Menu

Brcko vodoravni11

COVID mobilni timovi: Evo kako izgleda procedura glasanja Istaknuto

mob tIzbori 2020. godine su specifični i po tome što će veliki broj građana glasati putem COVID mobilnih timova, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je početak njihovog rada u Sarajevu.

 

Nakon što su preuzeli adrese građana koje moraju posjetiti, mobilni timovi uputili su se na zadatke. Kako su naveli u izjavi za Klix.ba, komisija od tri člana posjetit će birače koji su zaraženi."Birački odbor čini tročlana komisija. Predsjednik i dva člana koji će biti maksimalno zaštićeni. Ići ćemo na vrata ljudima koji su zaraženi koronavirusom kao i onima koji su u izolaciji te su dostavili nalaze da su pozitivni na virus ili su dostavili rješenja o izolaciji", izjavili su.

 

Preuzimanje izbornog materijala (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Preuzimanje izbornog materijala (Foto: D. Ć./Klix.ba)Sama procedura glasanja, poprilično je jednostavna, a kako su naveli, birački tim neće ulaziti u kuće građana."Osobe će popuniti glasačke listiće i staviti ih u kovertu. Nakon toga, mi ćemo tu kovertu staviti u još jednu kovertu i potom sve staviti u kutiju pred njima. Mi nećemo ulaziti u kuću već ćemo biti ispred. Ako osoba nije u stanju izaći, moći će umjesto nje to uraditi srodnik koji će uz pokaz dokumenta potpisati da je preuzeo glasački materijal za tu osobu", objasnili su iz mobilnog tima za Klix.ba.

 

Pripreme za obilazak zaraženih birača (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Pripreme za obilazak zaraženih birača (Foto: D. Ć./Klix.ba)Centralna izborna komisija BiH, već ranije je najavila da će zbog pandemije koronavirusa, glasanje građanima koji su zaraženi virusom biti omogućeno putem mobilnih timova koji će ići na adrese.Prema posljednjim informacijama, građani su se za glasanje putem mobilnih timova mogli prijaviti jutros do 9 sati.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com