Menu

IMG 7128

Podignuta optužnica protiv Donalda Trumpa Istaknuto

donald trump sudjenje 11

 

"Nisam mislio da je u Americi to moguće", rekao je Donald Trump u utorak navečer u vezi s optužnicom koja mu je nekoliko sati ranije bila pročitana na sud u New Yorku.

 

“Jedini prekršaj koji sam počinio je što sam bez straha branio našu zemlju od onih koji ju žele uništiti”, rekao je bivši predsjednik nazivajući optužnicu “uvredom naciji”, u obraćanju pristalicama iz svoje rezidencije u Mar-a-Lagu, na Floridi.

 

Donald Trump je u utorak nakon povratka u svoju rezidenciju nazvao službenu optužnicu za krivično djelo “uvredom naciji”.

 

Bivši američki predsjednik se obratio javnosti iz iste dvorane za svečanosti u ljetovalištu Mar-a-Lagu u kojoj je 15. novembra objavio treću kandidaturu za Bijelu kuću.

 

Nekoliko sati ranije Trump (76) se na sudu na Manhattanu izjasnio da nije kriv za krivotvorenje računovodstvenih dokumenata, na saslušanju koje je uzburkalo strasti u zemlji.

 

Pošto je kao slobodan čovjek, bez sudskog nadzora, izašao iz sudnice, Trump će pokušati sve ne bi li spriječio suđenje u januaru 2024., tek nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora za koje se kandidirao.

 

Trumpa se optužuje da je 2016. isplatio pornozvijezdu Stormy Daniels kako bi šutjela o njihovom odnosu uoči izbora za predsjednika. Daniels je rekla da joj je za to isplatio 130.000 dolara. Trump odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane.

 

Osim ovog slučaja, Trump, kojeg su dvaput pokušali opozvati u Kongresu, pod ozbiljnijim je istragama zbog uloge u napadu na Capitol, upravljanja predsjedničkom arhivom i pritiska na elektore u Georgiji, javlja Hina.

 

Izvor: Hayat

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com