Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Hrvatski, crnogorski i bh. stručnjaci rade na zajedničkom projektu upozoravanja od klizišta Istaknuto

Klizište

 

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle, u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom i Zavodom za geološka istraživanja iz Crne Gore, radi na projektu "Sistem ranog upozoravanja od klizišta".

 

Trenutno se u okviru ovog projekta ​analiziraju područja Grada Tuzle i Distrikta Brčko, ali je namjera projekt proširiti i na cijeli Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu. Cilj je da se spriječi ponavljanje šteta izazvanih klizištima 2014. godine, piše Večernji list BiH.

 

Štete iz 2014.

 

Sistem ranog upozoravanja od klizišta zapravo predstavlja ispitivanje i definisanje područja neke lokalne zajednice koja su aktivna ili potencijalna klizišta. Već urađena karta Tuzle pokazuje kako je veći dio grada označen crvenom bojom, odnosno u većoj je ili manjoj opasnosti od klizišta. Kada se najave obilne padavine, sistem ranog upozoravanja predviđa da građani na ovim područjima povećaju pozornost na neizravna klizišta u svojoj okolini.

 

- Tako da bi stanovništvo pravovremenim dojavama Civilnoj zaštiti omogućilo da CZ svoja sredstva usmjeri tačno u one zone, u kritične zone, a ne da se rasporedi na području cijele općine ili cijelog grada s obzirom na to da je u takvim situacijama važno gdje koja služba, odnosno gdje koji stručnjak ide u toj zoni - kazao je Kenan Mandžić s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

 

Projekat razvijanja sistema ranog upozoravanja od klizišta, kao prekogranični projekt, financiran je s dva miliona konvertibilnih maraka iz europskih fondova i treba biti završen do septembra iduće godine. Osnovni cilj je raditi na prevenciji ponavljanja scenarija velikih poplava i klizišta koji su ovo područje pogodili 2014. godine.

 

- Djeluje preventivno, smanjuje reprizu, možemo odrediti, "divlju gradnju" možemo svesti na minimum ili možda čak i na nulu. Drugo, omogućava kantonalnom štabu Civilne zaštite uvezati sve to u jedan sistem, da u realnom vremenu ima podatak šta se događa na terenu - kazao je Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

 

Sistem ranog upozoravanja od klizišta, osim učinkovitijeg djelovanja jedinica civilne zaštite na terenu, treba kroz izrađeni katastar klizišta omogućiti lokalnim vlastima bolje upravljanje izgradnjom na svom području.

 

- To ne znači da je tu klizište, nego daje mogućnost i gradskim tijelima, a i tehničkim osobama, odnosno inženjerima, uraditi dovoljan broj ispitivanja kako bi objekti ili infrastruktura koja se postavlja na tim područjima, odnosno gradi, mogli na ispravan način biti izgrađeni i biti zaštićeni od pojave klizišta - izjavio je za BHRT Adnan Ibrahimović s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

 

Izgradnja katastra

 

Izgradnja katastra klizišta jedna je od obaveza naše zemlje u procesu pridruženja Europskoj uniji, pa je i ovaj projekt jedna od prednosti u tom smislu. RGGF je dobio više od 700.000 maraka u opremi za realizaciju projekta "Sistem ranog upozoravanja od klizišta". Nakon Distrikta Brčko i Tuzle, očekuje se da ovaj sistem bude razvijen i u ostalim gradovima Tuzlanskog kantona, a vjerojatno će biti prihvaćen i u drugim dijelovima države.

 

 

Izvor: večernji.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com