Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Javna sigurnost apelira na građane-Obratite pozornost na preventivu trovanja ugljen monoksidom Istaknuto

Grijanje zimi predstavlja potencijalno vrlu opasnu stvar jer sa sobom može donijeti i neželjenog gosta – ugljen-monoksid, iako i u ljetnim mjesecima postoji opasnost od ovog „tihog ubice“.

 

Naime, premda znakovi trovanja ugljen mononoksidom mogu biti neprimjetni, radi se o situaciji gdje je ugrožen život.

 

„Riječ je o bezbojnom gasu, bez mirisa i okusa koji ne iritira sluznicu, što ga praktično čini neuočljivim, dok ne postane prekasno. Ugljen-monoksid nastaje kao produkt gorenja tvari koje sadrže ugljenik bez dovoljne količine kiseonika u vazduhu, što se u domaćinstvima događa pri gorenju drva i uglja u kaminima i pećima na čvrsto gorivo. Osim toga, njime obiluju i automobilski gasovi, što može biti posebno opasno ukoliko upalimo automobil u zatvorenoj garaži, a zatim ga pustimo da radi kako bi se motor zagrijao.“-kazao je Vladimir Vojvodić ,šef Odsjeka za zaštitu od požara i spasavanje

 

Kako pomoći?

Primjetite li osobu za koju sumnjate da je otrovana ugljen-monoksidom, odmah je izvucite na svjež vazduh, pozovite hitnu pomoć i pružite prvu pomoć unesrećenom.

 

Kako spriječiti trovanje ugljen-monoksidom?

 

- Redovno zračite prostorije poput kuhinja, kotlovnica, garaža kao i sve ostale u kojima se koriste peći za grijanje.

- Ne ostavljajte automobil da radi u zatvorenoj garaži, a kada ga izvezete iz garaže, ostavite garažna vrata otvorena još neko vrijeme, kako bi se prostorija prozračila.

- Obavezno jednom godišnje angažujte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak. - Redovno servisirajte kućanske aparate koji rade na plin.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com