Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Vrijednost turskih investicija u BiH u ovom momentu veća od 305 miliona dolara Istaknuto

turskaba Trilateralni poslovni forum u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Turskim odborom za spoljnu trgovinu rezultirao je potpisivanjem sporazuma između ove tri države, a danas je razgovarano o unaprjeđenju ekonomskih odnosa Turske i BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Na simpoziju koji se održava u hotelu Bristol, generalni direktor Ziraatbank BH Ali Riza Akbas, kazao je za agenciju Patria da je u posljednje tri godine zaposleno 120 osoba iz BiH u njihovih deset poslovnica.

- Osamnaest godina smo tu, širimo svoje poslovanje i imamo namjeru otvarati poslovnice u Hercegovini i RS-u. Dajemo veliku podršku BiH, a samo od 2012. godine Vlada Turske je odobrila 150 miliona eura kredita koji se realiziraju preko Ziraatbank – kazao je Akbas.

On je posebno istakao historijske veze Turske i BiH što je jedan od dodatnih razloga za ulaganje Turske u našu zemlju.

- Moramo imati i veću ulogu u oporavku bh. ekonomije i to ćemo nastaviti raditi. Za mala i srednja preduzeća imamo kredite u visini i do 50.000 eura na period do 10 godina. Nastavit ćemo zapošljavati i to je pokazatelj da imamo želju da ulažemo i pomažemo bh. ekonomiji - zaključio je Akbas.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da su ovakvi poslovni forumi prilika da se istraže eventualne poteškoće u poslovanju dvije zemlje.

- Ovdje su predstavnici institucija i naučni radnici koji proučavaju probleme u poslovanju dvije zemlje. Dobre odnose između zemalja ne odlikuje poslovna klima i vanjskotrgovinska razmjena u dovoljnoj mjeri – kazao je Egrlić.

On je naveo i značaj Ziraatbank BH koja je najviše investirala u agrarni sektor, ali i proizvodnju.

- Došlo je do novih zapošljavanja. Turske investicije u BiH su uglavnom u proizvodnji, nisu u samom vrhu ulaganja ali se ulažu u proizvodnju i jako su značajne. Mislim da bi mogle biti veće jer imamo potencijala, a na nama je da približimo investitore da se upoznaju i nađu način saradnje – kazao je Egrlić.

Zamjenik ministra ekonomije Turske Ibrahim Senel u svom obraćanju analizirao je stanje svjetske ekonomije te iznio podatak da je Turska za posljednjih 10 godina došla na 18. mjesto svjetskih ekonomija, a 7. je u Evropi.

Senel je govoreći o ekonomskoj povezanosti BiH i Turske kazao da ih veže „iskonsko prijateljstvo na visokom nivou".

- Moramo raditi na trgovinskim i ekonomskim odnosima ali u dugoročnom odnosu i ojačati partnerstvo. Naša balkanska parola je „trgovina bez granica". Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali svjedoči o akceleraciji investicionih odnosa. Želimo ulagati u poljoprivredu, ali i druge usluge kao što su elektronske usluge i javne nabavke – kazao je Senel.

On je naveo da u BiH trenutno ima 28 turskih investicija u vrijednosti 305,5 miliona dolara.

- Kroz projekte Ziraatbanke, ali i druge finansijske institucije želimo ostvariti dodatni doprinos zapošljavanju i privredi. Naši odnosi mogu jačati i u sektoru obrazovanja i već imamo dva turska univerziteta sa oko 2.000 studenata. BiH je za Tursku važan prijatelj i želimo međusobni progres na veći nivo.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com