Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ribić: Skupština Distrikta danas je legitimno i legalno usvojila budžet za 2015. godinu Istaknuto

skupstina Skupština Brčko distrikta BiH danas je po treći put usvojila budžet Brčko distrikta BiH za 2015. godinu u iznosu od 233 miliona KM.

Adem Ribić, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH kazao je da je danas skupština legitimno i legalno usvojila budžet za 2015. godinu.

"Ja sam presjedavao danas Skupštinom Distrikta. Usvojili smo budžet i stojim iza svega što smo danas dogovorili i donijeli odluke. Mislim da smo zaista maksimalno upotrijebili članove Statuta Brčko distrikta BiH, zakona, Poslovnika, sve da se ovaj budžet usvoji. Mislim da je ovaj budžet legitiman i legalan. Neko može reći prekršen je Statut, jer nisu bila tri predstavnika iz hrvatskog naroda, ali napominjem mi smo sve uradili da ta tri predstavnika budu prisutna i pozvali smo se na Poslovnik o radu Skupštine Distrikta i Statut. Oni nisu dostavili pismena opravdanja u datom roku i opravdanje su dostavili tek kasnije, a član 77. Poslovnika o radu Skupštine Distrikta kaže da prije početka skupštine opravdanje se može dostaviti, a oni su dostavili u toku", kazao je Ribić.

Esad Atić kazao je da je ovo samo nastavak blamaže Skupštine Brčko distrikta BiH i trenutne vlasti.

"Ovo je nastavak blamaže Skupštine Distrikta i vlasti vezano za usvajanje budžeta za 2015. godinu. Ovo je treći ili četvrti put da se usvaja budžet i svaki put mi upozoravamo na niz propusta. Praktično i danas se nisu stekli uslovi da se ovaj dokument usvaja na ovakav način obzirom da smo vidjeli da ni danas nije bio prisutan dovoljan broj zastupnika iz reda hrvatskog naroda. Obzirom da su prije nekoliko dana usvojili ovaj budžet zajedno sa amandmanima opozicionih političkih partija danas su napravili još jedan presedan i odlukom o dopustivosti proceduralnih radnji ukinuli praktično usvojeni budžet sa amandmanima što Statutom nije predviđen postupak, jer ne može se odlukom koja se usvaja sa 16 glasova praktično ukinuti budžet. Budžet jedino može ukinuti Apelacioni sud Distrikta. Budžet se može mijenjati jedino rebalansom i nije moguće nikakvom odlukom mijenjati, odnosno ukidati budžet, Nažalost, oni su takvom danas odlukom promijenili budžet. Ova nas vlast vodi i dalje u anarhiju i beznađe i nisam siguran kako će se sve ovo završiti. Vrijeme je da se Tužilaštvo, istražni organi i agencije pozabave ovim pitanjem", kazao je Atić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com