Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Državljanin Hrvatske osumnjičen za krijumčarenje 30 migranata iz BiH prema EU Istaknuto

 

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Кukeca, rođenog 1961. godine u Bjelovaru, državljanina Hrvatske, zbog krijumčarenja ljudi.

 

Kako je saopćilo Tužilaštvo biH, on se tereti da je 3. augusta 2022. godine, s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, za novčanu naknadu od 500 eura po osobi, pokušao nelegalno prebaciti 30 migranata, državljana Turske, među kojima je jedan bio maloljetan, sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske i EU.

 

To je, prema navodima iz optužnice, učinio, iako je znao da krijumčarene osobe, odnosno migranti, ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uvjete za zakonit prelazak državne granice BiH.

 

Prema navodima optužnice, optuženi je prilikom redovnog transporta robe u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila kojim je upravljao, nezakonito pokušao prokrijumčariti migrante preko državne granice, a u čemu je spriječen prilikom redovne kontrole službenika Granične policije na graničnom prijelazu u Bosanskom Šamcu.

 

- Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi stava 1. КZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona - naveli su iz Tužilaštva.

 

Optuženi se nalazi u pritvoru, a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Izvor: Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com