Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Detalji plana za brčanski akva park: Izgradnja za maksimalno tri godine, u planu i hotel Istaknuto

 

Vlada Brčko distrikta BiH uskoro će, kako je najavio Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, raspisati javni poziv za izgradnju modernog akvaparka, koji je usklađen s prijedlogom regulacionog plana Ficibajer.

 

 

Kako navodi Kadrić, ovaj vodeni park će Distrikt učiniti atraktivnom turističkom destinacijom i građanima pružiti nove neophodne sadržaje, a investitorima će omogućiti da kroz ulaganje u ovakav turistički kompleks ostvare poslovne interese.

 

Vlada Brčko distrikta BiH je naručila izradu regulacionog plana turističko-rekreativne zone Ficibajer, koja je kao takva poznata još iz doba Austro-Ugarske. Na tom području u finalnoj je fazi izgradnja gradskog stadiona. Posljednji tender za izgradnju stadiona raspisat ćemo krajem godine i dodatno smo obezbijedili oko 9,5 miliona KM. U okviru tog kompleksa naći će se multifunkcionalna gradska dvorana za koju smo danas (juče, op. a) predali dokumente za urbanističku dozvolu, koja će podrazumijevati i zatvorene bazene.

 

Pored te dvorane, uradili smo idejni projekat budućeg vodenog parka za koji smo se opredijelili da ponudimo potencijalnim privatnim investitorima da Vlada Distrikta ishoduje dozvole i da omogućimo jednu dugoročnu koncesiju s obzirom na to da se radi o atraktivnoj lokaciji na samoj obali Save, u blizini gradske dvorane, stadiona i hotelskih sadržaja koji će biti predviđeni u toj zoni, kaže Kadrić za Oslobođenje.

 

Dodaje da će ovih dana ishodovati lokacijsku dozvolu, raspisati javni poziv i ponuditi investitorima, ko želi da gradi hotel, plus akva park, kao jedan kompleks.

 

Smatra da bi ulaganje u ovakav objekat, kojeg nema u bližem okruženju, bilo sasvim ispravna investicija.

 

– Mi bismo omogućili faznu izgradnju akva parka i naše procjene su da bi to koštalo između šest i osam miliona KM. To su procjene inžinjera koji su radili na pripremi idejnog projekta, ali sa Vladom Distrikta se da dogovoriti i fazna izgradnja. Jedan od elemenata koji će nas opredjeljivati jeste brzina izgradnje prilikom izbora budućeg privatnog partnera, a to je maksimalno do tri godine da se u cijelosti izgradi, napomenuo je.

 

Na kraju je dodao da Distrikt nema vlastitu turističku zajednicu, ali da će se i to promijeniti.

 

– Pripremili smo sva akta da formiramo turističku zajednicu. Do sada smo imali službu za turizam u okviru Gradske uprave, što se pokazalo neefikasnim. Mnogo je turističkih potencijala koje ima Brčko i kulturno-historijskih vrijednosti koje treba reafirmisati i dati im novu funkciju, te organizovati drugačije tretiranje tih vrijednosti, rekao je Kadrić.

 

Izvor: Oslobodjenje

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com