Menu

Brcko vodoravni11

Haris Mujić: "Mrav" iz Srebrenice Istaknuto

 

Mladi već godinama upozoravaju da u BiH ne vide vlastitu perspektivu, mnogi su već otišli ili to planiraju učiniti, ali ohrabruju rijetki primjeri aktivizma, borbe za promjene i blagog optimizma da se nešto ipak i kod kuće može napraviti. Srebreničanin Haris Mujić je mladić koji ne posustaje, pokušavajući na različite načine promijeniti stanje u rodnom gradu.

On je volonter, nagrađivani matematičar i fizičar, inovator, borac za ljudska prava, muzičar. Osamnaestogodišnji učenik Gimnazije u Srebrenici aktivista je Udruženja SARA, koje radi posebno s mladima i ženama u lokalnoj zajednici, učestvuje u volonterskim akcijama čišćenja grada, pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a član je i “Mreže mira”, koja organizira omladinske kampove i radionice o temi suočavanja s prošlošću.

Haris ističe da se mladi moraju uključiti u donošenje odluka o svojoj budućnosti u sredinama gdje žive, a da je politika u Srebrenici i cijeloj BiH najveći kočničar promjena u društvu.

Svojom energijom podsjeća na vrijednog mrava iz priče u kojoj svojom kapljicom vode pomaže u gašenju požara. Nije ni važno koliko će u tome uspjeti - važno je da je na pravoj strani i da pokušava motivirati i druge da ne odustaju.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com