Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Na području Brčko distrikta BiH na četiri sabirne tačke postavljeni kontejneri za prikupljanje ambalažnog otpada Istaknuto

 

Jučer su na području Brčko distrikta BiH, na četiri sabirne tačke postavljeni kontejneri za prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida koji se koriste u poljoprivredi. Sabirni kontejneri su postavljeni na parcelama poljoprivrednih preduzeća Agro pejin d.o.o. u Grbavici, Agro Kostić u Slijepčevićima, Megamarket kompani d.o.o. na Plazuljama i preduzeću Kompot-Voće d.o.o u Boderištu. Sa prethodno postavljenim ispred preduzeća Maočanka commerce d.o.o u Maoči i Soff.do.o. u Šatorovićima čine šest sabirnih lokaliteta gdje se odvija prikupljanje štetne ambalaže od pesticida. Osim Brčkog ovaj projekt obuhvata još šest lokalnih sredina u Bosni i Hercegovini. Trenutno je u izradi i program razvoja sistema upravljanja spremnicima za period 2023-2027.

Aktivnosti se odvijaju u okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH“. Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini, a finansiran je od strane Vlade Švedske. Današnje aktivnosti su provedene u suradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH i Inspektoratom Brčko distrikta BiH.

Osim postavljanja kontejnera, proizvođačima su podjeljene jumbo vreće i adekvatne vreće manjeg obima za prikupljanje ambalažnog otpada, zaštitna oprema u vidu zaštitnih odijela, rukavica, maski, naočala i promotivnog materijala.

 

Nezbrinuti ambalažni otpad od pesticida šteti našoj životnoj sredini. Posljedice zagađenja su vidljive u tlu, vodnim tokovima i biološkom svijetu. Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada u poljoprivredi smanjuju se količine štetnog otpada, štedi se novac, stvara se kvalitetna osnova za recikliranje i poboljšava se ambijent za zdrav okoliš i zdravlje ljudi.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com