Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 15 Februar 2023

Nastavak sjednice: Odobrene smjernice na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja

IMG 2702

 

 

Prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja koji se tiče smjernica za izradu Nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za realizaciju programa stambenog zbrinjavanja, sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH za 2023. godinu danas je odobren na nastavku 89. redovne sjednice Vlade.

 

 

Ovom odlukom odredit će se način provođenja procedure za odabir korisnika pomoći u programu stambenog zbrinjavanja, sanacije/rekonstrukcije, ratom oštećenih/porušenih stambenih objekata, vlasnicima stambenih objekata na području Distrikta, čiji stambeni objekti, usljed oštećenja u ratu, ne zadovoljavaju minimalne stambene uslove shodno propisanim Standardima za obnovu i izgradnju stambenih jedinica i objekata u svrhu stambenog zbrinjavanja.

 

 

Ujedno, odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica i izbjeglica koji se žele integrisati u lokalnu zajednicu za 2023. godinu na prijedlog spomenutog odjeljenja.

 

 

To podrazumijeva definisanje načina, provođenja procedure za odabir korisnika pomoći u stambenom zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice s ciljem osiguranja trajnih rješenja za najugroženija izbjegla lica i raseljena lica u Bosni i Hercegovini, vrsta pomoći, osnov za dodjelu pomoći, opći i posebni uslovi za dobijanje pomoći kao i način dokazivanja i vršenja provjera ispunjavanja općih i vrednovanja posebnih kriterija te provođenje postupka odabira korisnika pomoći uključujući formiranje i način rada komisija.

Više...

U Brčkom postavljene četiri „pametne klupe“

15 02 2023 Pametna klupa

 

 

Na četiri atraktivne lokacije u Brčkom danas su postavljene „pametne klupe“ u neposrednoj blizini Vijećnice, zgrade Vlade, na Trgu mladih i Osnovnog suda koje će ponuditi brojne prednosti građanima.

 

Klupe su opremljene solarnim panelima, besplatnom bežičnom mrežom (Wi-Fi ruter), senzorima kao i LED zaslonom na kojem će se, između ostalog, moći naći i turističke informacije vezane za grad Brčko.

 

Također, zahvaljujući solarnim panelima i postavljenim baterijama, klupe će se moći koristiti i po noći, a korisniku će biti omogućeno da putem četiri USB priključka i dva beskontaktna punjača puni baterije na svom mobilnom uređaju.

 

„Pametne klupe“ osigurala je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u saradnji s Turističkom organizacijom Brčko distrikta BiH i za njihovu izgradnju izdvojeno je oko 40.000,00 KM.

Više...

Predstavnici Brčko distrikta Bosne i Hercegovine posjetili Tešanj

  • Objavljeno u Brcko

Gradonačenik u tešnju

 

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić sa saradnicima danas je boravio u prvoj radnoj posjeti Općini Tešanj. Razgovaralo se u saradnji i mogućim ulaganjima tešanjskih privrednika  na području Brčko distirkta, ali i poljoprivredi i javnoj upravi. Brčko distrikt, kao posebna jedinica lokalne samouprave u BiH, bez entiteta i kantona, podredjena izravno državnoj upravi, ima mogućnost da donosi vlastite zakone. Oni su stimulativni za privrednike i to Brčko distrikt treba iskroistiti, jedna je od poruka gostiju iz Brčko distrikta.

 

 

-Želimo iskustva jedne napredne sredine iskoristiti eventualno ali i predočiti neke prednosti koje mi imamo kako bi osigurali neki vid saradnje i da se eventualno u budućnosti nadjemo zajedno u nekim zajedničkim projektima-kazao je, nakon sastanka sa domaćinima u Tešnju,  Kadrić.

2

 

S obzirom da je na području Tešnja ovih dana počela izgradnja autoputa na trasi koridora Vc, a da se na području Brčko distrikta radi na projektiranju buduće trase autoputa kroz ovaj dio naše zemlje, iskustva su razmijenjena i u ovom segmentu.

-U tako sveobuhvatnim projektima i Brčko distrikt će imati potrebu za izgradnjom pratećih saobraćajnica, eksproprijacijom zemljišta, tako da i u ovoj oblasti imamo jako zanimljivih tema za razgovor i razmjenu iskustava-kazao je tešanjski načelnik Suad Huskić.

 

1

 

U okviru posjete gosti iz Brčkog su posjetili i najveću mesnu industriju u našoj zemlji „Madi“, a sastali su se i sa dijelom privrednika koji rade na području Tešnja, ali i šire.

 

 

Izvor: Afirmativa.ba

Foto: facebook - Suad Huskić- Načelnik općine Tešanj

Više...

Društvo Crvenog krsta BiH dosad prikupilo oko 320.000 KM za pomoć Turskoj i Siriji

  • Objavljeno u BiH

crveni kriz Fena

 

 

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine do sada je prikupilo oko 320.000 KM pomoći ugroženom stanovništvu Turske i Sirije, koji su pogođeni razornim zemljotresom.

 

 

Kako je Feni izjavio generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić, Društvo Crvenog križa BiH je nakon saznanja za katastrofalni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju kroz svoju strukturu organiziralo akciju prikupljanja humanitarne pomoći na nekoliko vidova.

 

"Jedan je otvaranje humanitarnog broja - 17023 i do danas, bez presjeka iz Telemacha, imamo 79.768 poziva, što je oko 160.000 KM. Također, na naš žiro račun je uplaćeno dosad 163.553 KM. Što znači da je u ovom momentu, što se tiče finansijskih sredstava, Društvo kroz svoju strukturu skupilo više od 320.000 KM", kazao je Lazić.

 

 

Dodao je da su i različiti nivoi vlasti, ali i određeni broj privrednih subjekata također najavili uplate na humantarni žiro račun Društva Crvenog križa BiH.

Lazić naglašava da je Društvo Crvenog križa BiH u komunikaciji s turskim Crvenim polumjesecom, koji djeluje u BiH, prikupilo informacije o listi potreba za ugroženo stanovništvo te je organiziralo prikupljanje roba, kroz cjelokupnu strukturu - Crveni križ Federacije BiH, Crveni križ Republike Srpske i Crveni križ Brčko Distrikta.

 

"Ovih dana završamo transport konvoja sa prikupljenom robom, koja će sigurno biti s liste potreba s terena. Također komuniciramo sa Međunarodnom organizacijom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kako bi mogli dostaviti i pomoć namijenjenu ugroženom stanovništvu iz Sirije", kazao je Lazić.

 

 

Bit će organizirana još jedan akcija u kojoj će učestvovati Pošte Republike Srpske.

 

"Pošte Republike Srpske ponudile su saradnju Crvenom križu Republike Srpske, pošto u svim općinama mi imamo svoje općinske organizacije, a to je da se stave na raspolaganje svojim ljudskim i skladišnim kapacitetima - prostorom da nam organiziraju prikupljanje humanitarnih roba s liste, a također i kada se ta roba prikupi nude usluge prevoza njihovim prevoznim sredstvima, što je interesantna akcija koja će sigurno dati rezultate", kazao je Lazić.

 

 

Prema njegovim riječima, privrednici sa područja općine Kalesija također su ponudili svoja znanja i umijeće u izradi stambenih kontejnera namijenjenih za Tursku.

"To je jedna interesantna aktivnost. Sinoć smo se čuli sa privrednicima i oni su ponudili svoja znanja i umijeće u izradi stambenih kontejnera namijenjenih za Tursku i ponudili su da oni to montiraju na području Turske. To će biti akcija u kojoj će učestovati u saradnji sa našom organizacijom", kazao je Lazić.

 

 

Akcija prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije ostaje otvorena do daljnjeg.

 

 

Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se može donirati 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja.

 

 

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

 

 

Izvor: BHRT

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com