Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Brčko: Sve javne ustanove i privatna preduzeća dužna su imati protivpožarnu zaštitu Istaknuto

 

Inspektori protivpožarne zaštite Inspektorata Brčko distrikta u sklopu redovnih aktivnosti vrše nadzor i inspekciju nad svim javnim objektima i privatnim firmama koje su u obavezi da imaju svu Zakonom predviđenu protivpožarnu opremu za početno gašenje požara.

 

Svako preduzeće ili javna ustanova u Brčko distriktu dužni su prema Zakonu o zaštiti od požara Distrikta posjedovati ispravne aparate za početno gašenje požara, ukoliko su u mogućnosti obezbjeđenu hidrantsku mrežu, i sve obučene radnike kako bi mogli intervenisati u slučaju požara, saznali smo u Inspetkoratu Brčko distrikta.

 

Inspektor zaštite od požara u brčanskom Inspektoratu Sabir Zohorović rekao je da ova služba godišnje izvrši inspekcijski nadzor nad oko 140 objekata, a da se kontrole na benzinskim pumpama, vrtićima i školama u distriktu obavezno rade, najmanje jednom godišnje.

 

Kada se zapošljava novi radnik on se, prema riječima Zohorovića, mora odmah obučiti za početno gašenje požara jer svi radnici moraju proći protivpožarnu obuku.

 

Ukoliko neko ne postupi prema pozitivnim zakonskim propisima i ukoliko nema adekvatnu protivpožarnu zaštitu u svom objektu i nije obučio radnike, prema riječima Zohorovića, on se prvo upozorava kako bi nabavio potrebnu opremu i obučio svoje radnike, a ukoliko se ogluši, onda se putem Suda prekršajno kažnjava.

 

„Cilj nam je da svi, ako ih na vrijeme upozorimo, nabave obaveznu opremu za početno gašenje požara radi svoje bezbjednosti i bezbjednosti imovine koju imaju“, istakao je Zohorović.

 

Govoreći o drugim aktivnostima inspektrora protivpožarne zažtite Zohorović kaže da su pored redovnih aktivnosti inspektori angažovani kod polaganja stručnih ispita kod rukovanja zapaljivim tečnostma u prometu, kao i u slučaju požara izlazak na lice mjesta radi utvrđivanja uzroka nastanka požara.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com