Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Vedrana umjesto posla u inostranstvu, izabrala da gaji koze u Donjoj Bukovici Istaknuto

f12b2298 d841 4919 ae31 0a6b426e1663

 

 

Za bavljenje kozarstvom treba imati osećaj, emotivno prići životinjama koje su izuzetno čiste i nadasve, pametne, i koje iskazanu ljubav i pažnju, apsolutno uzvraćaju.

 

Ovako priča Vedrana Petrović (34), rođena Zeničanka, koja godinama unazad druguje sa kozama u Donjoj Bukovici između Bijeljine i Brčkog.

- Nije me bilo sramota da se bavim uzgojem koza, iako je bilo ponuda za posao u inostranstvu. Ja sam izabrala ovo, i počela sa samo dvije koze! Nije ovo nekakav biznis od koga se može obogatiti, ali prevladala je ljubav prema životinjama, zdrav život na selu i sloboda na širokom prostoru šuma i livada - objašnjava Vedrana.


Za razliku od Zapada, posebno u Italiji, Francuskoj i Španiji gdje je došlo do porasta u proizvodnji, i gde se kozje mlijeko maksimalno koristi, kod nas kozarstvo još nije zaživjelo na pravi način. Tek u godini pandemije virusa korona, došlo je do velike potražnje kozjih proizvoda, posebno mlijeka, jer ono jeste ljekovito. Medicina je dokazala ljekovitost kozjeg mlijeka u liječenju upale pluća i tuberkuloze, hepatitisa, problema sa disajnim organima, čirem na želucu, liječenju visokog pritiska...


Vedrana ističe da je za kvalitet i ljekovitost kozjeg mlijeka, presudno to što se koze ne hrane koncentrovanom hranom, nego pasu po čistoj livadi sa bezbroj ljekovitih trava.

- Trenutno sam pravi nomad, jer živim na iznajmljenom imanju, a koze napasam po livadama koje mi ustupaju dobri mještani Bukovice. Zbog čestih premiještanja, morala sam stado sa 70 koza, smanjiti na tridesetak, ali se nadam da ću sljedeće proljeće i nove jariće dočekati u svojoj štali, na vlastitoj farmi - kaže na kraju Vedrana.


RASTEREĆEN ŽIVOT
SA svojim kozama i jarićima živim rasterećeno od svih gluposti na ovim prostorima.

- LJudi se mrze a kod mene jedu i piju vodu zajedno, koze, dva psa i dve mačke, i niko nikoga ne dira. Svaka moja koza ima svoje ime, pa kad zovnem Laru, nikada neće doći Darija, Vidak, Živko, Vaskrsenija ili Sanja... nego samo Lara - kaže Vedrana.

Infobijeljina

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com