Menu

Olaf Scholz: Vrijeme Njemačke ovisnosti o ruskom plinu je završeno Istaknuto

 

Njemački kancelar Olaf Scholz prilikom predstavljanja rada njemačke vlade Bundestagu kazao je da je Njemačka ovisnost o ruskom plinu završena i da će se snabdijevanje toplotnom energijom biti sigurno u toku zime.

 

Scholz je naglasio i da će država zaštiti potrošače i kompanije od preopterećenja visokim cijenama energije.

 

"Niko, niti jedna porodica, nijedan penzioner, nijedan student i nijedno poduzeće ne treba se bojati da će ga preplaviti cijene struje, plina ili grijanja", poručio je Scholz.

 

S obzirom na summit EU-a koji počinje u četvrtak poslijepodne, Scholz je izrazio skepticizam oko evropske gornje granice cijena za kupovinu plina koju zahtijevaju mnoge zemlje EU-a.

 

"To nosi rizik da će proizvođači onda prodati svoj plin drugima, i na kraju mi ​​Evropljani nećemo dobiti više plina, nego manje", rekao je Scholz.

 

Poručio je da EU mora blisko koordinirati s drugim potrošačima plina kao što su Japan i Koreja kako se ne bi takmičili jedni s drugima.

 

"Uvjeren sam da zemlje poput SAD-a, Kanade i Norveške, koje su s nama solidarne s Ukrajinom, imaju interes da energija ne postane nedostupna u Europi", kazao je Scholz.

 

Scholz je ponovio da će Njemačka podrška za Ukrajinu postojati sve dok je to potrebno Ukrajini. Najavio je da će u Njemačkoj biti do proljeća obučeno 5.000 ukrajinskih vojnika.

 

Također, osudio je napade na civilne objekte koje je provodi ruska vojska i kazao da Rusija u Ukrajini provodi taktiku spaljene zemlje, ali da ni to neće pomoći Rusiji da pobjedi u ratu.

 

"To samo jača odlučnost i ustrajnost Ukrajine i njenih partnera. Na kraju, ruski bombaški i raketni teror je čin očaja, baš kao i mobilizacija ruskih muškaraca za rat," poručio je Scholz.

 

Izvor: Klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com