Menu

IMG 7128

Efendić o hapšenjima: Vidi se jedna vrsta političke konekcije Istaknuto

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić gostujući na TVSA govorio je o novim policijskim akcijama, političkoj sceni, situaciji u stranci, kao i o mnogim drugim temama.

Ovih dana su učestale nove policijske akcije u Sarajevu, gdje su na nekoliko lokacija čak izvršeni i pretresi. Efendić kaže kako o mnogima zna samo ono što je pročitao u medijima.

Međutim, govoreći o privođenju Ibrahima Hažibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake, Efendić je jasno izrazio svoj stav i nezadovoljstvo samim načinom privođenja navedenih bivših načelnika i jednog gradonačlenika, rekavši kako nije bilo potrebe za takvim ponižavanjem.

- Ja bih kao i većina građana Bosne i Hercegovine volio da je ovo dokaz da je pravna država počela da živi. Ali ja se bojim da to nije tako, baš zbog načina ovog jednog kampanjskog pristupa u tim poslovima. Mislim da bi bilo u redu da se riješio slučaj Memić, pa da se time pokaže da je pravosuđe postalo efikasno. Sada imamo jednu pravosudnu akciju, koja traje nekoliko dana i koja se indikativno dešava nakon promjene vlasti, a u suštini to ne bi trebalo da ima nikakve veze, barem teoretski u našoj državi ta pravosudna vlast i izvršna vlast ne bi smjele da imaju ikakve veze.

Ali očito je da to nisu događaji koji su nepovezani i zbog toga se na neki način može reći da se ipak vidi neka vrsta političke konekcije. Naše pravosuđe je postavljeno na pogrešan način. Dokle god imamo VSTV kao tijelo koje postavlja i tužioce i sudije, to ne postoji nigdje na svijetu. To mora biti odvojen proces. Svugdje na svijetu je to odvojeno - kaže Efendić za TVSA.

Dodaje kako je posebno razočaran načinom privođenja Abdulaha Skake, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, koji, prema njegovom mišljenju, nije zaslužio privođenje s lisicama na rukama.

Na pitanje da li takvo privođenje smatra političkom odmazdom, Efendić kaže:

- Ovo je jedna vrsta medijske kampanje, da se vidi kako se ljudi privode u lisicama, da se vidi da je pravna država proradila, ali mislim da je važniji epilog.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com