Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Vršnjačko nasilje-zašto se javlja i kako ga prevenirati? Istaknuto

 

Sve češća tema u našem društvu je nasilje, s naglaskom na vršnjačko nasilje. Ono što jeste važno prvo definisati problem, a onda definisati ključne aktere preventivnog rada.

 

Kada definišemo nasilje najčešće kažemo da se može opisati kao ponašanje kojim nanosimo štetu drugoj osobi, putem izazivanja straha utječemo na mišljenje druge osobe. U konačnici je aktivnost kojom se putem dominacije nad drugom osobom pokušava dobiti moć putem nanošenja boli drugoj osobi.

 

Postoji nekoliko vrsta nasilja, ali je akcenat na vršnjačko nasilje, kao aktuelni problem našeg društva.
Porodica kao najvažniji segment društva, u kojem djeca uče po modelu roditelja i gdje se uče navike i vještine je prvi i osnovni stub gdje ima mnogo više prostora za preventivni rad, kako bismo imali manje pojava nasilja bilo koje vrste.

 

Vrlo često čujemo, vidimo ili svjedočimo nasilju, ali i naša izostala reakcija puno govori o samoj asimilaciji ove pojave u kulturu življenja. Odrastajući, djeca usvajaju obrasce ponašanja iz okruženja, ali i ono što vide, a ne ono što im govorimo.

 

U vremenu smo u kojem je upotreba tehnologija postala nešto što se utkalo u odgoj i kulturu, i čini se nemoguće, u razgovoru s roditeljima čuti da prilikom odgoja djece dijete ne raste u tablet, telefon, igrice (neprimjerene), ali i drugi dostupan sadržaj koji nije prilagođen uzrastu.
S druge strane imamo roditelje gdje se u brizi za egzistencijom, ali i zanemarujući važnost toga čemu dijete usmjerava pažnju vrlo malo ili nikako provjerava sadržaj kojem su djeca izložena. Laka dostupnost neprimjerenih sadržaja djeci, i istovremeno izlaganje istim dovodi do toga da djeci postaje prirodno nasilno okruženje, i onda ne čudi izostanak reakcije.

 

Slušamo, čitamo i gledamo svakodnevno apele roditelja djece koja su otišla od kuće, djece koja su popila smrtonosnu dozu medikamenata i tako okončali svoje probleme..Gdje su roditelji u životima njihove djece? Znaju li roditelji šta se dešava u životima njihove djece, ili samo komuniciraju putem javnih servisa kada najčešće bude kasno?

 

Pored drugih institucija koje bi trebale biti korektivni faktor u odgoju djece, kao što su obrazovne institucije, najveći zadatak je na roditeljima/starateljima da budu prisutni u životima svoje djece, razgovaraju, budu upućeni u njima aktuelna dešavanja, i budu podrška.

 

Ukoliko uvide da nisu u mogućnosti izaći samostalno iz problematične situacije, zašto bježati od stručnih lica(psihologa, psihoterapeuta) koja su nam više nego ikad i online dostupna, a sve u cilju lakšeg prevladavanja problema?
Vrlo često se svi radeći u odgojno-obrazovnim institucijama susrećemo sa raznim pojavama nasilja (u porodici, u školskom okruženju, nasilje na društvenim mrežama i dr.). Kada se problem identifikuje, i ako se utvrdi da je akter nemilog događaja ,,viđenije“ dijete, ili neko ko ima dovoljno jake veze da pozivom utaba sve važeće disciplinske pravilnike, nakon par poziva mjere se postepeno koriguju, dijete ispravi mjeru ali ne i postupke, i taj problem postaje društveni, a onda mjere važe samo za one koji nemaju nikog za pozvati telefonom.

 

Dok god ne budemo kao društvo spremni svi osuditi čin koji je za osudu i prestati gledati o kome se radi, onda će biti pomaka.
Živimo u vremenu u kojem se obrazovanje stiče prečicama, ispiti završavaju pozivima, uspjesi djece namicanjem ocjena da bi se uspjeh čim prije slikao za društvene mreže i okolinu zadivio i prikrio sav neuspjeh njih kao roditelja; ukoliko želimo da nam djeca ne izrastu u provokatore, manipulatore, nasilnike, valja prihvatiti da su djeca materijal od kojeg se stvaraju produkti isključivo svojih roditelja, koji zahtijevaju svakodnevni nadzor.

 

mr. sc. Edina Osmić-Šadić
dipl.pedagog.-psiholog, psihoterapeut pod supervizijom

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com