Menu

Armenija, Azerbejdžan i Rusija potpisale sporazum o prekidu sukoba u Nagorno Karabahu Istaknuto

 

Armenija, Azerbejdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića.

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

- Potpisana trilateralna izjava bit će ključna tačka u rješavanju sukoba - rekao je Alijev na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom održanom online koji je prenosila televizija.

Putin je izjavio da će ruske mirovne snage biti razmještene duž granice u Nagorno Karabahu te duž koridora između te regije i Armenije. Rekao je kako se nada da će sporazumi "uspostaviti uvjete potrebne za dugoročno i potpuno rješenje krize u Nagorno Karabahu".

Ruski ministar obrane potvrdio je da je Rusija počela izmještati skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga, dok je Alijev najavio učestvovanje Turske u procesu čuvanja mira.

Deklaracija je potpisana nakon šest sedmice borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com