Menu

IMG 7128

Objavljena lista voća i povrća koje na sebi ima najviše, a koje najmanje pesticida Istaknuto

voce povrce pixabay

 

Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida.

 

 

Jer kako ističu u svom priopćenju, "svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom na to da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebice djece".

 

 

Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, znanstvenici ističu kako rješenje postoji. Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom tijelu, piše Slobodna Dalmacija.

 

 

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:

 

1. Jagode
2. Špinat
3. Kelj
4. Breskve
5. Kruške
6. Nektarine
7. Jabuke
8. Grožđe
9. Paprika i feferon
10. Trešnje
11. Borovnice
12. Zelene mahune

 

 

Rezultati su dobiveni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće.

 

 

Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih.

 

 

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na "prljavoj listi" našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnog sistema. S druge strane, dinja je skinuta s "čiste liste" i dodana mrkva.

 

 

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:

 

1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Luk
5. Papaja
6. Slatki grašak (smrznuti)
7. Šparoge
8. Dinja
9. Kivi
10. Kupus
11. Gljive
12. Mango
13. Slatki krumpir
14. Lubenica
15. Mrkva

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com