Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Vlasti u Distriktu ne znaju da je 1. aprila, 1946. u Brčkom počeo jedan od najznačajnijih ekonomskih projekata /V/

brcko banovici pruga1. aprila 1946. godine počela je organizacija prve Omladinske radne akcije na izgradnji željezničke pruge Brčko – Banovići.

 

Uz zvuke koračnice "Jedan, dva, jedan, dva, omladina Titova kreće na rad, zove obnova", blizu 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta učestvovalo je u gradnji legendarne pruge davne 1946. godine.

 

Tada to je bio jedan od najznačajnijih projekata kojim se i danas država BiH, a i Brčko distrikt BiH koristi.

 

Apsurdna i žalosna činjenica je da se današnje vlasti ne znaju koristiti tim projektom punim kapacitetom kao što je to prije bio slučaj.

 

Dok su pruge u dvadesetom vijeku razmjenjivale različita dobra i kroz željezničku putnu komunikaciju stvarali ekonomski standard i razvijali druge ekonomske grane, danas je sve “mrtvo”.

 

Takođe, ni vlasti u Distriktu nisu prepoznale važnost ovog projekta, te zbog današnjeg kreiranog katastrofalnog političkog i ekonomskog ambijenta i ne znaju da je na današnji dan 1946. godine pokrenut značajan ekonomski projekat.

 

Uzimajući u obzir da zbog “dugogodišnjeg nerada” i neznanja onih koji su u vlasti nije ni čudo da ne mogu prepoznati i realizirati ekonomske poduhvate i velike projekte za društvenu zajednicu.

 

Činjenica je da skoro ništa konkretno nisu uradili na poboljšanju i razvitku ekonomskog stanja u Distriktu osim dugogodišnjih obećanja.

 

Zbog toga danas mnogi građani Brčko distrikta BiH žive na rubu egzistencije, istovremeno neshvatljivo slijepo vjerujući već istrošenim obećanim iluzijama.

 

Sve dok vlasti ne shvate bitnost rada na ekonomskom polju, izgradnja pruge Brčko – Banovići će za one ljude koji razumiju značajnost ekonomskog razvitka biti još uvijek neprevaziđeni i “današnji” najznačajniji projekat.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com