Menu

vodoravno

Skupština Distrikta u brigama: Nema budžeta, nema novca za političke stranke Istaknuto

Skupstina vanredno2435Na današnjoj Skupštini Brčko distrikta BiH zastupnici su između ostalog vodili raspravu o problemu finansiranja političkih stranaka iz budžeta za 2016. godinu koji još uvijek nije usvojen.

 

Enes Pašalić (SBB) kazao je da Odluka o privremenom finansiranju je po mnogo čemu upitna i da se pred skupštinskim zastupnicima nalazi problem finansiranja političkih stranaka.

 

“Ova odluka je po mnogo čemu upitna, ali je omogućila funkcionisanje Distrikta. Sada imamo problem kako iz budžeta koji je manjkav sam po sebi, u deficitu je oko 15 miliona KM do 20 miliona KM, obezbijediti sredstva koja se stavljaju na raspolaganje zastupnicima da oni shodno svojoj političkoj ili nekoj drugoj procjeni distribuiraju ta sreadstva. Koliko ja znam data je neka uputa da odjeli vlade naprave restrikciju u iznosu od 10 do 15% da bi se stvorio neki fond od 10 do 15 miliona KM koji sada zastupnici, odnosno političke stranke, shodno nekoj svojoj političkoj procjeni, vjerovatno u skladu sa predizbornom aktivnošću koja je na pomolu, finansiraju svoje aktivnosti. Ono što je specifično u ovom trenutku jeste da se o ovome javno govori, dakle da potpredsjednik Skupštine Distrikta ili neki drugi predstavnik vlasti javno izađe pred auditorij i kaže da se to usklađuje za potrebe zastupnika, mada ovdje se radi i o pitanju što je nešto nezakonito. Ovdje se može pretpostaviti da se radi o direktnoj korupciji, potencijalnom investiranju sredstva na određene prostore kod određenih subjekata za koji se može pretpostaviti da će dati neku političku podršku”, kazao je Pašalić.

 

Dodajući da će dati prijedlog da se predviđenih 10 miliona maraka potroši na drugačiji način.

 

“Prijedlog je da se 8 milion maraka izdvoji za zdravstvo, 1 milion KM za obrazovanje, 1 milion KM za teške socijalne slučajeve i 500 hiljada maraka za uređenje Ficibajera”, kazao je Pašalić.

 

Slobodanka Ćurčić (SNSD) kazala da nije osnovni problem budžeta političke partije i kako će se finansirati dodajući da bi volila da ne prođe pa da vidi kako će izaći političke partije na izbore.

 

“Nije osnovni problem budžeta političke partije, kako će se finasirati ili ne. Što se tiče toga najradije bi volila da ne prođe, pa da vidimo kako će izaći političke partije na izbore. Što se tiče građana budžet treba da prođe. Mislim da je Direkacija već obradila amandmane i po mom razmišljanju do kraja ovog mjeseca trebali bi usvojiti budžet za 2016. godinu”, kazala je Ćurčić.

 

Siniša Golić (PDP) kazao je da Odluka o privremenom finansiranju koja može bit beskonačna pokazuje svoju aspurd, a jedan od apsurda odnosi se i na političke partije.

 

“Odluka o privremenom finansiranju koja može biti beskonačna pokazuje svoj aspurd, a jedan od apsurda odnosi se i na političke partije u Skupštini koji budžet treba da donesu i koji su donijeli takvu Odluku o privremenom finansiranju. Radi se o dva problema, prvi odnosi se na finansijska sredstva koja su neophodna za redovan rad političkih stranaka u 2016. godini i drugi problem koji se odnosi na finansijska sredstva koja su potrebna za održavanje i realizaciju predstojećih lokalnih izbora, a između ostalog i za finansijska sredstva koja političke tranke treba da dobiju za tu namjenu. Koliko mi znamo stav opštinske Izborne komisije Distrikta da to nije moguće na osnovu Odluke o privremeno finansiranju. Nadamo se da će stranke u vlasti do kraja jula konačno usvojiti budžet i da će se riješiti problemi”, kazao je Golić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com