Menu

Bundestag sutra raspravlja o stanju u BiH, Schmidt podnosi izvještaj Istaknuto

 

U njemačkom parlamentu, Bundestagu, sutra će se razgovarati o Bosni i Hercegovini.

 

Između ostalih, njemačkim zastupnicima će se obratiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Schmidt, koji je i sam dugo godina bio aktivan njemački političar, podijet će izvještaj o stanju u našoj zemlji.
Ova rasprava dolazi u tretnutku kada se očekuje konkretna reakcija Berlina na destruktivne snage u Bosni i Hercegovini, a nakon što su Sjedinjene Američke Države počele sa uvođenjem sankcija pojedincima i kompanijama u našoj zemlji.

 

Nova njemačka vlada pozvala je nedavno Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog njegove secesionističke politike i odluke o povlačenje nadležnosti s državnog nivoa.

 

Time je Berlin poslao jasnu poruku da neće skrštenih ruku posmatrati pokušaje slabljenja državnih institucija u BiH.

 

Inače, Schmidt je za njemačke medije ove sedmice govorio o hitnosti deeskaliranja napetosti u BiH te poručio da bi Evropska unija mogla lako postići saglasnost za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. Schmidt je u razgovoru za The Pioneer upozorio na raskol u BiH.

 

"Kako bismo spriječili da se trenutna situacija pretvori u konflikt u kojem ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno staviti do znanja: Država se ne smije dijeliti i ona mora funkcionirati", naveo je.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com