužanje je urednik političkog magazina “Sedmica” Radija BiH u kojem na prilično nekonvencionalan način približava slušaocima političke, ekonomske, društvene i druge teme, unoseći u te sadržaje sarkazam, satirične komentare i neobične jezičke forme. Njegova vizija emisije “Sedmica” vrlo direktno govori o najvažnijim i najosjetljviimim temama, ne štedeći nikoga, ali potpuno poštujući novinarske kodekse.
Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dodjeljeno je, prema odluci žirija DN BiH, snimatelju Ahmedu Begičevići Siniju koji je cijeli radni vijek proveo je iza kamere s kojom je pričao priče o ljudima i događajima.Od početka na nekadašnjoj RTV Sarajevo, pa RTV BiH, RTVFBiH, radio je za brojne svjetske agencije a najduže za AP (Associated Press ), pokrivajući prostor cijele tadašnje države.Sini koji je slikao ljude i rijetko bio ispred kamere i fotoaparata , napustio nas je prvog februara ove godine.

Drugo specijalno priznanje dodjeljeno je Nataši Tadić za entuzijastični projekat otvaranja nezavisnog portala Balans.co.ba. Ideja novinarke iz Tuzle je bila napraviti nešto drugačije u haotičnom i neselektivnom broju portala na medijskom tržištu u BiH. Portal se bazira na autorskim i autentičnim pričama a ono što ga razlikuje od drugih je činjenica da je osnivačica i vlasnica od početka rada zabranila preuzimanje sadržaja. Cilj je da se počne cijeniti autorski rad, trud i znanje i da se izdvoje portali koji su ozbiljan medijski subjekt.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com