Menu

Skupština Distrikta sinoć još jednom raspravljala o stanju u Fudbalskom klubu “Jedinstvo” Istaknuto

 

Jučerašnji popodnevni i večernji dio zasjedanja brčanskog Parlamenta okarakterisala je na momente veoma žustra rasprava o stanju vodosnadbjevenosti Distrikta. Konkretan povod za diskusiju bio je nedostatak vode prije svega u Mjesnoj zajednici Brka ali kako se ispostavilo i na drugim uglavnom ruralnim područjima Distrikta. Kad je riječ o MZ Brka, predstavnici resornog Odjeljenja brčanske Vlade istakli su da se radi na trajnom rješavanju ovog pitanja, da je izvođač radova uveden u posao te da će najkasnije za 120 radnih dana problem biti riješen.

 

Opšti zaključak, po okončanju ove tačke je da se još jednom studiozno razmotri ukupno vodosnadbijevanje u Distriktu, te da pomenuta problematika uz sve dodatne informacije bude na dnevnom redu Skupštine za mjesec dana odnosno 20-tog jula. Zastupnici su dobar dio sjednice potrošili i na davanje saglasnosti izmjena Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenika u JP „Komunalno Brčko” prihvativši samo korekciju jednog platnog razreda i to na osnovu sudske presude, dok će Pravilnik generalno biti analiziran zajedno sa prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta, koja uskoro treba da se nađe na sjednici Skupštine.

 

Završni dio sinoćnjeg zasjedanja protekao je u analizi stanja unutar Fudbalskog kluba „Jedinstvo“ Brčko po osnovu zahtjeva nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića. Opšti zaključak je da „Jedinstvo“ kao ekipa sa 103 godine tradicije je dovedena praktično pred gašenje, prije svega zahvaljujući nedovoljno kvalitetnom angažovanju rukovodstava ovog nekada elitnog sportskog kolektiva. Zaključeno je da su svi spremni pomoći „Jedinstvu“, ali ne kroz raspravu „emocijama već isključivo činjenicama“.

 

„Emocijama raspravljamo već desetak petnaest godina i vidite dokle smo došli. Dakle, rasprava mora biti bazirana isključivo na činjenicama, posebno kad je finansijski dio u pitanju. Svakako u ovom kontekstu i sve nadležne institucije moraju raditi svoj posao, imajući u vidu i sve finansijske aspekte kako bi smo znali šta bi se moglo desiti i sa eventualnim novim finansijskim transakcijama prema Jedinstvu. Ja zaista volim ovaj klub i želim da mu se pomogne, ali ne bezuslovno i po svaku cijenu“,rekao je dopredsjednik Skupštine, Ivo Filipović.

 

„Vlada je samo u jednom koraku za ovaj klub izdvojila preko 240.000. maraka. Imali smo iskreno opredjeljenje da poguramo „Jedinstvo“ da uđe u Prvu ligu Republike Srpske i uspjeli smo u tome. Ali ne može brčanska Vlada ili Skupština upravljati klubom, jer „Jedinstvo“ je nevladina organizacija kao i svaka druga“, naglasio je Kadrić.

 

Svakako da puno toga ovisi o rukovodećim ljudima u sportskim klubovima, pa u ovom slučaju i u „Jedinstvu„ jer očito je da nekome ne možete nadavati onoliko koliko on, možda može potrošiti, opšti je stav svih zastupnika.

 

 

„Imajući sve u vidu, kod svih nas postoji volja da se pomogne, pa smo samo u zadnjih mjesec dana, na ovu temu imali i nekoliko sastanaka, jer nikome od nas nije svejedno šta se dešava sa „Jedinstvom“. Iskreno još uvijek nismo zauzeli precizan stav šta činiti dalje, a takođe nismo sigurni ni kome uputiti eventualno konkretne prijedloge za poboljšanje stanja“, ističe gradonačelnik Brčkog. U ovom kontektu praktično se više ni do koga iz „Jedinstva“ ne može doći.

 

Izvor: Radio Brčko

 

„Objektivno nemamo pouzdanih saznanja koliko sudskih i izvršnih presuda ima. Ko je sve tužio „Jedinstvo“, bivša uprava, bivši predsjednik, bivši trener, koliko je računa blokiranih, jer su ih imali nekoliko. S obzirom na sve navedeno, sada nismo sigurni šta uopšte uraditi, bez obzira jesu li u „Jedinstvu“, opravdali ili ne dodjeljena sredstva, ali ćemo ostati istrajni u traganju za najboljim i najprihvatljivim rješenjima, što ne isključuje mogućnost da se uz našu podršku prilika pruži i eventualno privatnom investitoru za ovaj klub“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com