Menu

U Rijadu obilježen Dan državnosti BiH: Govorio i princ koji je nosio Fahdovo pismo Clintonu tokom agresije na BiH Istaknuto

 

U Rijadu je sinoć u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Ministarstva vanjskih poslova KSA i naučno-istraživačkog centra Kralj Fejsal obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

 

Uz prijem kojem su prisustvovali diplomate, državni zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici medija i prijatelji Bosne i Hercegovine te bosanskohercegovački građani koji žive i rade u Saudijskoj Arabiji organizovana je tribina "Saudijsko-bosanskohercegovački odnosi, historijski pogled i refleksije za budućnost".

 

Na početku tribine uvodno obraćanje je imao njegovo visočanstvo princ Turki El-Fejsal, predsjednik Fondacije Kralj Fejsal i Centra Kralj Fejsal za istraživanje i islamske studije koji se prisjetio svoje uloge tokom rata u Bosni i Hercegovini kada je lično nosio pismo kralja Fahda predsjedniku Billu Clintonu u kojem se traži hitna intervencija međunarodne zajednice kako bi se zaustavila agresija na Bosnu i Hercegovinu. Kazao je kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije utemeljeni na bratskim vezama koje ništa ne može poljuljati.

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rijadu Muhamed Jusić govorio je o budućnosti odnosa između dvije države sa fokusom na investicione prilike i različita polja moguće saradnje.

 

Među govornicima su bili i dr. Abdullah bin Abdulaziz Al Rabeeah, bivši ministar zdravstva KSA, sadašnji upravnik Centra Kralj Selman za humanitarnu pomoć i savjetnik na Kraljevskom dvoru koji je govorio o historiji odnosa između Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije sa posebnim osvrtom na ulogu Kralja Selmana u podršci Bosni i Hercegovini.

 

Jedan od uvodničara bio je i predsjedavajući Grupe prijateljstva u Parlamentu/ Šuri Kraljevine dr. Abbas Ahmad Hadi koji je govorio o parlamentarnoj saradnji između dvije države i historiji diplomatskih odnosa.

 

Prije početka tribine i prijema otvorena je izložba slika o posjetama Kralja Selmana Bosni i Hercegovini i prirodnim i kulturnim znamenitostima Bosne i Hercegovine koju će u narednim danima moći posjetiti građani Rijada, saopćio je ambasador Jusić.

 

Izvor:Faktor

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com