Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma Istaknuto

 

Nedostatak šumara jedan je od problema s kojima se susreću u Pododjeljenju za šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH. Zbog ovog nedostatka dolazi do nezakonitih sječa šuma.

 

“Kada su u pitanju nezakonite sječe šuma, na području Brčko distrikta BiH zabilježen je 41 slučaj nelegalne sječe šume koje su u vlasništvu Distrikta, te 19 u privatnom vlasništvu. Nekih 38 je bilo prekršajnih prijava, za sječu do dva metra kubna kada je u pitanju krađa ili bezpravna sječa bez podnesenog zahtjeva, bilo je i slučajeva gdje postoji osnovana sumnja za počinjeno krivično djelo šumske krađe”, kazala nam je Ljiljana Zenunović šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu.

Kazne uglavnom plaćaju vlasnici privatnih šuma, koji su izvršili sječu šume bez podnesenog zahtjeva, dok ovi slučajevi koji vrše krađu šume uglavnom ne budu uhvaćeni.

 

“Jedan od razloga krađe šume je nedostatak šumara, po tri šumara su u privatnim šumama i u šumama u vlasništvu Distrikta. Imamo potrebu za većim brojem šumara, a trenutno nemamo ni inžinjera šumarstva, te popunom ovih mjesta imali bi puno bolje uvjete za rad”, dodala je Zenunović.

Šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu je za kraj dodala kako je ove godine na području Distrikta pošumljeno 7,8 hektara šuma u privatnom vlasništu, te je zasađeno oko 17.000 sadnica.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com