Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

AstraZeneca radi na proizvodnji ciljane vakcine za omicron Istaknuto

 

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u srijedu da u saradnji sa Oxfordom radi na proizvodnji vakcine za omicron soj koronavirusa.

- Zajedno sa Univerzitetom Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji vakcine za omicron soj, u slučaju da bude potrebno - navodi glasnogovornik te kompanije.

Univerzitet Oxford nije imao komentar na ove navode.

Financial Times prvi je izvijestio o ciljanoj vakcini za omicron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandya Douglasa.

- Vakcine temeljene na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogle koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili - kazao je Douglas za Financial Times.

Prošlosedmična laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omicron soja.

 

Proizvođači vakcina Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim vakcinama za omicron soj. Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.

 

Izvor: Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com