Menu

Ambasada SAD-a: Svaka akcija u pravcu disolucije BiH će voditi do teških posljedica Istaknuto

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom održanih protesta u Banjoj Luci na kojima su poslane poruke o nezavisnosti entiteta Republika Srpska.

 

"Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokratije", poručili su iz ambasade.

 

Dodali su da nema opravdanja da se na standardne mjere koje osiguravaju integritet i odgovornost izbora odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koja se u ponedjeljak čula u Banjoj Luci.

 

"Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH," piše u reakciji.
Istakli su da su SAD predane načelima Dejtona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

 

"Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice," zaključili su iz Ambasade SAD u BiH.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com