Menu

IMG 7128

Svjesno kršenje zakona i pogodovanje u režiji Upravnog odbora menadžmenta “JP Komunalno Brčko”!? Istaknuto

Nakon tekstova koje smo objavili u prošlom proteklom periodu u vezi sumnjivih i očiglednih nezakonitih radnji kada je u pitanju Javno Preduzeće Komunalno u Brčkom odnosno kada je u pitanju stari poništeni konkurs kao i novi raspisani za Direktora JKP Brčko. 

Redakcija Portala “TIMES.BA” prenosi nova saznanja do kojih smo došli putem svojih izvora a koje se tiču prethodnih naših tekstova i sumnjivih radnji u JKP „Komunalno Brčko“.

Naime na 44. vanrednoj sjednici Upravnog odbora JP „Komunalno Brčko“, koja jeodržana u Petak 19.05. 2023. godine sa početkom u 8:00 sati, saznali smo da su članovi Upravnog odbora odbili da izdaju potvrdu o ostvarenim rezultatima poslovanja u toku mandata direktora gospodinu Kemalu Atiću te svu odgovornost svojim zaključcima prebacili na njegovog zamjenika Miću Stevanovića što smo ranije i najavili u prethodnom tekstu, gdje se također po našim  saznanjima očekuje da Stevanoviću šefica ureda direkora gospođa Ljubica Jurić pripremi sumnjivu Potvrdu te da istu dostavi za potpis odnosno ovjeru kako bi se kao takva izdala kandidatu gospodinu Kemalu Atiću.

No postavlja se ključno pitanje a to je zašto su članovi Upravnog odbora naglo odustali od izdavanja takve potvrde i žustro odbili tu mogućnost izdavanja i potpisivanja, a posebno Gospodin Davor Ninić, predsjednik UO i Gospodin Muamer Ahmedspahić, član UO JKP, koji su ujedno i predložili odlazećem direktoru Kemalu Atiću da podnese zahtjev upravo njima o čemu smo prisali i ranije. No kako saznajemo Javna je tajna u da ih navodno na to primorao naš tekst pozorenja, koji smo objavili u toku tog vanrednog zasjedanja Upravnog odbora prošle sedmice. 

No da nastavimo, planirana sumnjiva Potvrda bi trebala sadržavati takozvane Infrastrukturne projekte u kojima je Kemal Atić učestvovao, no ukoliko se obrati pažnja detaljno na dodatnu dokumentaciju JKP, onda je očigledno kako javnosti tako i svim rukovodećim radnicima u JKP  da gospodin Kemal Atić odlazeći Direktor nije upravljao projektima izgradnje infrastrukture, te su članovi UO naglo nakon naših objava i informisanja javnosti  počeli prati ruke od svog favorita za čelnu poziciju direktora u JKP Brčko. 

Ipak, izvan prostorija JKP kako izvor tvrdi, u svojim razgovorima pojedini članovi UO su se dogovorili da će oni bez obzira na rastući pritisak javnosti ipak priznati potvrdu koju izda zamjenik direktora Mićo Stevanović,  jer u tom slučaju članovi UO bi bili oslobođeni odgovornosti ili barem misle da je tako. No izvor dodaje da je opće poznato da je Gospodin Mićo Stevanović jedan od prvih koji su pod uticajem odlazećeg direktora u JKP, što potvđuje naše pisanje o sistemu trgovine uticajem i organiziranju cijele sumnjive radne grupe samo sa jednim ciljem – a to je da direktor Kemal Atić ostane na direktorskoj poziciji i da se time zataškaju kriminalne i ostale nezakonite radnje kao i očigledna korupcija u kojoj su zajedno

svi oni vjerovatno učestvovali. To bi naravno istražne Institucije Policija i Tužilaštvo BD BIH trebalo da provjere i ispitaju odnosno da Policija informiše Tužilaštvo BD BIH o tim sumnjivim radnjama. No s obzirom da je javnosti poznato da se Tužilaštvo BD BIH nedavno žalilo da Policija ne informiše dovoljno Tužilaštvo o saznanjima onda je ovo idealna prilika i policiji i Tužilaštvu da ponovo obnove svoje dobre odnose uzajamne suradnje i primjerom očiglednih nezakonskih radnji trgovine utjecajem  korupcije i sl. u JKP Brčko kada su pitanju konkursi za direktora. Idealna prilika za dobar početak dobre suradnje i zajedničkog rada.

Ono što smo saznali također je da je pomenuta uigrana ekipa ili takozvani krizni štab odlazećeg direktora u Petak naveče odnosno preko vikenda vijećala u potrazi za odgovormom na pitanje kako se izvući iz blamaže koju su napravili oko neispunjavanja posebnih uslova konkursa od strane njihovog miljenika, a da mu pomognu da sve uslove na konkursu za direktora ispuni i zadovolji. 

Navodno i nezvnaično izvor dodaje da su neki od članova pomenute uigrane ekipe čak pozivali i istaknute rukovodioce jedne velike firme u Tuzli da pitaju za savjet kako da sve to „upakuju“ a da prođe neprimjetno i neopaženo u javnosti.

Ovom prilikom podsjećamo članove Upravnog odbora JKP (neki od članova su i tada učestvovali) da su istog kandidata odnosno gospodina Kemala Atića podržali i četiri godine ranije u maju 2019. Na prošlom konkursu za direktora kada je imao manje od 3 godine radnog iskustva sa četvorogodišnjim diplomom fakulteta i 240 etcs bodova, iako je jasan

uslov glasio najmanje 5 godina iskustva u struci. Gospodin Kemal Atić je godine 2016 je završio sumnjivi privatni Fakultet u Kiseljaku  a samo 3 godine nakon toga izabran je za direktora jednog od najprofitabilnijih Javnih preduzeča u Brčko distriktu BiH odnosno jKP Brčko.

No kako saznajemo a što smo ranije i pisali gospodina Kemala Atića posebno kao miljenika forsiraju  pojedini već pomenuti članovi UO JKP Brčko odnosno Muamer Ahmedspahić član tadašnjeg a i sadašnjeg upravnog odbora, koji je tada dobio zadatak da mora proći kandidat političke stranke SBB Brčko.  No SBB se na svojoj web stranici javno hvalio svojim izabranim kandidatom. 

No s obzirom da je još tada kao i sada konkurs bio isti u opisu, onda slobodno možemo zaključiti da su Članovi UO JKP tim potezom u to vrijeme prekršili Statut Brčko distrikta BiH, članove 60. i 61. koji govore o nezavisnosti javnih preduzeća, a posebno član 61. stav (4) Statuta Brčko Distrikta BiH, te pod uticajem politike zanemarili sve uslove konkursa i izabrali kandidata koji ne ispunjava uslove konkusa. 

Posebno se čini važnim naglasiti da isti kandidat Gospodin Kemal Atić, koji ni danas nema iskustvo u radu sa projektima infrastrukture, tada nije priložio nikakvu potvrdu ili uvjerenje da ispunjava taj dio posebnih uslova konkursa, te je očito obmanuo konkursnu proceduru te se lažno javnosti predstavljaao sve ove godine provedene u JKP i to navodima bez papira koji dokazuje da ispunjava sve propisane uslove, naravno uz svesrdnu podršku Upravnog odbora koji ga je i uzalud svemu izabrao u to vrijeme. No pitamo se kako ako ako upravo sad na ovom konkursu On nema potrebne dokumente i potvrde koje dokazuju ispunjavanje posebnog uslova koji je naveden u konkursu.

Isti član upravnog odbora i sada slijepo slušajući svoje nadređene iz tzv. nove bošnjačke većine ili što bi građani na kafama u Brčkom kazali Bošnjačka većina “za uhljebe” kako ova tako i prethodna, a koja je omogućila da u dva mandata od ukupno 8 godina inkasira iznos veći od oko 80.000 KM neto naknade, te nagovara druge članove što javno što tajno da postupe isto kao i on te da  izaberu Kemala Atića starog direktora za novog odnosno  kako bi se u narodu kazalo “STARO ZA NOVO” bez obzira što su uslovi konkursa vrlo jasni i precizni.

Ovom prilikom javnosti objavljujemo Konkurs za izbor direktora JKP Brčko iz Aprila 2019. godine te javno pitamo članove UO JKP na koji način je Kemal Atić tada ispunjavao sve uslove navedene u konkursu i kojim dokumentima je to potkrijepio kako bi zadovoljio sve uslove koje traži konkurs!? 

Upravni Odbor JKP dužan je odgovoriti na ovako direktno javno pitanje medija jer prema Planu poslovanja na UO JKP Brčko se izdvaja oko 75.000 KM godišnje novca građana Brčko distrikta BiH, što znači da Upravnih odbor koji odgovara samo sebi (svaki od članova svojoj političkoj partiji ili mentoru) za jedan mandat zaradi ili “pojede” 300.000 KM pored svojih redovnih plata u drugim službama primjerice poreska uprava BD BiH. Malo li je zar ne!

Konkurs JKP 2019.

S obzirom da je kako javnosti tako i redakciji portalA “TIMES.BA” vidljivo da se Upravni Odbor ne snalazi baš najbolje, te da odlazeći direktor Gospodin Kemal Atić odnosno kandidat za novog Direktora čeka spornu Potvrdu, bez obzira što ga njegov zamjenik uvjerava da će potpisati tu istu sumnjivu potvrdu za njega, te šta god šefica ureda direktora Ljubica Jurić pripremi na osnovu podataka iz Službe nabave.

No s obzirom da smo napravili još ranije uvid u sve Izvještaje o radu JP Komunalno za period 2019., 2020., 2021. 2022. godine , zaključili smo da  u istom nismo mogli naći ni jedan Infrastrukturni projekt kojim je  Gospodin Kemal Atić rukovodio, upravljao timom ili vršio kontolu nad istim. 

Preostaje samo još nadati se da će izlistavanjem pojedinih Javnih nabavki u tom periodu neko imati validnu Potvrdu o rezultatima rada, što je naravno tužno i žalosno. Postavlja se još jedno pitanje odnosno, zar jedan takav direktor, sa „Grandioznim rezultatima“ kako se predstavlja javnosti Gospodin Kemal Atić, nema niti jedan infrastrukturni projekt u svom CV-u?! 

Gospodin Atić  zasigurno nije imao vođenje infrastrukturnih projekata u svojoj „karijeri“ prije zaposlenja u “JP Komunalno Brčko”, no uzalud svemu on je ipak primljen na poziciju Direktora na leđima UO JKP Brčko. No to ne mjenja ponovo činjenicu na odgovor na dato pitanje odnosno da li je moguće da se glavni Direktor u preduzeću ne bavi Infrastrukturom?!

Već ranije smo u prethodnim tekstovima objavili da su grantovi koje je Vlada Brčko distrikta BiH prebacila u JKP sa isključivom namjerom pokretanja izgradnje važnih Infrastrukturnih zahvata, potrošen za redovno poslovanje preduzeća JKP Brčko, te sada nema dovoljno ili nikako novaca za te projekte. 

Dakle, prema Izvještajima od prethodne četiri godine poslovanja JKP Brčko  za vrijeme „vladavine“ Kemala Atića nije se baš posvećivalo dovoljno pažnje projektima iniciranim i vođenim od strane Menadžmeta JKP, osim nekoliko nabavki trafostanica i mobilnih trafostanica za koje imamo informacije da su se dogovarale sa pojedinim selektiranim dobavljačima. 

Inače, JKP godinama ima odličan sistem izvještavanja, a posebno po projektima odvojeno od redovnih aktivnosti, tako da nije teško utvrditi ima li tu uopšte bilo kakvog „materijala“ za izdavanje potvrde o iskustvu u Infrastrukturnim projektima gospodinu Kemalu Atiću vrlo izvjesnom odlazećem Direktoru.

Primjetili smo da Izvještaji sa web stranice JKP pokazuju, RJ Administraciju u kojoj se nalaze i odnosi sa potrošačima, ali i ljudski resursiinformatika, logistika i druge funkcije preduzeća nije pokrenut ni jedan svrsishodan projekt unapređenja poslovanja JKP. 

U funkcijskim radnim jedinicama RJ ElektrodistribucijaRJ Vodovod i RJ Čistoća takođe nismo mogli naći ništa posebno važno, a svakako ne nešto što bi neiskusni  odlazeći Direktor Gospodin Kemal Atić mogao voditi i realizovati s obzirom na iskustvo i kasno stečenu fakultetsku diplomu.

Za primjer prikazujemo dio izvještaja za godinu 2021 a koji se odnosi na RJ Vodovod po kome je Odjeljenje za komunalne poslove u dvije godine 2020. i 2021. realizovalo mali projekt od 8.500 KM na izvorištu Stjepkovica, a JKP u izvještaju to pripisuje sebi. Mizerno, ali kao što bi se reklo u narodu “neka se nađe“.

Slika 1 Vodovod 2021

U istom Izvještaju za 2021. navode se neki važni projekti inženjerskog tima Elektrodistribucije koji su finansirani grantovima Vlade BD BIH iz ranijih godina, ali ništa što bi zadovoljilo da odlazeći Direktor mogao da uvrsti i napiše u svoj CV te istakne kako bi potvrdio i zadovolji poseban uslov o iskustvu koji trenutni konkurs zahtjeva i koji je napominjemo prethodni konkurs iz 2019. Godine zahtjevao. Upravo iz tog razloga pretpostavljamo da Gospodin Kemal Atić prilikom podnošenja zahtjeva upravnom odboru za izdavanje potvrde nije znao navesti projekte infrastruktre koje je kao Direktor vodio i organizovao.

Slika 2 Elektrodistribucije 2021.

Međutim u godini 2022 u JKP Brčko  realizovano je još manje sitnih inženjerskih projekata u Elektrodistribuciji, a navodimo u prilogu samo neke koje pokazuje izvještaj.

Slika 3 Elektordistribucija 2022.

Posebno je interesantno koliko je projekata za cijelu 2022. godinu uradila RJ Vodovod. Definitivno vidljovo ništa vrijedno spomena, ali zbog objektivnosti iznosimo i taj prikaz.

Slika 4 Vodovod 2022.

Nažalost, u oblasti čistoće, odvoza otpada i njegovog zbrinjavanja u izvještajima nismo naišli ni na jednu projektnu aktivnost, a vrlo je poznato koliko je taj segment zaštite životne sredine važan građanima i privredi kako za Brčko distrikta tako i za ostatak Bosne i Hercegvine.

Kada se navedeni podaci  iz Izvještaja uporede sa nekim drugim preduzećima iz istebranše u našem okruženju vidimo kako se i zbog čega JKP Brčko od nekadašnjeg lidera i poželjnog poslodavca pretvarilo u zaostalu propadajuću firmu u kojoj vladaju javašluk, nerad, nepotizam i grupa loših studenata sa  „brzih fakulteta“.

Upravni odbor je postao svrha sam sebi i ne upravlja procesima, Direktor se bori da Izlobira još jedan mandat mijenjajući stranke koje ga podržavaju od izbora do izbora (prelazak iz SBB u SDP Brčko) te brine brigu kako da zadrži fotelju, bez da se prihvati odgovornog rukovođenja za korist cijele zajednice, dok zamjenici direktora iako se za njih zna reći da su izmišljena kategorija ravnopravnosti, mada JKP ima četiri pomoćnika direktora koji rade sve poslove, gledaju da udovolje sebi i nadređenom direktoru.

Primjerice tako je kako izvor tvrdi  jedan zamjenik u ovom slučaju Gospodin Mićo Stevanović spremno čekao cijeli vikend da preda Potvrdu kako kandidat Kemal Atić ispunjava nešto čime se nije nikada bavio, a drugi zamjenik Luka Marić (ili prvi zamjenik) nikako da se oprosti od svoje radničke funkcije predsjednika jedne od sindikalnih organizacije u JKP i prepusti se bespućima menadžerske stvarnosti, iako on kao član užeg menadženta poziva radnike na jednosatni štrajk upozorenja manadžmenta što je bio slučaj ranije. Ukoliko sve to posmatramo možemo zaključiti da je Menadžment JKP jedno veliko čudo neviđen, reklo bi se.

Slika Luka Marić zamjenik

I na kraju iskorištavamo priliku ispred redakcije “TIMES.BA” podsjetimo Javnost da se mi nećemo umoriti u dokazivanju nepravilnosti i kršenja zakona BiH u konkursnoj proceduri izbora direktora JKP tako i drugih Odjeljenja Vlade BD BiH, Javnih preduzeća i raznih Zavoda kao i pozivanju nadležnih Istražnih Institucija Policije i Tužilaštva Brčko distrikta BiH da zaustave kriminal i korupciju kako u JKP Brčko, tako i u ostatku Brčko distrikta BiH.

Također se nećemo umoriti ni u prezentiranju koruptivnih radnji u JP Komunalno o kojima ćemo uskoro pisati a do kojih smo došli slučajno istraživajući ove sumnjive konkursne procedure, odnosno teme kao što su najveća prevara sa snabdijevanjem Električnom energijom u godini 2023, nenamjenskom trošenju vladinih grantova za Infrastrukturne projekte u redovnom poslovanju JKP, plaćanje posebno odabranih zaposenika za  „nerad“ u štabu zimske službe bez saglasnosti Skupštine Brčko distrikta BiH, zatim sukob interesa pojedinih članova Upravnog odbora i slično tome što će naracno biti prezentovano u nekoliko narednih nastavaka.

Do tada nakon svega navedenog treba istaknuti da se moraju poštovati zakoni Brčko distrikta BiH kao i pravila regulisana zakonom jer u suprotnom dobijamo nuspojavu generacija koje trljaju dlanove i glasno kažu sljedeće:

I tata bi sine….

 

preuzeo: times.ba

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com