Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Andrej Gajić iz Bugojna oči u oči s ajkulama Istaknuto

Gajic-01Ajkule su među „najinteligentnijim" ribama s izuzetno razvijenim čulima. Vrlo često se bore za pažnju ljudi, a mnogi ne znaju koliko se ajkule vole maziti, uvjerava nas Andrej.

Sama pomisao na susret, oči u oči, sa morskim psima, kod većine ljudi izaziva veliki strah. Susret sa morskim psima dio je posla 24-godišnjeg Andreja Gajića iz Bugojna.


Još kao dječak, Andrej je imao veliku volju i ljubav prema poslu koji danas veoma uspješno obavlja.

 

– Da bi čovjek bilo šta uspio najvažnije je da ima volju i ljubav prema nekom poslu, to je prva pokretačka snaga ka nečemu konkretnom. Od kako znam za sebe, postojala je ta želja i svim svojim trudom i vjerom sam se maksimalno posvetio da je realizujem. Hvala Bogu, upravo je to ono što me je dovelo ovdje gdje sam sada i što me svakim danom vodi sve dalje. Rad i trud su potrebni, kada ide sve kako treba, pa čak i u momentima kada ne vidite svjetlo na kraju tunela – veli nam na početku razgovora Gajić.

 

Opasan posao

 

Andrej je većinu svog života proveo u Bugojnu, a trenutno živi i radi u Sarajevu gdje je završio studije Odsjeka za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Njegov život vezan je za morske životinje i instituciju Sharklab.

Prema njegovim riječima, plivanje i sam boravak u neposrednoj blizini ajkula, nije posao za svakoga, jer je stepen rizika za nestručne osobe na izuzetno visokom nivou.
– Plivanje kao i boravak u neposrednoj blizini ajkula je opasna aktivnost. Ne približavajte se ovim ribama ukoliko niste veoma iskusni i znate kako interpretirati njihovo ponašanje, jer iako se ovaj posao nekome čini jednostavnim, opasnost je uvijek u blizini – priča nam Andrej.

Naš sagovornik je predsjednik Upravnog odbora organizacije Sharklab, sa sjedištem na Malti, čiji je primarni cilj istraživanje i zaštita morskih pasa. Andrej je danas eminentni poznavalac i stručnjak za ajkule.

– Ajkule su među „najinteligentnijim" ribama s izuzetno razvijenim čulima. Vrlo često se bore za pažnju ljudi, a mnogi ne znaju koliko se ajkule vole maziti. Međutim, strah od ajkula i razlog što su uvijek na lošem glasu jeste zapravo, zbog loše interpretiranih filmova koji se često gledaju – uvjerava Andrej.

Neumski zaljev ima registrovanih ajkula, što je za mnoge bio šokantan podatak.

– Činjenica da recimo u Neumskom zaljevu ima registrovanih sedam vrsta ajkula i pet registrovanih vrsta raža za mnoge je šokantan podatak. Tigrasta ajkula je vrsta koja je ranijih godina, više puta, registrovana u Jadranu. Nekoliko primjeraka ove vrste registrovano je u albanskom gradu Drač, a vidjeli su je lokalni ribari. Ukoliko se isprovocira, zna biti itekako agresivna. U Neumu nije primjećena, ali je ništa ne sprečava da dođe – priča Gajić.

Susreti pod vodom

Naš sagovornik učestvovao je na brojnim konferencijama, seminarima, publicirao je nekoliko naučnih radova.

– Publicirao sam jednu knjigu i 30 naučnih radova u lokalnim i međunarodnim časopisima. Susreo sam više od 40 vrsta morskih pasa, imao samo veliki broj bliskih susreta pod vodom. Radio sam na istraživanju ponašanja i oboljenja ajkula i raža u SeaLife – vodećem svjetskom lancu akvarijuma. Svi navedeni angažmani su učinili od mene osobu kakva sam danas, uz usmjeravanje mojih mentora baš kao što ja to danas radim sa svojim kandidatima – dodaje.

Prema njegovim rječima, ko god želi, može postati dio njihovog tima.

– Bitno je naglasiti da svako ko je voljan može postati član našeg tima, bilo stručnog ili tehničkog. Mi vršimo obuke svog kadra i primamo periodično sve zainteresovane, raznih profila. Smatram da ne postoje riječi kojima se može opisati ovaj posao, dok čovjek se ne spusti pod vodu i ne pogleda oči u oči sa ribom – poručuje za kraj naš sagovornik.

(J. Herić/Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com