Menu

IMG 7128

Objavljena nova studija: Znate li koliko trebate hodati da biste živjeli duže? Istaknuto

hod

 

 

Prohodate li jednom ili dvaput sedmično oko 8000 koraka, možete znatno uticati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.

 

Tjelovježba se redovno povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, ali u ovom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u sedmici. Istraživači s Kyotskog sveučilišta i Sveučilišta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3100 odraslih Amerikanaca.

 

 

Šta je pokazala studija?

 

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8000 koraka jedan ili dva dana u sedmici vjerovatnost od smrti u desetgodišnjem razdoblju za 14.9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala. U osoba koje su hodale 8000 koraka ili više, tri do sedam dana u sedmici rizik od smrtnosti bio je i niži – 16.5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina.

 

Naučnici su povezali hodanje od oko 8000 koraka u sedmici jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti. "Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u sedmici".

 

 

3100 sudionika u studiji

 

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je sudjelovalo 3100 sudionika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja. Među sudionicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u sedmici, 532 ih je prehodalo oko 8000 koraka jedan do dva dana u sedmici, a 1937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u sedmici.

 

Prema podacima klinike Mayo, prosječni Amerikanac dnevno hoda 3000 do 4000 koraka. Uz to se pokazalo da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com