Menu

758BB826 A666 43CF 9D4D 8083CD7F03D1

Slovenci počeli izdavati potvrde o imunosti na koronu Istaknuto

 

Za osobe koje su preboljele Covid-19 ili su dobile dvije doze vakcine protiv te bolesti u Sloveniji se smatra da su imune pa ne trebaju negativan test na koronavirus ako na primjer idu na skijanje unutar zemlje, no potvrde o imunosti koje izdaju doktori za sada ne vrijede u inostranstvu.

I vlada Janeza Janše je, poput nekih drugih, pokazala interes za ideju o standardiziranoj potvrdi o imunosti koja bi se koristila za inostrana putovanja.

Ideja o takvom dokumentu je vrlo dobra, ali je do realizacije dug i zahtjevan put, kazao je ovih dana za slovenske medije Andrej Šter iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, prenose u četvrtak mediji. No, on upozorava da je najprije potrebno definirati format takve potvrde i osigurati njenu kredibilnost.

“Lično smatram da je uvođenje dodatnog dokumenta koji bi omogućio putovanja jedva vjerovatan”, kazao je Šter, koji više nade polaže u bilateralne ili regionalne sporazume u okviru kojih bi takve potvrde o imunosti priznavale međusobno najmanje dvije ili više država.

Potvrde o vakcinisanju ili o preležanoj bolesti izdaju porodični doktori, u pravilu stoji 15 eura premda neki uslugu ni ne naplaćuju, a interes je velik, neki doktori dnevno dobiju i desetak takvih zahtjeva.

Zbog turizma i velikog broja Slovenaca koji u Hrvatskoj, posebno u Istri i na Kvarneru, imaju nekretnine do kojih zbog epidemije trenutno ne mogu, mediji u Sloveniji s velikim interesom prate kakvo će stajalište oko inicijative nekih država za uvođenje tzv. Covid-pasoša zauzeti hrvatska vlada.

Mariborski dnevnik “Večer” u četvrtak navodi da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio da Hrvatska za sada ne razmatra mogućnost da bi pri ulasku u zemlju prednost imali oni koji su vakcinisani protiv Covida-19, no da će se uključiti u raspravu o tome koja je najavljena na nivou Evropske unije.

Na pitanje o grčkoj inicijativi da se za putovanja u Evropi uvedu tzv. covid pasoši slovenski premijer Janez Janša prošle je sedmice odgovorio kako mu se u sadašnjoj situaciji čini da je to “realnost koja je pred nama”. Inače će biti teško, u vrijeme dok pandemija nije obuzdana, putovati s jednog aerodroma na drugi ili iz države u državu, rekao je Janša dodavši da se o takvoj ideji već više od mjesec dana raspravlja “na različitim razinama”.

Janša je kazao da na takvu situaciju treba biti spreman, premda je sada najvažnije osigurati da se pribavi što više vakcina i vakciniše što veći dio populacije.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju, a koji su preboljeli Covid u zadnjih šest mjeseci ili su cijepljeni s dvije doze vakcine, od prošle subote ne trebaju dokazivati imunost testiranjem odnosno mogu ući bez karantene, uz predočenje liječničke potvrde, prenosi Hina.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com