Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Amerika prvi put odobrila prodaju mesa koje je uzgojeno u laboratoriji Istaknuto

 

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prvi je put odobrila mesni proizvod uzgojen iz životinjskih ćelija za prehranu ljudi, objavila je agencija u srijedu.

 

UPSIDE Foods, kompanija koja proizvodi ćelijski uzgojenu piletinu prikupljanjem ćeija iz živih životinja i korištenjem ćelija za uzgoj mesa u spremnicima od nehrđajućeg čelika, moći će plasirati svoje proizvode na tržište nakon što ih pregleda Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. (USDA), stoji u saopćenju FDA-e.

 

"Svijet doživljava prehrambenu revoluciju i (FDA) je predana podršci inovacija u opskrbi hranom", rekli su povjerenik FDA Robert M. Califf i Susan Mayne, direktorica FDA-inog Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu u izjavi.

 

FDA je u dokumentima objavljenim u srijedu rekla da je pregledala podatke kompanije i da nema daljnjih pitanja o zaključku kompanije da je njezin proizvod siguran za prehranu ljudi.

 

"Oduševljeni smo objavom FDA-e", rekao je David Kay, UPSIDE-ov direktor komunikacija, u e-poruci. "Ovaj historijski korak otvara put našem putu do tržišta."

 

Farme sa kravama su jedan od najvećih zagađivača, a procjenjuje se da će ljudska populacija na zemlji u narednih 50 godina rasti do cifre od 10,5 milijardi. Tako da su novi i ekološki načini za obezbjeđivanje ishrane stanovništva jedan od najvećih izazova za čovječanstvo.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com