Menu

EP traži od zemalja Z. Balkana da svoje vanjske politike usklade sa EU, uključujući sankcije Istaknuto

EU parlament strassbourg

 

 

Evropski parlament održao je debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, koja bi trebala biti usvojena danas, a od zemalja Zapadnog Balkana tom rezolucijom zatraženo je da svojevanjske politike usklade sa vanjskom politikom Unije, uključujući i sankcije.

 

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika" i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak. 

 

Rezolucija izražava zabrinutost i u vezi sa sadržajem i "načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam".

 

Kada je riječ o Srbiji, u rezoluciji se navodi da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa vanjskom politikom Unije i ponavlja "da bi nova pregovaračka poglavlja (u vezi prijema Srbije u EU) trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa vanjskom politikom EU-a".

 

U rezoluciji EP-a se navodi da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU".

 

 

Izvor: BHRT

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com