Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

U BiH ima više od 600 milionera i skoro stotinu multimilionera! Istaknuto

The Cheapest Fastest And Best Ways To Send Money Online cover image“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milijunera i skoro stotinu multimilijunera koji raspolažu sa oko pet milijardi KM, što dovoljno govori koliki je jaz između bogatih i siromašnih … ”

 

 

Jaz između bogatih i siromašnih samo se povećava. I dok netko ima za automobil od pola milijuna maraka, većina građana živi na rubu egzistencije. Svako vrijeme nosi svoje breme, ali ono se ne dijeli jednako bar u BiH, piše RTVBN .

 

U vrijeme svake krize najviše je ispaštao običan narod, tako je i sada. I posljednja korona kriza najmanje je pogodila one sa dubokim džepom, kao i one u državnim jaslama.

 

S druge strane, brojna mala poduzeća su zatvorena, a radnici ostali i bez crkavice koju su zarađivali. Za to vrijeme dok tonu u sve veće siromaštvo, vlastitim očima gledaju kako bogatstvo bogatih još raste. A teret nepravde postaje sve teži.

 

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milijunera i skoro stotinu multimilijunera koji raspolažu sa oko pet milijardi KM, što dovoljno govori koliki je jaz između bogatih i siromašnih. Također, govori i o tome da su zakazale institucije koje bi trebalo da vode računa i o enormnom bogaćenju, ali i o ljudima koji su u stanju socijalne potrebe“, rekao je za RTVBN sociolog Vladimir Vasić.

 

”Kad govorim da treba da vode računa o ljudima koji se enormno bogate prvenstveno mislim sa zakonskog aspekta, da se ispita na koji način ti ljudi dolaze do velikih iznosa novca, na koji način šire svoje bogatstvo, na koji način se enormno bogate”, kaže Vasić.

 

”Potrebno je urediti sustav na način ravnomjerne raspodjele. Postoji sustav socijalnih davanja, ali ta politika ne može biti presudna za suzbijanje ovog fenomena. Socijalna davanja moraju biti usmjerena na radno nesposobno stanovništvo, dakle umirovljenicima, invalidima i nekim drugim kategorijama koji nisu radno sposobni. Država treba da osigura mogućnost radno sposobnog stanovništvu da radi i zarađuje za svoj život”, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

 

Međutim, veliki problem u BiH je što najveći dio radnika ne može zaraditi za normalan život bez mnogih odricanja i što je velikim dijelom i radnička klasa na ivici siromaštva.

 

Sit gladnom ne vjeruje. Pa tako i ne čudi mnogo podatak da je za najskuplji automobil u prošloj godini izdvojeno preko pola milijuna maraka, te da je u godini korone skočio i uvoz srebra, zlata i dragulja u BiH.

 

”Oni koji su bogati oni nemaju mjere, koriste svoje bogatstvo, raskoš dok ostali se bore za preživljavanje. Dakle, nema svijesti, a prvenstveno svijest treba probuditi kod političara koji treba da uvedu novu politiku. Taj trend promjena polako dolazi u BiH. Vidjet ćemo u kojoj će se mjeri to razvijati, ja sam optimista. Mislim da su promjene u BiH neminovne”, smatra Orašanin.

 

”Prosto moramo da budemo društveno odgovorni svake dvije, odnosno četiri godine, u tom demokratskom smislu da budemo odgovorni da nešto promijenimo”, ističe Vasić.

 

Kriza u Bosni i Hercegovini nažalost će potrajati. Kako god, krizu će osjetiti najugroženiji i najsiromašniji.

 

A krize nije bilo niti će je ikada biti za one koji voze automobile od nekoliko stotina hiljada maraka, opuške otresaju u pepeljaru od nekoliko hiljada maraka, a za nerad bivaju čak i nagrađeni, prenosi RTVBN.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com