Menu

IMG 7128

Skupština: Ambrozija, dječji doplatak i pomoć poplavljenim područjima Istaknuto

Skupština Brčko distrikta BiH započela je 45. redovno zasjedanje na kojem je, u drugom čitanju, usvojila dopunu Zakona o javnoj upravi i izmjene i dopune Zakona o dječjoj zaštiti.

Dopunom Zakona o javnoj upravi oblast rada i radnih odnosa biće dodijeljena Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta.

Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti pravo na dječji dodatak ponovo će moći da ostvare oni koji su ga izgubili nakon povećanja minimalnih plata.

U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o premjeru i katastru nekretnina kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Poslanici su podržali Odluku o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava iz sredstava rezervi za pomoć poplavljenim područjima u Bihaću, Kostajnici i Čeliću.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović istakao je da će te lokalne zajednice od Distrikta dobiti po 30 000 KM.

„Taj iznos nije veliki, ali će sigurno biti od pomoći ovim opštinama. Distrikt je humana zajednica i želimo pomoći svima koji su ugroženi,“ poručio je Filipović.

Prihvaćen je izvještaj o radu, za prošlu godinu, Kancelarije za pravnu pomoć Distrikta, te su razmatrane informacije o radu u 2022. godini Pravosudne komisije, Apelacionog suda i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Nastavak 45. redovne sjednice očekuje se za četrnaest dana.

Početku ovog zasjedanja prethodio je nastavak 44. redovne sjednice na kome je Skupština zadužila Vladu Distrikta da u roku od petnaest dana imenuje radnu grupu za izradu nacrta strategije za borbu protiv ambrozije.

Skupština je zadužila Vladu i da imenuje radnu grupu radi izrade nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se utvrditi pravo na naknadu plate u iznosu od 100% od osnovice za naknadu u slučaju privremene spriječenosti za rad licima oboljelim od malignih oboljenja. Rok za izradu ovog nacrta zakona je devedeset dana.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com