Menu

Princ iz Eleja 550x50

EU upozorila BiH zbog termoelektrane u Banovićima Istaknuto

termoelektrana banoviciEvropska unija upozorila je Bosnu i Hercegovinu da mora osigurati da termoelektrana, koja se napaja ugljem, mora ispuniti regulative zaštite okoliša prema standardima EU.

Janez Kopac, predsjednik Energetske zajednice EU, rekao je Reutersu da vlasti u BiH moraju osigurati da svaka termoelektrana nakon 1. januara 2019. godine mora biti usklađena sa Direktivama industrijskih emisija EU (IED).

Lokalni borci za zaštitu okoliša podnijeli su žalbu navodeći da je termoelektrani u Banovićima data saglasnost za izgradnju bloka od 350 megavata, te da nivoi zagađenja nisu u skladu sa normama Energetske zajednice EU.

Termoelektrana u sjevernozapadnoj BiH trebala bi biti izgrađena i finansirana od strane kineske korporacije Dongfang Electric Corp Ltd, te je ona samo u nizu termoelektrana koje koriste ugalj kao gorivo.

Borci za zaštitu okoliša upozorili su na posljedice ovakvih termoelektrana, te su podnijeli brojne brojne žalbe i tužbe.

Reuters zaključuje kako bi siromašna država, kakva je BiH, mogla biti dovedena u velike probleme zbog izloženosti potrebi da nadogradi svoje teroelektrane kako bi one ispunjavale uvjete EU, a za to je potrebno mnogo novca.

Autor: Reuters

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com