Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Hrvatska od 1. janura u Šengenu: Poznata su pravila za ulazak državljana BiH u ovu zemlju Istaknuto

 

Ulazak Republike Hrvatske u šengenski prostor 1. januara sledeće godine sa sobom neće donijeti velike promjene s obzirom na to da Hrvatska već duže vrijeme provodi šengenska pravila na granici.

 

No, u trenutku kada na snagu stupi odluka o Evropskom sistemu za informacije o putovanjima i odobravanju putovanja (ETIAS), a što bi moglo uslijediti do kraja 2023. godine, državljani BiH moraće prije putovanja u šengenski prostor podnijeti jednostavan zahtjev koji će vrijediti tri godine i čija će cijena iznositi 7 eura, piše Večernji list BiH.

No, ono što je nepoznanica jeste odgovor na pitanje hoće li ovaj obrazac morati popunjavati i državljani Evropske unije, odnosno Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini.

Za sada konačnog odgovora nema, no, kako saznaju, čeka se smjernica Evropskog vijeća koja bi mogla stići u narednih nekoliko dana i nakon koje bi mnoge stvari u tom kontekstu mogle biti jasnije. Jasno je i kako se Evropska unija sada suočava sa jedinstvenom situacijom s obzirom na to da izvan granice Šengena žive njeni državljani, a koji prebivalište imaju u Bosni i Hercegovini, državi koja nije članica Unije.

I dok je za sve evropske državljane koji imaju prebivalište u zemljama EU situacija kristalno jasna, ovo je trenutak u kojem će se morati dodatno razmišljati kako reagovati. Kada je riječ o samom ETIAS-u, radi se o automatizovanom elektronskom sistemu koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zonu Šengena.

Iz Ambasade Evropske unije u BiH za Večernji list su objasnili kako se očekuje da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine.

"ETIAS ne uvodi obaveze, poput obaveze posjedovanja vize, i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize", naglasio je portparol Ambasade Evropske unije i Ureda posebnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Istovremeno je objasnio i kako će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u šengensku zonu trebati prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS web-stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobijeno ETIAS odobrenje vrijediće tri godine.

"Neke od ETIAS-ovih pogodnosti uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama", zaključio je.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com