Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Održana 36. Redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Istaknuto

Skupština Brčko 2

 

 

Skupština Brčko distrikta usvojila je na 36. redovnoj sjednici, koju je održala danas, Zakon o djelatnosti osiguranja u Brčko distriktu.

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da ovaj zakon upućuje na primjenu entitetskih propisa kada je u pitanju rad osiguravajućih društava na području Brčko distrikta, shodno njihovoj registraciji.

 

To znači, pojasnio je Milić, ako je osiguravajuće društvo registrovano u agenciji u Republici Srpskoj onda se primjenjuje zakon iz Republike Srpske, ili federalni zakon ako je društvo registrovano u agenciji u Federaciji BiH.

 

„Riječ je o jednoj oblasti gdje je i ranije važio entitetski propis koji reguliše ovu materiju, s tim što je važio samo osnovni tekst. Entiteti su mijenjali svoje propise čime su osiguravajuća društva koja djeluju na području Distrikta bila zakinuta u svojim pravima. U konsultacijama s drugim institucijama predloženo je ovo rješenje koje je danas dobilo podršku Skupštine Brčko distrikta“, istakao je Milić.

 

Milić je naveo da je najveću pažnju poslanika na današnjem zasjedanju izazvala informacija o isplaćenim nagradama zaposlenih u pravosudnim institucijama Brčko distrikta te da su svi poslanici podržali inicijativu da se redefiniše sistem nagrađivanja u pravosudnim institucijama od strane Pravosudne komisije s ciljem da se ukine dosadašnji sistem.

 

„Tokom diskusije preovladao je stav o potrebi da se Pravosudna komisija zamijeni odjeljenjem u Vladi Brčko distrikta koje bi se bavilo tim pitanjem. Prepreka za realizaciju ovog krupnog reformskog zahvata, u okviru reforme kompletne javne uprave, jeste Statut Distrikta Brčko koji predviđa postojanje Pravosudne komisije. Očigledno je da će nam u tom smislu trebati podrška većeg broja poslanika da bismo ciljano išli na izmjenu Statuta“, rekao je predsjednik Milić.

Predsjednik je napomenuo da je na današnjem zasjedanju Skupština informisana da Vlada nije pristupila realizaciji projekta E-beba koji bi roditeljima olakšao postupak prijave novorođenčeta te da je, uz jednoglasnu podršku svih poslanika, ponovo zatraženo od Vlade da bez odlaganja pristupi realizaciji tog projekta i da Skupštinu u roku do 60 dana informiše o onome što je preduzela.

 

Skupština Brčko

 

Na 36. redovnom zasjedanju usvojeno je niz odluka o utvrđivanju javnih interesa za realizaciju nekoliko kapitalnih projekata, kao i odluke kojima su poslovni prostori u vlasništvu distrikta dati na korištenje bez naknade za četiri brčanska udruženja pacijenata: „Život s celijakijom“, „Bubreg“, „Luj Braj“ i „Brčansko srce“.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com