Menu

IMG 7128

Usvojena inicijativa Pamukčić- Iljazovića: Puna plaća za oboljele od malignih bolesti Istaknuto

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju zastupnici brčanske Skupštine pored ostalog su jednoglasno prihvatili inicijativu da osobe oboljele od malignih bolesti za vrijeme bolovanja primaju 100 postotnu plaću.

„Najviše vremena je potrošeno na analizu odnosno podršku inicijativi za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Distriktu u koje treba uvesti pravo na punu platu osobama oboljelim od malignih bolesti za vrijeme kada su privremeno spriječene da rade, odnosno nalaze se na bolovanju“, rekao je predsjednik Skupštine, SNSD-ov Siniša Milić.

Navedenu inicijativu, koja je inače dobila jednoglasnu podršku svih zastupnika, pokrenuli su Ina Pamukčić iz SBB-a i zastupnik SBIH Abdulah Iljazović.

„Da se samo ja pitam ovoj kategoriji bi omogućio da za vrijeme bolovanja imaju platu u visini od 120 procenata. No i ovo mi se čini nekim pomakom“, naglasio je Iljazović. Predstavnici opozicione SDA apsolutno su iskazali podršku ovoj inicijativi, tražeći da se nađu modaliteti kako bi i oboljeli i van javnog sektora ostvarili pomenuto pravo.

“Kada je o tome riječ treba sačiniti zakonske izmjene i dopune koje će obavezati i poslodavce u realnom sektoru da se ponašaju identično“, istakao je Senad Osmanović iz SDA.

Govoreći na ovu temu u ime SP dr Živan Nikolić je dao apsolutnu podršku navedenoj inicijativi ukazavši i na još teži položaj oboljelih od malignih bolesti u Distriktu koji su bez zaposlenja.

„Trebamo učiniti maksimum napora da neke vrste benefita i olakšica se odnose i na one koji su trenutno bez posla, jer ne treba zaboraviti da od malignih bolesti nažalost oboljevaju svi, bez obzira jesu li zaposleni ili ne“, akcentirao je doktor Živan Nikolić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com